Italië

Bol AlgemeenBol Algemeen

MENU
  • Home
  • Vakantie in Italië
    • Regio's en steden
      • Abruzzo (Pescara)
      • Basilicata (Matera)
      • Calabria (Reggio)
      • Campania (Napels)
      • Emilia Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Lazio (Rome)
      • Liguria (Genua)
      • Lombardia (Milaan)
      • Le Marche (Ancona)
      • Molise (Termoli)
      • Piemonte (Turijn)
      • Puglia (Bari)
      • Sardegna (Cagliari)
      • Sicilia (Palermo)
      • Toscana (Florence)
      • Trentino – Alto Adige
      • Umbria (Perugia)
      • Valle d'Aosta (Aosta)
      • Veneto (Venetie)
    • Themaspecials
      • Actieve Vakantie
      • Fietsen in Italië
      • Wandelen in Italië
      • Wintersport in Italië
      • Carnaval in Italië
      • Cruise
      • Italiaanse bergen
      • Italiaanse eilanden
      • De mooiste Italiaanse dorpjes
      • De Italiaanse meren
      • Italiaanse stranden
      • Kamperen
      • Kerst in Italië
      • Kinderplezier
      • Rondreis suggesties
      • Shoppen in Italië
      • Watersport in Italië
    • Vervoer in en naar Italië
      • Afwijkende regels
      • Alternatieve routes
      • Auto huren in Italie
      • Boetes in Italië
      • Vervoer naar Italië
      • Vervoer in Italië
      • Vliegen naar Italië
      • In de winter met de auto naar Italië
      • De Italiaanse wegen - welke zijn er en wat is het verschil
      • Autorijden in Europa – de regels
    • Reisinformatie
      • Kaart van Italië
      • Officiële feestdagen
      • Bijzondere feestdagen in Italie
      • Vakantie checklist
      • Weetjes
      • Ziekenhuizen in Italië
    • Reisaanbiedingen
      • Auto huren voor je vakantie in Italie
      • Hotels zoeken
      • Vliegtickets
    • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Foto's per regio
    • Monumenten
    • Close
  • Reisaanbiedingen
  • Culinair
    • Italiaanse recepten
    • Italiaans eten
    • Regionale keuken
    • Culinaire gebruiken
    • Italiaanse wijn
    • Italiaanse dranken
    • Close
  • Taal
    • Diversen
    • Lessen Italiaans
    • Italiaanse taal tips & weetjes
    • Polls - Test je Italiaanse taalkennis
    • Woordenlijsten
      • Auto Italiaans
      • Auto-ongeluk woorden
      • Bij de dokter
      • Camping
      • Coronavirus woordenlijst
      • Coronavirus klachten woordenlijst
      • Cruise-vakantie
      • Fiets woordenlijst
      • Liefdes Italiaans
      • Misdaad & Maffia
      • Naar de kapper in Italie
      • Italiaanse Kerst woordenlijst – Alfabeto di Natale
      • Onderweg
      • Politiek
      • Proosten in het Italiaans
      • Religie
      • Schaken in het Italiaans
      • Schelden
      • Shoppen
      • Slaapkamer Italiaans
      • Sms'en
      • Strandvakantie
      • Tweede huis
      • Vakantie Latijn
      • Vervoer
      • Vis in Italië
      • Voetbaltaal
      • Wandelen in Italië
      • Watersport
      • Weerbericht
      • Wijn-abc
      • Winkels
      • Wintersport
      • Wonen en werken
      • Zakelijke termen
      • Italiaanse ijssmaken woordenlijst
      • Ziek zijn en spoedgevallen
      • Zonnige woordenlijst
    • Close
  • Algemeen
    • Tradities en gebruiken in Italië
      • La Befana - 6 januari
      • Bijgeloof van de Italianen: superstizione
      • Carnaval
      • Ferragosto: 15 augustus Maria Hemelvaart
      • La festa della donna
      • Italiaanse familie tradities
