Onbekend maakt onbemind....de wijnen van Val d'Aosta zijn bijzonder, alleen de bekendheid lijkt het dal niet uit te komen. Dit heeft enerzijds te maken met de grootte van de regione (de kleinste van Italië), maar ook met de beperkte hoeveelheid grond waarop de wijn wordt verbouwd. Tegenwoordig is dat nog maar 20% ten opzichte van een eeuw geleden. Deels komt dit door de hoge wijnterrassen (de hoogste van Europa) die tot op 1300 meter liggen.
Valle Dora Baltea heeft bovendien te maken met bijzondere weersomstandigheden die de groei alleen maar bevorderen. Het dal, populair om zijn vele outdoor-mogelijkheden, is niet alleen één van de meest beschutte, maar ook één van de meest droge gebieden van Europa. Het grote verschil in dag- en nachttemperatuur zorgt vervolgens voor de ontwikkeling van krachtige, zeer fruitige wijnen.
De inheemse druivensoorten waarmee voornamelijk wordt gewerkt spelen ongetwijfeld ook een grote rol. De bekendste zijn: Picotendro, Petit Rouge, Blanc de Valdigne, Petite Arvine, Vien en Malvoisie. Zo'n 75% van de wijnen heeft tegenwoordig een DOC-status, waarbij de tweetaligheid die wordt gehanteerd overigens kenmerkend is: DOC Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste. De tweetaligheid vind je in een groot deel van de regione terug, dit is het restant van het feit dat dit gebied vroeger onderdeel was van het Franse koninkrijk Savoie.
I vini bianchi
De witte wijnen zijn vaak licht, pittig en hebben een citrusachtige frisheid. Sommige wijnen zijn licht mousserend. De hoogte van de wijnbouw heeft één van de wijnen de bijnaam bianco dei ghiacciai opgeleverd, ofwel gletsjerwijn. Deze wijn wordt verbouwd op de hoogste wijngaard van Europa aan de voet van de Monte Bianco tussen de dorpjes La Salle en Morgex. We hebben het over de DOC-wijn Blanc de Morgex et de La Salle. De wijn wordt gemaakt van de Blanc de Morgex, de enige druif die de druifluis heeft overleefd, dankzij de unieke, hoge ligging. De droge maar kruidige wijn past goed bij een fonduta, kaasfondue maar is ook niet te versmaden als aperitief.
Bijzonder is ook de Moscato/Muscat van Chambave. Deze wijn is er in zowel een droge alsook een zoete dessertwijn-variant, de zogenaamde passito, ofwel in het dialect Flétry .
I vini rossi
Het landschap van Val d'Aosta is ruw, puur en onherbergzaam. Dit kenmerk is terug te vinden in de inheemse druif petit rouge. Zo'n 85% van de Valdostaanse wijnen wordt daarvan gemaakt, waaronder ook de Enfer d'Arvier. Enfer is Valdostaans voor inferno, hel; zo heet kan het volgens de lokale bevolking worden op de plaats waar de wijn wordt verbouwd. Men heeft dan ook aardig wat moeten sleutelen om de wijn een verfijndere smaak mee te geven. De verfijnde, lichte smaak vind je wel terug bij de wijn Torrette, ook voornamelijk van Petit Rouge gemaakt.
In Val Dora Baltea wordt ook nog, net als in Piemonte, de Nebbiolo-druif verbouwd. Het resultaat na assemblage met andere lokale druivensoorten levert een fruitige, maar toch ook rustieke wijn op: de Donnas / Donnaz. De wijn die afkomstig is uit het gelijknamige stadje kan niet concurreren met zijn beroemde Nebbiolo-broertje uit Piemonte. Maar als de wijn uit een goed jaar een jaar of 4-5 blijft liggen, kan deze alsnog klasse en elegantie verkrijgen. De Donnas is samen met de Enfer d'Arvier de wijn met het oudste DOC-predikaat.