Italië

Bol AlgemeenBol Algemeen

MENU
  • Home
  • Vakantie in Italië
    • Regio's en steden
      • Abruzzo (Pescara)
      • Basilicata (Matera)
      • Calabria (Reggio)
      • Campania (Napels)
      • Emilia Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Lazio (Rome)
      • Liguria (Genua)
      • Lombardia (Milaan)
      • Le Marche (Ancona)
      • Molise (Termoli)
      • Piemonte (Turijn)
      • Puglia (Bari)
      • Sardegna (Cagliari)
      • Sicilia (Palermo)
      • Toscana (Florence)
      • Trentino – Alto Adige
      • Umbria (Perugia)
      • Valle d'Aosta (Aosta)
      • Veneto (Venetie)
    • Themaspecials
      • Actieve Vakantie
      • Fietsen in Italië
      • Wandelen in Italië
      • Wintersport in Italië
      • Carnaval in Italië
      • Cruise
      • Italiaanse bergen
      • Italiaanse eilanden
      • De mooiste Italiaanse dorpjes
      • De Italiaanse meren
      • Italiaanse stranden
      • Kamperen
      • Kerst in Italië
      • Kinderplezier
      • Rondreis suggesties
      • Shoppen in Italië
      • Watersport in Italië
    • Vervoer in en naar Italië
      • Afwijkende regels
      • Alternatieve routes
      • Auto huren in Italie
      • Boetes in Italië
      • Vervoer naar Italië
      • Vervoer in Italië
      • Vliegen naar Italië
      • In de winter met de auto naar Italië
      • De Italiaanse wegen - welke zijn er en wat is het verschil
      • Autorijden in Europa – de regels
    • Reisinformatie
      • Kaart van Italië
      • Officiële feestdagen
      • Bijzondere feestdagen in Italie
      • Vakantie checklist
      • Weetjes
      • Ziekenhuizen in Italië
    • Reisaanbiedingen
      • Auto huren voor je vakantie in Italie
      • Hotels zoeken
      • Vliegtickets
    • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Foto's per regio
    • Monumenten
    • Close
  • Reisaanbiedingen
  • Culinair
    • Italiaanse recepten
    • Italiaans eten
    • Regionale keuken
    • Culinaire gebruiken
    • Italiaanse wijn
    • Italiaanse dranken
    • Close
  • Taal
    • Diversen
    • Lessen Italiaans
    • Italiaanse taal tips & weetjes
    • Polls - Test je Italiaanse taalkennis
    • Woordenlijsten
      • Auto Italiaans
      • Auto-ongeluk woorden
      • Bij de dokter
      • Camping
      • Coronavirus woordenlijst
      • Coronavirus klachten woordenlijst
      • Cruise-vakantie
      • Fiets woordenlijst
      • Liefdes Italiaans
      • Misdaad & Maffia
      • Naar de kapper in Italie
      • Italiaanse Kerst woordenlijst – Alfabeto di Natale
      • Onderweg
      • Politiek
      • Proosten in het Italiaans
      • Religie
      • Schaken in het Italiaans
      • Schelden
      • Shoppen
      • Slaapkamer Italiaans
      • Sms'en
      • Strandvakantie
      • Tweede huis
      • Vakantie Latijn
      • Vervoer
      • Vis in Italië
      • Voetbaltaal
      • Wandelen in Italië
      • Watersport
      • Weerbericht
      • Wijn-abc
      • Winkels
      • Wintersport
      • Wonen en werken
      • Zakelijke termen
      • Italiaanse ijssmaken woordenlijst
      • Ziek zijn en spoedgevallen
      • Zonnige woordenlijst
    • Close
  • Algemeen
    • Tradities en gebruiken in Italië
      • La Befana - 6 januari
      • Bijgeloof van de Italianen: superstizione
      • Carnaval
      • Ferragosto: 15 augustus Maria Hemelvaart
      • La festa della donna
      • Italiaanse familie tradities
