Er bestaat vaak het misverstand dat het in Italia altijd mooi weer is. De Italianen lachen zich daarom ook rot als er weer een groepje Nederlandse toeristen in korte broek rondloopt, terwijl het buiten in hun ogen nog veel te vochtig en koud is. Toch kan soms ook in Italia de regen met bakken uit de hemel vallen; iets wat voor de Nederlanders de normaalste gang van zaken is, maar waarbij mening Italiaan ineens van suiker lijkt te zijn gemaakt. Bij het eerste spatje gaat de paraplu al open... Ride bene chi ride l'ultimo, wie het laatst lacht…
De drie regenzones
Als je naar de klimaattabellen kijkt, zie je dat er tussen de regio’s in Italia grote verschillen bestaan in de gemiddelde hoeveelheid neerslag. Hoeveel neerslag er valt, hangt af van diverse factoren zoals de aanwezigheid van bergen, de windsnelheid en de afstand tot de evenaar.
Italia is in drie regenzones in te delen
- In het Alpengebied valt er voornamelijk in de zomer veel regen
- In de Po-vlakte en het midden van Italia regent het vooral in het voor- en najaar
- In de zuidelijke regio’s valt er in de winter de meeste regen
De oorzaak van de verschillende regenzones
De westenwind heeft grote invloed op de neerslag. Wanneer er regen en sneeuw boven de Atlantische oceaan ontstaat, trekt dit via de westenwind naar Noord-Italiaanse bergen. In de noordelijke regio’s heeft de neerslag daarom meer kans zich ontwikkelen dan in het zuiden. De noord-oostenlijk gelegen Friuli-Venezia Giulia en Veneto zijn dan ook de meest regenachtige regio’s van Italia.
Ditzelfde geldt voor de vochtige lucht die opstijgt vanuit de Adriatische Zee. Wanneer deze regenlucht de Apennijnen bereikt, moet deze stijgen en lozen de wolken hun regen. Ook hier heeft de westenwind zijn invloed; ten westen van de Apennijnen is het een stuk natter dan ten oosten van het gebergte.
Opvallend is de gemiddelde hoeveelheid neerslag in januari in de regione Trentino Alto-Adige. In vergelijking met de andere Italiaanse regio’s valt er in deze maand bijzonder weinig regen. In juli daarentegen regent het in dit gewest juist meer dan in de rest van Italia.
Wat vinden Italianen nou van slecht weer...
Voor noord-Europeanen is regen lastig: je wordt nat, vies en koud, maar verder trekt men zich er niet veel van aan. Dit staat in schril contrast tot de Italianen. Het land staat al op zijn kop bij het minste spettertje, als het sporadisch eens motregent, zeg maar. Opeens staan er enorme rijen auto’s voor de ingang van de supermarkt, want er moet zo dichtbij mogelijk geparkeerd worden.
Paniekerige, half rennende mannen en vrouwen die een krant of handtasje boven hun hoofd houden, is een straatbeeld dat menigeen zal herkennen. Een Italiaan begrijpt waarom; het kost nu eenmaal erg veel tijd de haren weer in orde te brengen. Daarnaast weet elke Italiaan dat je van natte haren ziek wordt. Massaal geeft hij, hevig bibberend, uiting aan de veronderstelde kou (een gevoel dat met de werkelijke temperatuur overigens weinig van doen heeft).
De Italiaanse economie krijgt direct een nieuwe impuls wanneer het regent. Denk aan de kapper, de drogist of apotheek: iedereen gaat vast preventief pillen slikken tegen kou-tjes en andere natte-harenziektes. Ook de wegwerpregenjassen-handel draait op volle toeren evenals de stomerij. De autowasserette is de lachende derde: na een spettertje regen moet de auto immers gewassen worden! En ten slotte spinnen de uitdeukbedrijven garen bij slecht weer. De Italianen zijn niet gewend te rijden in de regen en hebben geen idee dat, althans zo lijkt het, hun remmen zich op een nat wegdek anders gedragen dan op een droge weg. Waarmee ze van de regen in de drup raken…