Wijn verbouwen in Trentino Alto-Adige is niet bepaald gemakkelijk te noemen. Zo heeft deze bergachtige regione slechts 15% land ter beschikking dat bewerkt kan worden. Bovendien ligt dat vaak op de berghellingen, met als gevolg steile terrassen. Op wijngebied maakt men van oudsher gebruik van priëelbouw, met als doel het gebladerte tegen overmatige hitte te beschermen. Er lijkt één voordeel aan vast te ziten: de niet gemakkelijke manier van wijnbouw, dwingt wijnboeren zich te concentreren op kwaliteit. Maar liefst 55% van de in deze regione geproduceerde wijnen zijn van de DOC-kwaliteit. De overkoepelende DOC's zijn DOC Trentino en DOC Alto Adige. Daaronder vallen diverse sub-zones of wijntypes. De wijn wordt overigens met name geëxporteerd naar Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.
Il vino rosso
Ook al schijnt het Alpenklimaat gunstig te zijn voor fruitige witte wijnen, van origine brengt de regione meer rode wijnen voort. Om concreet te zijn: twee derde deel van het totaal. De meest gebruikte druivensoorten zijn Lagrein en Schiava ofwel Vernatschdruif. De wijnen zijn fruitig, licht van kleur en smaak. De bekendste zijn die uit Santa Maddalena (St. Magdalener die groeit op de heuvels boven Bolzano) en Caldaro (de Kalterersee uit de provincie van Bolzano).
In het tweetalige Alto Adige heeft iedere plaats en iedere druif zowel een Duitse als een Italiaanse naam. Neem bijvoorbeeld de Pinot Bianco-druif, in Alto Adige heeft men het dan over Weissburgunder.
De Lagrein en de Teroldego, ook genoemd naar de gelijknamige druivensoorten, zijn stevige rode wijnen met veel structuur die makkelijk langere tijd kunnen verouderen. Zij vormen een goede begeleider van diverse soorten rood vlees en pittige kazen. De Marzemino, een rode wijn uit Trentino, is licht, fris en fruitig van karakter. Relatief nieuw is de aanplant van Cabernet Sauvignon en Merlot, die zowel alleen als samen met andere soorten kwalitatief goede wijnen voortbrengen.
Il vino bianco
Trentino produceert de meeste Chardonnay-wijn en maakt daarnaast uitstekende mousserende wijnen volgens de metodo tradizonale, waarvan vele de DOC-classificatie achter hun naam mogen zetten. Bijzonder is de DOC Trentino die staat voor een Spumante op basis van Chardonnay, Pinot Nero of Pinot Meunier. Dezelfde druiven die de basis vormen voor Champagne. De spumante smaakt op en top bij oesters en schelpdieren, maar wordt veelal genuttigd als aperitief. De vraag naar fruitige wijnen heeft geleid tot de aanplant van Sauvignon Blanc en Chardonnay. Een genot als aperitief, maar bij een salade of koude schotel is het ook echt genieten. Verder worden de Müller-Turgau, Pinot Bianco, Pinot Grigio en de Riesling-druif veel verbouwd... Één van Italië's meest verfijnde rosé's komt ook voort uit deze regione, te weten de Lagrein Kretzer. Liefhebbers van dessertwijnen zullen op hun beurt genieten van de zoete Moscato Rosa, een elegante, bloemige maar bovenal bijzondere en zeer gewaardeerde dessertwijn.
Proeven - la degustazione
Trentino is vanuit toeristisch oogpunt zowel 's zomers als 's winters een aantrekkelijke regione. Houd je van wijn, breng dan aan onderstaande wijnbedrijven eens een bezoek. Aanraders zijn deze twee topproducenten:
- Alois Lageder
Viale Druso 235
39100 Bolzano
tel. 011-39-471-920164
Dit huis produceert een Sauvignon Blanc Lehenhof en een ongelooflijk mooie Pinot Grigio, de Benefizium Porer. - Schloss Turmhof
Entiklar Kurtatsch
Tel. 011-39-471-880122
Voor als je houdt van Pinot Bianco, Chardonnay, Riesling en Müller Thurgau.
La birra
Het op Oostenrijk gerichte Alto Adige heeft meer op met bier dan met wijn, zo lijkt het wel. De kunst van het bier brouwen gaat ver terug; tussen 985 en 993 schijnen de eerste brouwsels het levenslicht te hebben gezien. Het bekendste merk dat zich heeft weten te handhaven is Forst. Het bedrijf is in 1857 opgericht en bevindt zich in Merano. De familie Fuchs die 6 jaar na de oprichting het heft in handen nam, staat nog steeds aan het roer. Ook het uitgangspunt van het concern is nog steeds hetzelfde als anderhalve eeuw terug: "Kwaliteit eert de natuur, bier is natuur". Op jaarbasis wordt zo'n 70.000 hl gebrouwen en wel in allerlei varianten: van pils tot premium tot het dubbelbokbier Forst Sixtus, en tegenwoordig zelfs een moderne Light-variant. De brouwerij vertegenwoordigt inmiddels ook diverse Engelse merken.