Campania heeft meer te bieden dan alleen een prachtige, langgerekte kuststreek en indrukwekkende isole, eilanden: ook de wijnen die in deze regio geproduceerd worden staan hoog aangeschreven. In deze streek worden maar liefst drie DOCG wijnen gemaakt (de rode Taurasi, de witte Greco di Tufo en de witte Fiano di Avellino) en vele andere wijnen hebben het DOC keurmerk gekregen. De wijngaarden beslaan een gebied van ruim 40.000 hectare, waarop vele authentieke en regionale druivensoorten gedijen. De laatste decennia is de productie van wijn hier echt tot bloei gekomen, waardoor er nu vele kwaliteitswijnen uit deze streek afkomstig zijn.
Taurasi
De Taurasi was tot voor kort de enige DOCG-wijn van Campania. Deze vino, wijn, wordt gemaakt in de provincie Avellino, die zich heeft ontplooid tot een ware basis voor de productie van kwaliteitswijnen. De Taurasi dankt zijn naam aan het oude stadje waar de wijn wordt gemaakt en wordt ook wel de ‘Barolo van het Zuiden' genoemd door de overeenkomsten met de wijn uit Piemonte. De Taurasi-wijn wordt gemaakt van de druif Aglianico, een van de beste druivensoorten van Italië. De Aglianico wordt in grote delen van Zuid-Italië geplant en gebruikt voor de wijnbouw, maar vooral in Campania is de qualità, kwaliteit, zeer hoog.
Greco di Tufo
De Greco di Tufo is in de loop der jaren bekend komen te staan als een van de beste wijnen van Campania. Het wordt gemaakt van de uva, druif, Greco uit de omgeving van Tufo. Deze druivensoort wordt al sinds de Romeinse tijd verbouwd en is zelfs bezongen in de opera 'De agri Coltura'. Het is dan ook niet vreemd dat de Greco di Tufo een van de weinige witte wijnen is die DOCG achter zijn naam heeft staan.
Fiano di Avellino
Een andere wijn met een DOCG status is de Fiano di Avellino, gemaakt van de gelijknamige druifsoort Fiano. Al ten tijden van de Romeinse Oudheid werd de Fiano in de streek geplant en tegenwoordig omvat het gebied 26 gemeentes van de provincie Avellino. Om zich Fiano de Avellino te noemen moet de wijn tenminste voor 85% van de Fianodruif gemaakt worden. Het overige deel mag worden aangevuld met de Greco of Trebbiano Toscano. De volle smaak van de wijn gaat perfect samen met visgerechten, schaal- en schelpdieren en diverse kaassoorten.
DOC Vesuvio
Naast de drie DOCG-wijnen brengt de regio Campania ook een groot aantal DOC-wijnen voort. Een aantal wijnen vallen onder de status DOC Vesuvio uit de provincie Napels. Deze wijn wordt gemaakt van een druif die groeit op de berghelling van de Vesuvius. De wijngaarden zijn hellend, met een natuurlijke vulkanische grond en een ligging op het zuiden. Bij het verbouwen van deze druif speelt ook het gematigde klimaat een belangrijke rol, met milde winters, droge zomers en met geconcentreerde regenbuien in de periode herfst-winter. Wanneer de wijn een alcoholpercentage van min. 12 % heeft mogen ze de naam Lacryma Christi, traan van Christus, dragen. De witte wijnen met een DOC Vesuvio status zijn onder meer de Coda di Volpe en Verdaca. Deze droge wijnen met een licht zuurtje zijn heerlijk bij piatti, gerechten, met vis, asperges en mozzarella. De rode DOC Vesuvio wijnen zijn de Sciascinoso en Piedirosso.
Falanghina
De Falanghina dankt zijn naam aan de Grieks-Latijnse term voor paal, falanga. Kenmerkend voor de wijnbouw in de Campi Flegrei is dan ook dat de wijnstokken aan palen zijn gebonden, ook wel puteo lano genoemd. De Falanghina wordt vanaf het jaar 800 genoemd door historici en kenners van de wijnbouw.