      • De leukste 1 April grappen van Italië
      • Kerst, Oud & Nieuw
      • Moederdag - la festa della mamma
      • La festa dei nonni
      • Pasen en Paastradities in Italië
      • Schrikkeljaar traditie in Italië
      • Sinterklaas
      • Vaderdag -La festa del papà
      • Valentijnsdag - San Valentino
    • Trouwen in Italië
      • Huwelijksbelofte
      • Praktische Informatie
      • Spreekwoorden
      • Trouwen in Italie een droom?
      • Trouwweetjes
    • Tweede huis in Italië
      • Aankoop
      • Financiering
      • Nuttige organisaties
      • Voorbereidingen bij het kopen van een tweede huis in Italië
      • Wonen en werken
    • Wonen & Werken in Italië
      • Belastingen & Verzekeringen
      • Diploma's
      • Sollicitatie en CV in Italie
      • Tips bij het zoeken van werk
      • Woonruimte vinden
    • Zaken doen met
      • Contact leggen
      • Zaken doen in de praktijk
      • Werktijden
      • Zakelijk Italie
      • Zakelijke termen
    • Meer algemeen
      • Beroemdheden
      • Beroemde werken
      • Evenementen in Italië
      • Geschiedenis
      • Instanties
      • Mafia, Camorra, ‘Ndràngheta….
      • Kunst & Cultuur
      • De Pers, radio en tv
      • Politiek
      • Religie
      • Sport
    • Het weer in Italië
      • Italiaanse klimaatgebieden
      • Het klimaat van Italië
      • Klimaattabellen
      • Mist in Italië: voor- en nadelen
      • Onder de Italiaanse zon
      • Regenweer in Italië
      • Weersverwachting voor Italië
      • Hoe waait de Italiaanse wind?
      • Sneeuwpret in Italië
    • Close
  • Shoppen
    • Shoppen in Italie
      • Shoppen in Florence
      • Shoppen in Milaan
      • Shoppen in Napels
      • Shoppen in Rome
      • Shoppen in Turijn
      • Shoppen in Venetië
      • Uitverkoop in Italië
      • Winkelweetjes
    • Made in Italy
    • Boekentips
    • Uitverkoop Italiaanse producten
    • Close
  • Un Po' Di Tutto
    • I nostri amici
      • Reisverhalen
      • Verhalen over wonen en werken in Italië
      • Italianen in Nederland
      • Meer verhalen
    • Fotoverslagen van I Nostri Amici
      • Abruzzo
      • Basilicata
      • Calabria
      • Campania
      • Emilia Romagna
      • Lazio
      • Liguria
      • Lombardia
      • Molise
      • Piemonte
      • Puglia
      • Sardegna
      • Sicilia
      • Toscana
      • Trentino-Alto Adige
      • Umbria
      • Veneto
    • Interessante links
      • Italiaanse artiesten
      • Fotoreportages
      • Linkenverzamelpagina's
      • Un po' di tutto
      • Reisverslagen
      • Toeristische informatie
      • Weblogs
    • Italianaria
      • Giornalissimo - Nieuws
      • Italia Varia
      • Chiacchiere - Kletspraatjes
      • Feiten en cijfers
      • Oppervlakte, inwoneraantal per regione
      • Wat vind jij?
      • Berlusconi moppen
      • Hèt Italië-gevoel
      • Italianaria in Italiano
      • Hoe herkennen Italianen elkaar?
      • Stereotypen en vooroordelen
      • Kijk, luister en geniet
      • De mooiste Italiaanse liedjes
      • Italiaanse moppen
      • Mucche politiche
      • Reclames uit grootmoeders tijd
      • Italianaria: un po' di tutto
      • Vaticaanweetjes
      • Italiaanse communicatie: verbale hoogstandjes…
      • Volkslied
      • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Close
  • Zoeken
    • Trefwoorden
    • Zoeken
    • Close