      • De leukste 1 April grappen van Italië
      • Kerst, Oud & Nieuw
      • Moederdag - la festa della mamma
      • La festa dei nonni
      • Pasen en Paastradities in Italië
      • Schrikkeljaar traditie in Italië
      • Sinterklaas
      • Vaderdag -La festa del papà
      • Valentijnsdag - San Valentino
    • Trouwen in Italië
      • Huwelijksbelofte
      • Praktische Informatie
      • Spreekwoorden
      • Trouwen in Italie een droom?
      • Trouwweetjes
    • Tweede huis in Italië
      • Aankoop
      • Financiering
      • Nuttige organisaties
      • Voorbereidingen bij het kopen van een tweede huis in Italië
      • Wonen en werken
    • Wonen & Werken in Italië
      • Belastingen & Verzekeringen
      • Diploma's
      • Sollicitatie en CV in Italie
      • Tips bij het zoeken van werk
      • Woonruimte vinden
    • Zaken doen met
      • Contact leggen
      • Zaken doen in de praktijk
      • Werktijden
      • Zakelijk Italie
      • Zakelijke termen
    • Meer algemeen
      • Beroemdheden
      • Beroemde werken
      • Evenementen in Italië
      • Geschiedenis
      • Instanties
      • Mafia, Camorra, ‘Ndràngheta….
      • Kunst & Cultuur
      • De Pers, radio en tv
      • Politiek
      • Religie
      • Sport
    • Het weer in Italië
      • Italiaanse klimaatgebieden
      • Het klimaat van Italië
      • Klimaattabellen
      • Mist in Italië: voor- en nadelen
      • Onder de Italiaanse zon
      • Regenweer in Italië
      • Weersverwachting voor Italië
      • Hoe waait de Italiaanse wind?
      • Sneeuwpret in Italië
    • Close
  • Shoppen
    • Shoppen in Italie
      • Shoppen in Florence
      • Shoppen in Milaan
      • Shoppen in Napels
      • Shoppen in Rome
      • Shoppen in Turijn
      • Shoppen in Venetië
      • Uitverkoop in Italië
      • Winkelweetjes
    • Made in Italy
    • Boekentips
    • Uitverkoop Italiaanse producten
    • Close
  • Un Po' Di Tutto
    • I nostri amici
      • Reisverhalen
      • Verhalen over wonen en werken in Italië
      • Italianen in Nederland
      • Meer verhalen
    • Fotoverslagen van I Nostri Amici
      • Abruzzo
      • Basilicata
      • Calabria
      • Campania
      • Emilia Romagna
      • Lazio
      • Liguria
      • Lombardia
      • Molise
      • Piemonte
      • Puglia
      • Sardegna
      • Sicilia
      • Toscana
      • Trentino-Alto Adige
      • Umbria
      • Veneto
    • Interessante links
      • Italiaanse artiesten
      • Fotoreportages
      • Linkenverzamelpagina's
      • Un po' di tutto
      • Reisverslagen
      • Toeristische informatie
      • Weblogs
    • Italianaria
      • Giornalissimo - Nieuws
      • Italia Varia
      • Chiacchiere - Kletspraatjes
      • Feiten en cijfers
      • Oppervlakte, inwoneraantal per regione
      • Wat vind jij?
      • Berlusconi moppen
      • Hèt Italië-gevoel
      • Italianaria in Italiano
      • Hoe herkennen Italianen elkaar?
      • Stereotypen en vooroordelen
      • Kijk, luister en geniet
      • De mooiste Italiaanse liedjes
      • Italiaanse moppen
      • Mucche politiche
      • Reclames uit grootmoeders tijd
      • Italianaria: un po' di tutto
      • Vaticaanweetjes
      • Italiaanse communicatie: verbale hoogstandjes…
      • Volkslied
      • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Close
  • Zoeken
    • Trefwoorden
    • Zoeken
    • Close

