Pasta
Italianen zijn de grootste pasta-eters ter wereld. Gemiddeld zo'n 28 kilo per persoon per jaar! Naast de welbekende spaghetti en maccheroni zijn er nog zo'n 300 andere soorten. Maar er valt nog veel meer over pasta te vertellen...
Pizza
Als la pizza niet het beroemdste Italiaanse gerecht is, dan toch zeker het op één na beroemdste. Dit gerecht, dat oorspronkelijk ‘armeluis'-eten was, stamt uit Napoli en kent een rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de échte pizza napoletana een beschermd product is, en wat het verschil precies is tussen pizza en focaccia?
Risotto
Dit unieke rijstgerecht is in elk goed Italiaans restaurant overal ter wereld te vinden. Het unieke van risotto is dat het, mits goed klaargemaakt, zich aanpast aan elke smaak.
Gnocchi
Op zoek naar een origineel Italiaans product om tafelgenoten mee te verrassen: gnocchi zijn een soort van kleine platgedrukte bolletjes vervaardigd uit een mengsel van (tarwe)meel, eventueel een ei en gekookte (en gestampte) aardappels. Je kunt ook zelf gnocchi maken.
Italiaans ijs
Gelato, ijs: je kunt er geen genoeg van krijgen. Weet jij eigenlijk waarom Italianen van ijs houden? En hoeveel ijs ze eten? Dit en meer lees je in 10 weetjes over Italiaans ijs in Italië. Sta je vertwijfeld voor de ijsvitrine, check dan de Italiaans ijs smaken woordenlijst.
En bekijk ook vooral ook de special over Italiaans ijs met o.a. interviews met Italiaanse ijsbereiders die al bijna 100 jaar Italiaans ijs maken in Nederland.
Overig
Naast de hier genoemde piatti famosissimi, zeer beroemde gerechten, kent de Italiaanse keuken nog veel meer typische ingrediënten en producten.
Dolci
Italianen zijn dol op dolci, zoet zoeter zoetst. Niet voor niets verkopen de supermarkten Nutella in 5 liter potten en bestaat een prima colazione, ontbijt, uit een cappuccino met biscotti, koekjes. Het Italiaanse spreekwoord Zucchero non guastò mai vivanda, letterlijk ‘suiker verpest geen spijs’, is de Italianen dan ook echt op het lijf geschreven.
Italiaanse vleeswaren
Prosciutto, salame, mortadella.... Italiaanse vleeswaren zijn om je vingers erbij af te likken. Gelukkig kun je een deel van de vleeswaren tegenwoordig ook hier halen. Al blijft het ter plekke verorberen natuurlijk het lekkerste!