Grappa, Limoncello, Amaro di Montenegro, Sambuca, Cynar, Nocino, Averna, Amaretto di Saronno .....de lijst van digestivi italiani lijkt eindeloos te zijn. Elke regione heeft zijn eigen specialiteiten. En veel restaurants serveren een eigen huisgemaakte amaro, die na een copieuze Italiaanse maaltijd bijna onontbeerlijk is. Vaak krijg je het drankje aangeboden wanneer je om de rekening vraagt. In Italia worden digestivi gemaakt van de meest uiteenlopende ingrediënten. Zelfs van iets dat we, blijkbaar ten onrechte, als typisch Nederlands beschouwen...drop!
Digestivi zijn liquori, likeuren, die je na het eten nuttigt. Amari zijn digestivi die met kruiden zijn bereid en dus vaak een beetje amaro, bitter, zijn. De termen amaro, liquore of digestivo worden vaak door elkaar gebruikt voor alles dat je na het eten kunt drinken en dat volgens de Italianen de spijsvertering helpt. Alhoewel de meningen verdeeld zijn over de vraag of de digestieven nu werkelijk doen wat hun naam suggereert, namelijk digerire, verteren.
Zeker is in ieder geval dat de digestivi en de grappe geen moderne uitvinding zijn. Al in de oudheid was het gebruikelijk om elixers van bittere wijn met fruit te gebruiken als remedie tegen allerlei kwaaltjes. Deze kunst werd geperfectioneerd in conventi, kloosters, met hun geheime distilleerderijen. De echte geschiedenis van de digestieven begint dan ook bij de paters en de geestelijken. Vroeger werd grappa voorgeschreven als medicijn, maar naarmate men de smaak verbeterde, werden de digestivi zo lekker dat men ze uit vrije wil begon te drinken.
Hoe drink je een digestivo? Het is gebruikelijk om ze niet bij de koffie te gebruiken, maar pas erna. Vandaar dat ze vaak worden aangeduid met de term ammazzacaffè, ‘koffiekiller'. Je kunt ook vragen om een caffè corretto, koffie gemengd met wat sterke drank. Je moet dan wel aangeven welke drank je door je espresso wilt hebben; meestal is dat sambuca of grappa. Afgezien van deze aanwijzingen mag je verder gelukkig helemaal zelf weten hoe je de digestivi drinkt en hoef je het voorbeeld van de gemiddelde Italiaanse man niet te volgen. Die slaat namelijk het glas amaro in één teug achterover en slaakt hierna een diepe zucht. Voor wat extra effect wordt het glas met een flinke klap op tafel teruggezet ...
Veel Italiaanse families zijn trots op hun traditionele recepten. Deze recepten staan ook wel bekend als le ricette della nonna, grootmoeders recepten, met gezonde en lekkere producten. Zo zijn er ook vele boeken verkrijgbaar met recepten voor i liquori della nonna. Deze digestivi zijn vaak heerlijk en bevorderen werkelijk de genezing van bepaalde kwaaltjes. Een zalig alternatief recept voor het anders zo dure bezoek aan de apotheek... De meeste van deze recepten zijn gebaseerd op bepaalde kruiden, wortels, groenten of vruchten die, met wat suiker, lange tijd in heel sterke alcohol worden getrokken.
Lees verder voor een greep uit de Italiaanse digestivi.