Je bent hier: Home / Regionale keuken / De regionale keuken van Calabrie [Calabria]

De regionale keuken van Calabrie [Calabria]

artichokkenAchtereenvolgens Grieken, Romeinen, Goten, Longobarden, Franken, Sicilianen, Saracenen, Fransen en Spanjaarden hebben in de loop der tijd hun stempel gedrukt op het landschap en de keuken van Calabria. De Grieken namen hun wijnstokken mee naar Enotria; de Saracenen sinaasappels, rozijnen en artisjokken. De Fransen en Spanjaarden brachten de verfijning. Ondanks al deze multiculturele invloeden heeft de Calabrese keuken ook haar eigen identiteit weten te bewaren. Teruggetrokken in kleine, goed te verdedigen dorpjes in de bergen ontwikkelden de Calabresi hun eigen keuken die niet rijk was aan ingrediënten, maar zeker rijk aan smaak.

La prima colazione

De ontbijtgewoonten in Calabria zijn 'enigszins' afwijkend van het in Italië traditionele kopje cappuccino met een brioche, zoet broodje. Hier wordt ontbeten onder het motto: "Chi mangia de bon 'ura ccu nu pugno scascia nu mura." Ofwel: wie begint met een goed ontbijt kan met een vuistslag een muur doorbreken.

Het traditionele ontbijt bestaat dan ook uit een morseddhu, ookwel bekend als murseddu, marsieddu, mursiellu. We hebben het over een stevige vleespastei die bestaat uit fijngehakt varkensvlees en/of ingewanden gestoofd in spekvet, rode wijn, tomaten en kruiden. Voor de liefhebbers op smaak gebracht met pipazzu of pipazellu (peperoncini). Het mengsel wordt bij voorkeur gegeten in een pagnotta, rond zacht brood, of op een pitta, plat gistbrood. Het woord morseddhu verwijst waarschijnlijk naar het Spaanse woord almuerzo hetgeen gerecht of lunch betekent...met dank aan de Spaanse overheerser dus.

Overigens wordt Morseddu tegenwoordig vaker als secondo, hoofdgerecht, genuttigd, al zijn er net als vroeger, nog steeds contadini e pastori, boeren en herders, die dit calorierijke gerecht als colazione, ontbijt, prefereren.

Pitta

Naast reguliere broden worden hier ook grote kransen gebakken en natuurlijk de bovengenoemde pagnotta. Typisch voor de regione is pitta chicculiata, een plat gistbrood vergelijkbaar met wat we in Nederland onder een pitabroodje verstaan (maar dan groter). Dit brood wordt horizontaal doorgesneden, en dan wordt het een soort pizza die bij voorkeur wordt gegeten als deze nog warm is; bestreken met olijfolie en vervolgens belegd met alles wat lekker is: zoete rijpe tomaatjes, ansjovisfiletjes, ricotta en extra vergine olijfolie...Een Calabrese combinatie van Arabische en Napolitaanse invloeden.

Pasta

Naast de gebruikelijke maccheroni en spaghetti kent ook Calabria een aantal specifieke pastasoorten: lágane (een soort fettuccine), ricci di donna (vrouwenkrullen) en capieddi 'e prieviti, priesterhaar, dat heel dun is... Sommige vrouwen beheersen ook nog de kunst van het maken van pasta ru (su) ferretto, (of pasta inferrettata). Hierbij wordt met de hand pasta gedraaid rond een ijzeren, 30cm lang staafje waardoor een lange holle pasta wordt gevormd. Het eten ervan is gelukkig een stuk minder omslachtig. De pasta is door de vorm erg geschikt om met een dikke saus te eten (door de vorm blijft er veel saus aan hangen).

Rosso di Tropea uien

© Foto: Gate74, Pixaby

Verdure

Calabresi zijn dol op dikke soepen en pasta's met een overvloed aan groenten waarbij de aubergines, peperoncini en tomaten vrijwel nooit ontbreken. Maar ook artisjokken, wilde, groene asperges, aardappelen en bonen vormen een smaakvolle vulling. De rode uien van Tropea, aan de Tyrreense kust, staan bekend om hun intense geur en smaak. Op de hoogvlakten van het Sila-massief groeit een overvloed aan paddenstoelen waaronder de geliefde porcini.

De zon proef je in het fruit en de groenten, met name in de populairste groente melanzane, aubergines. De kleine paarse vruchten smaken dan ook heel anders dan in het noorden. Trouwens, het gerecht Melanzane alla Parmigiana komt oorspronkelijk uit het zuiden: het gerecht dankt zijn naam enkel en alleen aan de gebruikte kaas. De auberginemoes die in Calabria wordt geserveerd lijkt te zijn geïnspireerd op de Griekse mezze... met dank aan de Griekse overheersers.

