Zoals Le Marche na Toscana en Umbria langzamerhand wordt ontdekt door liefhebbers, zo vergaat het ook de wijnen van de streek. Jarenlang leken deze wijnen voorbestemd om gedronken te worden door de lokale bevolking en de - voornamelijk Italiaanse - toeristen aan de Adriatische kust. Maar inmiddels is ook in deze regione, zoals in zoveel Italiaanse wijnstreken, een kwaliteitsslag gemaakt en zijn enkele vini marchesi ook bij de Nederlandse slijterijen te vinden.
Verdicchio
De witte Verdicchio-wijnen, van de gelijknamige druif, zijn zeer herkenbaar aan de flessen in de vorm van een amfora. De wijn is heerlijk droog, scherpfris en fruitig met een beetje bittere afdronk. Kenners beweren dat het de beste Italiaanse wijnen zijn om bij vis, schaal- en schelpdieren te serveren, maar ook de combinatie met wit vlees is prima. De bekendste is de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Iets minder bekend, maar zeker zo goed, is de iets ‘scherpere' Verdicchio di Matelica die vooral aan smaak wint na een aantal jaren rijping: iets wat je niet vaak ziet bij een witte wijn. Beide Verdicchio's kun je ook als sprankelende spumante tegenkomen.
Rosso Piceno
De meest geproduceerde wijn in Le Marche is de Rosso Piceno. Hij is in de gehele streek terug te vinden, maar met name in het zuiden rond Ascoli. Deze rode wijn wordt gemaakt van een combinatie van Sangiovese (60%) en Montepulciano-druiven. Het is een sympathieke en voordelige rode wijn. Er zijn enkele DOC's, maar als het alcoholpercentage boven de 11,5% uitkomt, wordt de wijn als Superiore geclassificeerd. Deze populaire goed drinkbare wijn past uitstekend bij goed gekruide schotels en geroosterd vlees.
Rosso Conero
Verreweg de beste wijn uit de streek is Rosso Conero. De DOC beslaat een klein oppervlak op de hellingen van het massief Monte Conero even ten zuiden van havenstad Ancona. Over een afstand van honderden kilometers is de Adriatische kust zeer vlak met lange, brede stranden. Behalve op deze plek waar het kleine massief van de Monte Conero de kust 'raakt'. Op de hellingen wordt een prachtige, vlezige rode wijn gemaakt van de Montepulciano-druif plus maximaal 15% Sangiovese. De beste Rosso Conero is een stevige, volle rode wijn met een boeket van zwarte kersen en mediterrane kruiden.
Het enige nadeel is dat er zo weinig van wordt geproduceerd. De reden is mede gelegen in het feit dat de stad Ancona en het toerisme steeds meer ruimte claimen zodat er reeds enkele wijngaarden zijn gesneuveld van dit toch al niet zo grote gebied.
Anice
Italië kent tal van anijslikeuren, de meest bekende is wel Sambuca. De regionale varianten hiervan heten in Le Marche anisetta en mistra en zijn net zo geliefd als de grappa in Noord-Italië. Het zijn destillaten waaraan behalve anijs nog een keur van andere aromatische kruiden is toegevoegd. Het heldere drankje kan een alcoholpercentage bevatten tussen de 40% en 60%. Het wordt puur of verdund met water en ijs gedronken. Ook lekker direct in de espresso (caffè corretto) of na de espresso, om de bittere nasmaak te neutraliseren. De bekendste producenten in Le Marche zijn: Liquori Meletti en Varnelli. De mistra van Varnelli dankt z'n karakteristieke smaak aan de voorbehandeling van de groene anijs. Meletti produceert anisetta die o.a. verkrijgbaar is in het stijlvolle etablissement Il Caffè Meletti, aan de Piazza del Popolo in Ascoli Piceno waar ook hun eigen confiserie te koop is. Il caffè Meletti maakt deel uit van de ongeveer 150 locali storici in Italië, en is nog volledig in Jugendstil ingericht. Niet de beroerdste plek voor een glaasje...