De maand oktober is dé maand in Piemonte; het jachtseizoen wordt geopend, de zoektocht naar de wereldberoemde witte truffel is in volle gang, maar bovenal is het druiven-oogstperiode. Piemonte brengt namelijk volgens kenners de beste wijnen van Italië voort.
Wild, truffel, wijn... Het is geen straf om in een restaurant in het elegante Torino te zitten; of in het stadje Alba, dat het hart van de wijn- en truffeloogst is, of gewoon zomaar ergens in een dorp op een heuvel in de Langhe. Piemonte is dankzij Cavour en de koninklijke familie Savoia de bakermat van de La Repubblica italiana en ook de bakermat van de Italiaanse kwaliteitswijn. Het is dan ook vrij lang (enigszins) Frans geweest voor wat betreft de wijnen, maar ook qua uiterlijk is het het Bourgogne van Italië. Het is er glooiend en tussen oktober en april vaak nogal mistig. Vandaar ook dat hét druivenras van de streek Nebbiolo heet, letterlijk vertaald: de 'nevelige'.
Barolo
Van de Nebbiolo-druif worden fantastische DOCG-wijnen gemaakt, waarvan Barolo (Koning van de wijnen en Wijn van koningen), en Barbaresco de beroemdste zijn.
De dorpjes Barolo en Barbaresco liggen vlakbij elkaar in de omgeving van Alba en het was tot het midden van de jaren '50 van de vorige eeuw dat de beide wijnen qua herkomst nauwelijks uit elkaar waren te houden. Barolo is een echte grootheid; zwaar, 'bruin' en jaren houdbaar. Hij ligt sowieso al 3 tot 5 jaar op o.a. eikenhouten vaten voordat de wijn verkocht wordt. Veel tannine, dus minimaal een uur laten chambreren die (dure) fles!
Barbaresco
Barbaresco is over het algemeen iets jonger en eleganter dan Barolo. Barbaresco wordt in kleinere hoeveelheden gemaakt, waardoor ze weer aan kwaliteit en bijzonderheid heeft gewonnen. Tussen 1960 en 1970 was de productie dusdanig hoog dat dit ten koste ging van de kwaliteit.Godfather van beide wijnen is de in de streek beroemde wijnbouwer Angelo Gaja. De wijnen onder zijn naam behoren tot de top, al is het sowieso moeilijk om 'slechte' Barolo's of Barbaresco's te vinden.
Barbera
In nog veel grotere hoeveelheden wordt de Barbera-druif verbouwd, waarvan de gelijknamige wijn wordt gemaakt. De laatste 20 jaar hebben de producenten, wederom mede dankzij Signor Gaja, een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Barbera d'Alba, Barbera d'Asti en Barbera del Monferrato zijn tegenwoordig echt een prima alternatief voor de eerder genoemde, dure, toppers van de Nebbiolo-druif. In iedere supermarkt kun je met wat mazzel een behoorlijke Barbera vinden.
Naast deze 3 'Bar's' worden er veel meer goede wijnen gemaakt in dé wijnregione van Italië: vaak jonger en minder bekend buiten de landsgrenzen. We noemen de Dolcetto , niet zoet, wel fruitig, en de Bricco-wijnen uit het zuiden van de streek.
Gavi
Voor witte-wijnliefhebbers heeft Piemonte de wijn Gavi in de aanbieding: een DOCG die perfect met vis combineert. Komt hij uit het dorp zelf dan heet ie 'Gavi di Gavi'; wel leuk zo'n naam maar niet 'nog beter'. Naast de spaarzame witte wijnen kennen we ook de mousserende, witte dessertwijnen: Moscato d'Asti en Spumante d'Asti. De fris-zoete smaak van de van muskaatdruiven gemaakte wijnen is echt onovertroffen. Tegenover de simpele, maar onverwacht schijnbaar toch goed drinkbare Canei uit Canelli staat werkelijk de top of the bill der muskaatwijnen: de helaas nauwelijks betaalbare Moscato Passito uit Loazzolo.
Vermouth
En dan is er natuurlijk nog de vermouth, het digestief uit de streek. Via de Fransen uit de Savoie kwam deze drank overgewaaid in het midden van de 19e eeuw. Vermouth is een brouwsel van allerhande kruiden, specerijen, planten en natuurlijk wijn. Het recept is natuurlijk strikt geheim! De wijn komt voornamelijk uit Sicilia en Zuid-Italie, alwaar die supergoedkoop is. Omdat Vermouth minimaal 16% alcohol moet hebben, wordt er nog wat alcohol aan het mengsel toegevoegd. Mede dankzij James Bond, shaken, not stirred is met name de familie Martini heel rijk geworden van de Vermouth.