De regione neemt bijna 25% van de totale Italiaanse olijfolieproductie voor haar rekening. De extra vergine olijfolie uit Bruzio en Lamezia heeft zelfs een DOP-predikaat. De olie wordt natuurlijk gebruikt om mee te bakken maar ook bij het inleggen van groenten, paddenstoelen en vis.

Carne

Varkensvlees, voornamelijk geconserveerd in prosciutti, salame en worsten, is het meest gegeten vlees in Calabria. De lange houdbaarheid van de producten was natuurlijk vooral belangrijk als de kust weer eens belegerd werd door een vreemde mogendheid. Het meest typisch worstje is de 'ndugghia of 'nnuglia' waar restjes lever en long in verwerkt zitten. Hier wordt niets weggegooid. Waarschijnlijk is dit worstje een variatie op de andouille...met dank aan de Franse bezetter. Lam en geit worden naast hun vlees ook voor de melk gehouden; deze wordt gebruikt bij het produceren van ricotta. De koeien die grazen in het Sila-massief leveren melk voor de Caciocavallo Silano DOP en butirro. Dit kaasje heeft een hart van boter. Oorspronkelijk bedoeld ter conservering.

Pesce

Vroeger was er alleen aan de kust verse vis verkrijgbaar, maar door moderne koel-, en conserveringstechnieken kun je ook in het achterland een visje verschalken. In de Ionische zee worden in grote netten ansjovis en sardines gevangen. Door de vrouwen worden deze visjes ingelegd en gedroogd tot mustica. In mei en juni wordt er in de golf van Sant'Eufemia tussen Pizzo en Tropea op tonijn gevist. De meest karakteristieke vis voor Calabria is wel de pesce spada, zwaardvis, die van maart tot september gevangen wordt. Er is zelfs een groot feest aan gewijd: de Sagra del pescespada. In het havenstadje Bagnara Calabra wordt jaarlijks in juli een scheepsprocessie gehouden ter ere van de pesce spada. Leuk om een keer mee te maken!

Vanaf de vissersbootjes, luntru, worden de zwaardvissen, met soms wel een lengte van vier meter, net zo lang geharpoeneerd tot ze het opgeven. De vissen worden aan land gebracht en het beste gedeelte van de vis, het zachte vinvlees, wordt meteen gegeten. De bagnarote, de vissersvrouwen, verwerken de rest van de vis die tijdens het feest na zonsondergang, in alle denkbare variaties wordt geserveerd. In vroeger tijden ruilden de vrouwen de vis overigens vooral voor olie, wijn, vlees en stoffen. Buiten het feestgebeuren wordt er ook wel met grote sleepnetten op zwaardvis gevist; jonge dieren en dolfijnen vinden hierbij vaak ook de dood. Het vissen met deze netten is overigens verboden...

© Foto: Inmeno, Pixaby

Frutta e dolci

Cannariculi, chinulille, le crucette, il cumpittu, cùzzupa, i mandorlati, i mostaccioli, le nepitelle, i panicelli o monaceddi, il piccillato, i pistilli, la pitta 'nchiusa, taralli, buccellato, zeppole di farina di castagne, Le Zeppole di pasta di patate, Le Nacatole..... alleen al de namen van de dolci klinken zoet en lekker... Feit is dat veel van deze dolci een lange geschiedenis hebben, zelfs teruggaand tot in de tijd van de Arabische, Turkse overheersers. Verschillende dorpen hebben ook hun eigen dolce-geschiedenis. Bijzonder en uniek is de torrone gelato, hetgeen niet torrone-ijs is, maar een kleurrijk geheel van amandelspijs, ceder, gekonfijte sinaasappel en mandarijn, poedersuiker in verschillende kleuren, bedekt met een glazuur van chocolade. De dolce is vrij zacht en laat zich gemakkelijk in plakken snijden.

Calabria is een belangrijke producent van citrusvruchten: de Clementine di Calabria kennen zelfs een IGP-predikaat. Een regionale specialiteit vormen ook de gedroogde vijgen die worden gevuld of bedekt met chocolade. Datzelfde gebeurt met schilletjes van citroen en sinaasappels.

