Wil je Capodanno, het nieuwe jaar, en Natale, kerst, op z'n Italiaans vieren? Zorg dan dat je op zijn minst een Panettone of Pandoro in huis hebt, het traditionele kerstgebak van Italie. Panettone en Pandoro zijn heerlijk met een glaasje Prosecco als afsluiting van het cena natalizia, kerstdiner, of om het nieuwe jaar in te luiden.
Het verschil tussen Panettone en Pandoro
De goudgelen kerstcake Panettone bevat rozijntjes en sukade. De tulband is al eeuwen het traditionele kerstgebak van Milano. De populariteit breidde zich al snel uit over de hele regione Lombardia en zelfs over heel Italia.
Pandoro is de Veronese variant op de Milanese Panettone. pandoro, wat ‘gouden brood' betekent, bevat in tegenstelling tot de Panettone geen sukade en rozijnen. Het is een cake die het midden houdt tussen briochebrood en cake. Het is niet zo droog als het briochebrood, maar ook niet zo vet als cake. Het is een luchtig gebak dat ook (of juist!) heerlijk smaakt bij een glaasje Prosecco.
Je bestrooit de Pandoro in tegenstelling tot de Panettone met zucchero a vela, poedersuiker. Die poedersuiker verspreidt zich het mooiste over het kerstgebak als je het meegeleverde poedersuikerzakje uitschudt in de plastic zak waarin de Pandoro zit. Zak dichtknopen, goed schudden en een heel dun laagje bedekt de cake... mah che bello!! Als je de kerstcake in meerdere keren wilt eten, kun je dit beter niet doen. De poedersuiker maakt de Pandoro anders klef.
Attenzione, ben je met de feestdagen in Italia en wordt er gezoend, begin dan op rechts en zoen slechts twee (!) keer, anders loop je het risico halverwege uit te komen. Tenzij dat natuurlijk je bedoeling is...
Zelf Panettone bakken
Je kunt Pandoro of Panettone natuurlijk zelf maken (bekijk het recept), maar de bakker en de supermarkten hebben tijdens de Kerst werkelijk een enorme verscheidenheid aan soorten, maten en smaken verpakt in nog mooiere dozen die je met een lintje aan je vinger kunt dragen. De bekendste merken zijn wel Melegatti, Bauli, Loison Motta en Le Tre Marie en natuurlijk Paluani, de sponsor van Chievo Verona.
Beheers je het Italiaans een beetje en wil je zelf Panettone bakken, bekijk dan dit filmpje.
Heb je Panettone of Pandoro over?
Heb je nog een Panettone over na de feestdagen, bewaar deze dan tot 3 februari. Dit is de dag van San Biagio, de heilige die je tegen keelpijn en griep beschermt. Op deze dag worden in Noord-Italia traditiegetrouw de panettoni opgegeten die met kerst zijn overgebleven. Toch bakken de meeste bakkers verse Panettone en delen zelfs gratis plakjes uit aan hun klanten. Dat is nog altijd goedkoper dan een zieke klant! Overigens is een plak Panettone op de nuchtere maag volgens de overlevering zelfs beter dan een aspirientje...
Panettone kliekjes recepten
Als je Panettone over hebt, kun je dit natuurlijk ook verwerken in heerlijke gerechtjes, bijvoorbeeld in:
- Budino con panettone e custard
- Tartara di tonno e spada su briciole di panettone
- Barchette di melanzane con insalata di panettone
- Conchiglioni ripieni di salmone con briciole di panettone