Je bent hier: Home / Italiaanse dranken / Prosecco

Prosecco

Prosecco, spumante, frizzante: het verschil

Italiaanse bubbels

Spumante d'Asti, Prosecco, Brut: dit zijn de bekendste mousserende wijnen van Italië. De ene bubbel is de andere niet. Ze komen allemaal uit een ander herkomstgebied, zijn van een andere druif gemaakt en worden op een verschillende manier geproduceerd. Daardoor hebben ze ook allemaal een andere smaak en kennen ze hun eigen harmoniërende gerechten en favoriet genietmoment. De een is geschikter als aperitief, de ander meer als dessertwijn.

In Italië drinken ze de spumante overigens het hele jaar door, iets waaraan wij Nederlanders een voorbeeld zouden kunnen nemen! Er zijn ook diverse wite en rode wijnen die licht bruisend zijn, zoals de rode Lambrusco. De kleine, fijne pareltjes in de wijn maken deze echter niet per definitie spumante. Het grootste verschil is wel de kurk die op de fles past. Bovendien heeft hij te maken met het imago niet te kunnen tippen aan de spumante. Deze kent de traditionele champagnekurk met het netje van ijzerdraad en de capsule van folie die de kurk en de flessenhals bedekt. De vino frizzante daarentegen wordt afgesloten met een kroonkurk of draaidop. Dat vereist dus heel ander openingsmateriaal.

Voor elk moment een andere bubbel

Prosecco is afkomstig van de uitlopers van de Alpen ten noorden van Venezia. Spumante d'Asti komt uit Piemonte. Daar waar de relatief droge Prosecco met name als aperitief wordt gedronken, is de wat zoetige, muskaatachtige Spumante d'Asti het geschiktst bij desserts en gebak. De Brut daarentegen is te vergelijken met een Franse champagne en leent zich dus voor alle feestelijke gelegenheden waar bubbels zijn gewenst. De Spumante d'Asti en Prosecco worden binnen 12 maanden na de oogst gedronken; de Brut daarentegen kent een andere en langere bereidingswijze. Dit verklaart ook meteen het prijsverschil.

Spumante d'Asti

In het noordwesten van Italia, waar het Alpenmassief van Mont Blanc en Gran Paradiso overgaat in de Povlakte, ligt de regione Piemonte, wat letterlijk 'de voet van de berg' betekent. Piemonte is beroemd om zijn vele grote en bijzondere wijnen. De meeste daarvan zijn rood, zoals Barolo en Barbaresco, maar ook een bijzondere witte wijn vindt hier zijn oorsprong: de Spumante d'Asti. Spumante is Italiaans voor mousserend, de toevoeging Asti staat voor de plaatsnaam waaromheen de wijngaarden liggen. Deze hebben de ideale bodemgesteldheid voor witte muskaatdruiven. Het zijn deze druiven die de basis vormen voor de Spumante d'Asti: een lichtgele, frisse, bruisende wijn met een rijk muskaataroma, een lichte zoetheid en een tikje alcohol.

In Piemonte is het een aloude gewoonte om Spumante d'Asti aan het eind van het kerstdiner te drinken, samen met een stukje Panettone, de al even traditionele, tulbandvormige kerstcake. Maar ook bij allerlei ander gebak en heel veel verschillende nagerechten doet Spumante d'Asti het prima. In vergelijking met andere dessertwijnen is Spumante d'Asti voor veel mensen een verademing, door zijn parelende frisheid, lichtheid en lage dosis alcohol (6 à 7%). Het beste komt de wijn tot zijn recht bij een temperatuur van 6 à 8 graden.

Brut

Brut is een benaming voor een droge mousserende wijn. Het bereidingsproces is gelijk aan dat van een klassieke champagne, vandaar dat de Brut het predikaat Metodo Classico draagt. Dat wil zeggen dat er eerst een 'stille' witte wijn wordt gemaakt, die dus nog niet mousserend is. Deze belandt in flessen, waaraan later gistcellen en suiker worden toegevoegd, zodat er een gisting binnen in de fles plaatsvindt. Het koolzuur dat daarbij ontstaat kan niet ontsnappen en zo ontstaan de bubbels in de wijn.