De hier rijkelijk aanwezige bergamot wordt voornamelijk gebruikt in de parfumindustrie, maar ook in marmelade en snoepjes. Ook de grote, zware sucadecitroen is hetzelfde lot beschoren. Over snoep gesproken: Calabria is de capitale mondiale, belangrijkste plaats waar de dropplant groeit. De Latijnse benaming Glycyrrhiza betekent 'zoete wortel', omdat de wortels een zoetkracht hebben die 50 tot 70 keer hoger is dan die van suiker. Er wordt zelfs een likeur van gemaakt. Immers voor liquirizia, drop zoals we in Nederland kennen, halen de Italianen hun neus op...

Delen? Graag!
       
  
 

De echte Italiaanse keuken

Culinaire gebruiken

  • Algemeen
  • Italiaanse eetgebruiken
  • Panettone en Pandoro
  • Kerstgerechten in Italië

Italiaans eten

  • Algemeen
  • Dolci – toetjes
  • Gnocchi
  • Overig
  • Pasta
  • Pizza
  • Risotto
  • Vleeswaren

Italiaanse recepten

  • Algemeen
  • Primi
  • Dolci
  • Secondi
  • Antipasti
  • Contorni
  • Salsa & Sugo
  • Natale
  • Pizze
  • Da Bere

Italiaanse dranken

  • Algemeen
  • Digestivi
  • Espresso
  • Limoncello
  • Prosecco

Regionale keuken

  • Algemeen
  • Abruzzo
  • Aosta
  • Calabria
  • Campania
  • Emilia Romagna
  • Friuli-Venezia Giulia
  • Lazio
  • Le Marche
  • Liguria
  • Lombardia
  • Molise
  • Piemonte
  • Puglia
  • Sardegna
  • Sicilia
  • Toscana
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbria
  • Veneto

Italiaanse wijn

  • Algemeen
  • Abruzzo – de wijnen
  • Aosta
  • Calabrië
  • Campania
  • De Marken
  • Friuli-venezia Giulia
  • Latium
  • Ligurië
  • Lombardije
  • Piëmont
  • Puglia
  • Sardinië
  • Sicilië
  • Toscane
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbrië

Meer over Calabrië

Links
  • Stranden in Calabrië
  • Calabrië in foto's
  • Monumenten in Calabrië
  • Kinderpret
  • Rondreissuggestie Calabrië
  • De regionale keuken
  • Regionale recepten
  • Regionale wijnen en likeuren

Kaart van Calabrië

Klik op kaart italie om de icoontjes naar wens te filteren of zoom verder in op de kaart.  

Weersverwachting voor Calabrië

Tip: Bekijk de Woordenlijst weerbericht om de Italiaanse woorden nog beter te begrijpen.

Zoek! Cerca!

Laatste berichten

  • Habemus Papam: paus Leo XVI - 8 mei 2025
  • Helpt een schietgebedje bij gokken op de nieuwe paus?
  • Het mooiste strand ter wereld 2025 ligt in…. Italië!
  • Bijzondere quotes, beelden en filmpjes van Paus Franciscus
  • Appen met AI paus Franciscus

Lees ook…

Op onze blog ItalieTips.nl:

  • Fijne Italiaanse moederdag-cadeaus
  • Win thriller ‘Een steek door het hart’
  • Met brommobiel naar Firenze voor goed doel
  • Verplichte tolvignetten en milieustickers
  • B&B vol liefde Italië – 2025
  • Unieke wandel- & ezeltrektochten Toscane
  • Italiaanse cadeaus voor in de keuken

Nieuw op Italie.nl:

  • Cala Glorizé strand mooiste ter wereld
  • La Pelosa strand Sardegna behoort tot beste 50
  • Taalpoll: il camino tira bene
  • Pelgrimstochten in Italië
  • Franciscus pelgrimstochten
  • Wie was de heilige Franciscus
  • Tips voor je fiets- en wandelvakantie in Italië
  • Uitverkoop

Boek je accommodatie via Italie.nl

Voorkom een boete en bestel nu!

bestel milieusticker en vignet Oostenrijk Zwitserland Duitsland Frankrijk
Uitverkoop Italiaanse producten


Bekijk populaire dossiers en specials:
De Italiaanse meren
Wintersport in Italië
Italiaanse les
Pizza-special
Pasta-special
De mooiste Italiaanse dorpjes
Corona-virus in Italië

