Het is zover! Je durft de gok te wagen: de Lage Landen verlaten om in Italia te gaan werken. Natuurlijk heb je je alvast van te voren georiënteerd op de werkmogelijkheden. Je weet inmiddels dat de Italiaanse arbeidsmarkt niet zo goed is als de Nederlandse, en dat je dan ook de meeste kans maakt in de grote steden. Je mag zonder beperkingen 6 maanden in elk Europees land verblijven en werken, mits je de juiste vergunningen hebt. Op de website van de EU vind je nog veel meer handige informatie over werken in Italia.
Tips bij het zoeken van werk in Italië
- De werkloosheid in heel Italia bedraagt ongeveer 11 procent. Vooral het Zuiden kampt met een groot tekort aan werk. In het Noorden, in en rondom Milano, is het veel makkelijker om een baan te vinden. Het Noorden heeft verreweg de meeste werkgelegenheid en een hogere levensstandaard. De regioni Trentino, Valle d'Aosta, Veneto en Emilia-Romagna kennen de hoogste werkgelegenheid. In de zomer kun je in het Zuiden natuurlijk wel terecht in de toeristische sector.
- Het beheersen van vreemde talen is een sterk punt van de Nederlander. Leg hier de nadruk op bij je sollicitatie. Desondanks zal een werkgever vaak de voorkeur geven aan Italiaans sprekende Engelsen, Fransen, Duitsers etc., aangezien zij het veelgesproken Engels of Frans als moedertaal spreken en niet als aangeleerde taal.
- Vraag zo snel mogelijk een verblijfsvergunning aan, want het kost zeker een paar maanden voor je hem daadwerkelijk in je bezit hebt. Het helpt vaak als je al een bedrijf hebt gevonden waar je kunt gaan werken zodra je alle benodigde papieren in bezit hebt. Met je verblijfsvergunning op zak, kun je vervolgens een verandering van residentie aanvragen. Dit kan ook wel een maand duren.
- Persoonlijke contacten zijn erg belangrijk bij het vinden van werk. In Italia kan de welbekende "kruiwagen" goed van pas komen.
- Zodra je een interessante vacature hebt gevonden, neem je contact op met het bedrijf of de organisatie. Je kunt het proberen met een telefoontje, maar veel Italiaanse bedrijven geven de voorkeur aan een schriftelijke reactie, una lettera di presentazione.
- De landelijke kranten hebben een keer per week een bijlage met een overzicht van de vacatures. Je kunt ook zelf een advertentie plaatsen.
- Als je al in Italia bent, kun je je inschrijven bij een arbeidsbureau, ufficio di collocamento. Daarnaast zijn er uitzendbureaus voor lavoro temporaneo, tijdelijk werk. Die kennen de plaatselijke arbeidsmarkt en bemiddelen in werk binnen een regio. Ze zijn voornamelijk in de grote steden te vinden.
- Maak ook slim gebruik van het internet. Neem een kijkje op vacaturesites als Jobbydo.it,, BancaLavoro, Clicca Lavoro, Trovit Lavoro en lavoro. In Italia hebben de grootste uitzendbureaus zoals Randstad en Manpower natuurlijk ook websites, waar je meer informatie kunt vinden. Vaak kun je op zo’n site ook je CV achter laten, zodat werkgevers zelf geschikte kandidaten kunnen selecteren en benaderen.
- Open sollicitaties zijn in Italia vaak succesvol . Eigen initiatief wordt door Italiaanse werkgevers erg op prijs gesteld. Zorg ervoor dat je sollicitatie gericht is aan de hoogste personeelsfunctionaris van het bedrijf. Realiseer je wel dat het gros van de bedrijven familiebedrijfjes zijn en dat de directeur over alles beslist.
- Informatie over werkgevers kun je onder andere vinden op internet, in vakbladen, jaarboeken en speciale gidsen. Maar ook de Gouden Gids, Pagine Gialle, of een uitdraai van bedrijven bij de plaatselijke Kamer van Koophandel, Camera di Commercio. In Nederland heeft de Kamer van Koophandel Italia vaak een overzicht van (Nederlandse) bedrijven ter plaatse.
Wees er op bedacht dat werken in Italia anders is dan werken in Nederland. Zo zijn Italiaanse bedrijven over het algemeen sterk hiërarchisch en bureaucratisch. Dit uit zich ook in de sollicitatieprocedure, die een stuk formeler is. Daarbij is 80 % van de Italiaanse bedrijven een papa & mammabedrijf, wat betekent dat ze nogal patriarchaal zijn ingesteld. In de zakelijk Italia special kom je nog meer te weten over hoe het er in Italia aan toe gaat op de werkvloer.
Wonen & Werken in Italië
- Diploma’s
- Sollicitatie en CV
- Belastingen en verzekeringen in Italië
- Termen en instanties in Italië
- Vinden van woon-ruimte in Italië
- Werk of vakantiewerk zoeken in Italië
- 1 mei: Dag van de arbeid – waarom zijn winkels dicht?
- Italiaans leren
- Ervaringen met het wonen en werken in Italia van i nostri amici