Door de zachtjes gistende flessen enkele jaren in koele kelders te laten liggen worden de bubbels heel fijn over de wijn verdeeld. Hierdoor komt de wijn bij het drinken zacht prikkelend over. De smaak is droog en intens. Veel mensen prefereren deze Italiaanse versie zelfs boven originele Champagne, omdat in Italië de druiven mooier rijpen dan in de streek waaruit de Champagne afkomstig is. Hierdoor doet de wijn voller en zachter aan.

Het verschil tussen Extra Brut, Brut, Extra Dry, Dry, Demi-sec, Dolce

Het verschil tussen Brut, Extra Brut, Dry, Extra dry Prosecco zit in de residuo zuccherino, hoeveelheid restsuiker, in de wijn. Die hoeveelheid bepaalt de denominazione, toekenning. Bij de fermentatie van de druiven wordt de suiker door gist omgezet in alcohol en anidride carbonica (CO2). Op dat moment kun je intervenire, ingrijpen, om zodoende de hoeveelheid restsuiker te beïnvloeden. Dat levert de volgende reeks op:

  • extra brut: meer dan 0, minder dan 6 gr toegevoegde suiker per liter
  • brut: meer dan 6, minder dan 12 gr toegevoegde suiker per liter
  • extra dry: meer dan 12, minder dan 17 gr toegevoegde suiker per liter
  • dry: meer dan 17, minder dan 32 gr toegevoegde suiker per liter
  • demi-sec: meer dan 32, minder dan 50 gr toegevoegde suiker per liter
  • dolce: meer dan 50 gr toegevoegde suiker per liter

Prosecco

Prosecco is de ultieme Italiaanse terras- en aperitiefwijn. Je kunt in iedere bar, op elk uur wel iemand een glaasje zien drinken. Zacht bruisend, bloemig van geur, fris en een tikje zoet van smaak. De perfecte verbeelding van la dolce vita. Prosecco komt voort uit het steile heuvellandschap rondom het plaatsje Conegliano, zo'n 50 kilometer pal ten noorden van Venezia. Al eeuwenlang werd hier stille witte wijn uit de Prosecco-druif gemaakt toen wijnproducent Antonio Carpenè op het idee kwam van een mousserende variant. Zijn Prosecco was een onmiddellijk succes in de elegante bars rondom de Piazza San Marco in Venezia en van daar uit volgde een snelle verspreiding over heel Italië.

Prosecco is eigenlijk een DOC zoals de Franse champagne dat ook is: de wijn mag alleen de benaming Prosecco dragen, als hij gemaakt is in het Prosecco gebied in de regione Veneto. De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels.

In het hart van de in noordoost Italië gelegen Prosecco-streek ligt Cartizze, een heel klein gebied waar de top van de Prosecco vandaan komt, namelijk de Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG.

Spumante is de Italiaanse kwaliteitsbenaming voor een mousserende wijn die ten minste 11% alcohol bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat hij zijn tweede gistingsproces niet op de fles, zoals de spumante, maar in roestvrijstalen tanks ondergaat. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is de wijn ook goedkoper. Spumante is er in twee versies: droog en halfzoet. De laatste ontstaat door temperatuurregulaties waardoor tijdens het rijpingsproces niet alle suiker in alcohol wordt omgezet en de wijn lichtzoet blijft.

Schenk de Prosecco op een feestje, bijvoorbeeld op Capodanno, of gewoon bij het aperitief als begeleider van stuzzichini of salatini, een keur aan kleine hartige hapjes (fingerfood dus met een goed 'Nederlands' woord).