Chi siamo?

vakantie italie

Italie.nl is hét portaal voor een zoektocht in, door en over Italië. Je zoekt en vindt informatie over je volgende vakantiebestemming, bekijkt de mooiste foto’s, print je favoriete recept, test je Italiaans, leest bijdragen van i nostri amici, gastschrijvers en nog veel meer. Vraag vooral ook de Posta Prioritalie.nl aan, die zo’n 8-10 keer per jaar op je virtuele deurmat valt! Kortom: laat je inspireren, boek je vakantie. Kijk ook op:

Italie tips

Voordelig huurauto huren

Deel gerust een pagina, maar gebruik wel de link

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Test je Italiaanse taalkennis!

Twee vrienden puffen uit tijdens een lange wandeldag. Zegt de een tegen de ander: il camino tira bene. Wat bedoelt hij dan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Test je Italiaanse taalkennis Breng eerst je stem uit en check dan het juiste antwoord.

Volg Italie.nl ook via:

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • YouTube
Italiaans leren online

Reisaanbiedingen

Agritursimo Montesoffio, de Marken

Agriturismo Montesoffio in Le Marche

Agriturismo Country house Montesoffio ligt op 25 ... Lees meer

Groen Florence: parken, tuinen en groene plekken in Firenze

Groen Florence: 5 tips om alle kunst & cultuur te overleven

Firenze [Florence]: de stad bij uitstek om ... Lees meer

Uitzicht op Iseo-meer, Noord Italië

9 leuke doe-tips aan het Lago d’Iseo

Het door bergen omringde zoetwatermeer Lago d’Iseo ... Lees meer

Reisbureau

reisbureau italie

Italië heeft alles!

Italie.nl heeft álles: zee, meren, bergen, heuvels, vlakte…. Elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken zowel qua natuur als steden, maar ook qua eten en drinken. De temperatuur en het klimaat van Italie kan je doen besluiten om in de herfst een citytrip te boeken naar Napels of Rome. Of in het voorjaar wanneer alles in bloei staat, groen is en de temperatuur aangenaam naar Sicilië of Sardinië.

Boekentips

Amsterdam-Verona - dagboek Giro d'Italia - Uitverkoop

Lo Cascio woordenboeken Italiaans Nederlands

Gratis online combinatiewoordenboek Italiaans van Lo Cascio

Meer boekentips

Zoek informatie per Italiaanse regio

Bekijk informatie per Italiaanse regio

Mis niets meer!

Ontvang gratis de maandelijkse Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

Deel deze pagina

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!


MENU

  • Home
  • Contact
  • Adverteren
  • Colofon
  • Vacatures
  • Copyright
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • Trefwoorden

Posta Prioritalie.nl

Ontvang gratis de
Posta Prioritalie.nl
nieuwsbrief

Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

Copyright

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Alle rechten voorbehouden. Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Het Italië-virus

Het begint met op vakantie gaan naar Italie, vervolgens wil je thuis ook Italiaanse gerechten maken. Gaandeweg wil je ook de Italiaanse taal leren en zonder dat je het weet word je besmet door het Italië-virus. Je wil meer weten over de geschiedenis van het land en over de tradities en gebruiken… Mogelijk overweeg je daardoor zelfs in Italie te gaan wonen en werken, of een tweede huis aan te schaffen. Of ga je zaken doen met Italie of trouwen in Italie! Wil je op de hoogte blijven van alles over Italië, meld je dan aan voor de nieuwsbrief:

Cookies

Italie.nl maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. We zetten functionele en analytische cookies in om je een optimale bezoekerservaring te bieden.
Ook zijn er derde partijen op Italie.nl die tracking cookies plaatsen om je gepersonaliseerde advertenties en relevante aanbiedingen te tonen buitenom onze website. Social media-netwerken plaatsen ook tracking cookies. Deze tracking coockies zorgen ervoor dat jouw internetgedrag wordt gevolgd. Door gebruik te blijven maken van Italie.nl, ga je hiermee akkoord.

Publicatie: IP | Tekst & Fotografie: ACZ | Webdesign: CM
Italie.nl: Sitemap