Liquori e digestivi
De Amaretti uit Saronno zijn natuurlijk niet te verwarren met de Amaretto ook uit dezelfde stad. De amandellikeur beleeft de laatste jaren een ware hausse. In Nederland wel te verstaan. In de Italiaanse barretjes staat het wel altijd op de schappen, maar vreemd genoeg zie je zelden iemand die dit drankje puur bestelt. Het gaat er dan ook meer door het leven als ingrediënt van een cocktail of gerecht.
Het bekendste Milanese aperitief is natuurlijk Campari; een beetje bitter, maar eens in je leven moet je het gedronken hebben... Saillant detail is dat Campari eerst bitter all'olandese heette. Het drankje dankt zijn naam aan Caffè Campari, en zijn uitbater Gaspare Campari, dat in 1867 in de Galleria Vittorio Emmanuele II zijn deuren opende. De rode kleur was indertijd afkomstig van het pantser van schildluizen; het kruidige drankje werd al snel omgedoopt tot bitter Campari en ‘the rest is history'. Een Campari Orange, bestaande uit 40 ml Campari en 80 ml sinaasappelsap en veel ijs, vormt een prima afsluiter van een dagje shoppen in Milano
Lombardia brengt ook Fernet Branca voort, ook zo'n klassieker (uit 1845); deze wordt vooral gedronken na een overvloedig maal om de maag te kalmeren. Je waant je even terug in de tijd van de ruisende rokken als je het prachtige logo met de adelaar ziet; dit kunnen alleen de Italianen. De unieke smaak komt voort uit de 40 kruiden die gedurende meer dan een jaar rijpen op eikenhouten vaten. Het ‘zusje' Brancamenta heeft mint als toevoeging waardoor het drankje niet alleen dorstlessend maar ook verfrissend wordt. Brancamente wordt, in tegenstelling tot Fernet Branca, zowel puur, on the rocks of als longdrink respectievelijk cocktail genuttigd.
Vino
Lombardia kent een drietal concentraties aan wijngebieden; Valtellina bevindt zich in het noorden van deze regione; in het zuidwesten bevindt zich Oltrepò Pavese in het derde gebied centrum en (zuid-)oosten liggen Bergamo, Brescia en het Lago di Garda. Dit laatste gebied brengt als enige in Italië de unieke Italiaanse Spumante voort met een DOCG-predikaat. Franciacorta is een mousserende witte wijn die vaak in de smaak Brut geproduceerd wordt; en kan zich meten met de beste Spaanse Cava's en Franse Champagnes. Deze bijzondere spumante staat in schril contrast met de simpele Lambrusco en Bardolino, afkomstig van het Lago di Garda, dat met de linkerzijde nog tot deze regione behoort.
In het noorden bevindt zich Valtellina, een gebied dat als een langgerekt lint ten noorden van de rivier Adda ligt met als centraal middelpunt de stad Sondrio. Aan de niet mousserende rode Valtellina Superiore (gemaakt van de nebbiolo-druif) is een DOCG-predikaat toegekend.
De berghellingen van Oltrepò Pavese zijn te vinden ten zuiden van de rivier de Po in de zuidwestelijke hoek van de regione. Dit gebied vormt het grootste wijnbouwgebied van Lombardia en brengt een aantal rode, witte en mousserende DOC's voort. De beste witte wijn (fruitig) wordt aan het Lago di Garda, bij Lugano, gebotteld