Ambachtelijke panettones stoten de fabriekspanettones van de troon. Dat is best bijzonder, want in de Italiaanse supermarkten struikel je over de grote, bekendste merken van Panettone en Pandoro: Motta, Bauli, Melegatti, Paulani, Tre Marie. Ze zijn ook in Nederland verkrijgbaar. Echter sinds een aantal jaar krijgen die grote merken in Italië geduchte concurrentie van de panettoni artigianali, ambachtelijk bereide panettoni. In combinatie met bijzondere verpakkingen en uitvoeringen zorgt dat ervoor dat de prijs van een panettone door het dak gaat, of beter kán gaan.
Om een idee te geven hoe groot het hele gebeuren is: in de hele Panettone en Pandoro business gaat zo’n 700 miljoen euro om. De grote industriële bakkers zijn samen goed voor zo’n 100.000 ton dolci natalizi, kerstgebak. Bedenkt dat het hierbij gaat over één maand waarin je de lekkernij geeft, ontvangt en eet…
Terug naar vroeger, terug naar het ambacht
De Italianen die ambachtelijk bereide panettoni verkiezen boven de industriële leggen daar al snel 30-35 euro voor neer. Het is dan ook een cadeau waarmee je kunt komen aanzetten. Eigenlijk zoals het ooit was… Vroeger at je het kerstgebak immers alleen met de feestdagen. Het was een luxe product. Het laatste decennium verwerd Panettone echter tot gewoon iets lekkers voor bij de koffie.
Kwaliteit, verrassing en verleiding
Het is opvallend wat er gebeurt: het draait weer om kwaliteit, zowel op het gebied van ingrediënten als in de lavorazione, bereiding, plus de afwerking. Alles voor een beter en lekkerder eindresultaat.
Ook zijn er meer en meer variaties en twists op het thema. Doel is om te verrassen. En uiteraard ook om te verleiden een andere, duurdere keuze te maken. Doe daar een mooie bewaarverpakking bij en zie daar: de prijs schiet door het dak. Zowel bij de pasticceria, banketbakker, maar ook in de supermarkt. Natuurlijk zijn er ook nog goedkopere Panettoni en Pandori te krijgen, maar heb je eenmaal het verschil geproefd, dan ben je verkocht.
Ook is het de laatste jaren de trend om het kerstgebak te farcire, vullen, met lekkers. Van gocce di cioccolato, chocoladedruppels, tot pistache, citroen, gember en meer. Ook het aanbrengen van een glazuurlaag op de Panettone komt steeds meer in zwang.
Ook zijn er heel wat beroemde chefkoks die het kerstgebak voorzien van hun signatuur. Ook dat zie je weer terug in de prijs.
Doe het zelf Panettone en Pandoro
Ga je met de auto naar Italië, sla dan ruimschoots in. De prijs van een Panettone of Pandoro in Nederland is door het vervoer en volume namelijk hoe dan ook flink hoger dan in Italië zelf. En dan moet de importeur en winkelier er ook nog aan verdienen.
Je kunt natuurlijk ook zelf een Panettone of Pandoro bakken. Bekijk de Panettone en Pandoro recepten, waaronder ook een snelrecept en kliekjesrecepten.