Meer over Prosecco:

Vakantie in VenetoVakantie in Veneto
Fietsen in de Prosecco-streekFietsen in de Prosecco-streek
Cartizze: de top van de ProseccoCartizze: de top van de Prosecco
Prosecco-streek Unesco WerelderfgoedProsecco-streek Unesco Werelderfgoed
Italiaanse wijnItaliaanse wijn
ProseccoProsecco
Panettone en PandoroPanettone en Pandoro
Delen? Graag!
4  1   
  
5
Shares
 

De echte Italiaanse keuken

Culinaire gebruiken

  • Algemeen
  • Italiaanse eetgebruiken
  • Panettone en Pandoro
  • Kerstgerechten in Italië

Italiaans eten

  • Algemeen
  • Dolci – toetjes
  • Gnocchi
  • Overig
  • Pasta
  • Pizza
  • Risotto
  • Vleeswaren

Italiaanse recepten

  • Algemeen
  • Primi
  • Dolci
  • Secondi
  • Antipasti
  • Contorni
  • Salsa & Sugo
  • Natale
  • Pizze
  • Da Bere

Italiaanse dranken

  • Algemeen
  • Digestivi
  • Espresso
  • Limoncello
  • Prosecco

Regionale keuken

  • Algemeen
  • Abruzzo
  • Aosta
  • Calabria
  • Campania
  • Emilia Romagna
  • Friuli-Venezia Giulia
  • Lazio
  • Le Marche
  • Liguria
  • Lombardia
  • Molise
  • Piemonte
  • Puglia
  • Sardegna
  • Sicilia
  • Toscana
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbria
  • Veneto

Italiaanse wijn

  • Algemeen
  • Abruzzo – de wijnen
  • Aosta
  • Calabrië
  • Campania
  • De Marken
  • Friuli-venezia Giulia
  • Latium
  • Ligurië
  • Lombardije
  • Piëmont
  • Puglia
  • Sardinië
  • Sicilië
  • Toscane
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbrië

Meer lezen over Veneto

LinksSteden
  • Reisaanbiedingen
  • Attracties en excursies in Veneto
  • Monumenten in Veneto
  • Stranden in Veneto
  • Veneto in foto's
  • Kinderplezier in Veneto
  • De mooiste dorpjes in Veneto
  • Evenementen in Veneto
  • De regionale keuken
  • Regionale recepten
  • Padova
  • Venezia
  • Venezia: Centro città
  • Venezia: Dorsoduro, Giudecca, Murano, Burano, Isola Maggiore di San Giorgio, Chioggia
  • Venetiaanse symbolen
  • Verona

Veneto Italie kaart

Klik op kaart italie om de icoontjes naar wens te filteren of zoom verder in op de kaart.  

Kaart Venetie centrum

Weersverwachting voor Veneto, Venetië

Tip: Bekijk de Woordenlijst weerbericht om de Italiaanse woorden nog beter te begrijpen.

Wat is volgens jou de mooiste stad van Veneto?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
KokenKoken

Zoek! Cerca!

Laatste berichten

  • Habemus Papam: paus Leo XVI - 8 mei 2025
  • Helpt een schietgebedje bij gokken op de nieuwe paus?
  • Het mooiste strand ter wereld 2025 ligt in…. Italië!
  • Bijzondere quotes, beelden en filmpjes van Paus Franciscus
  • Appen met AI paus Franciscus

Lees ook…

Op onze blog ItalieTips.nl:

  • Tien kookboeken met ijsrecepten
  • Fijne Italiaanse moederdag-cadeaus
  • Pulixi’s nieuwste thriller ‘Een steek door het hart’
  • Met brommobiel naar Firenze voor goed doel
  • Verplichte tolvignetten en milieustickers
  • B&B vol liefde Italië – 2025
  • Unieke wandel- & ezeltrektochten Toscane
  • Italiaanse cadeaus voor in de keuken

Nieuw op Italie.nl:

  • Blauwe Vlaggen 2025 voor beste stranden
  • Cala Glorizé strand mooiste ter wereld
  • La Pelosa strand Sardegna behoort tot beste 50
  • Taalpoll: il camino tira bene
  • Pelgrimstochten in Italië
  • Franciscus pelgrimstochten
  • Wie was de heilige Franciscus
  • Tips voor je fiets- en wandelvakantie in Italië
  • Uitverkoop

Boek je accommodatie via Italie.nl

Voorkom een boete en bestel nu!

bestel milieusticker en vignet Oostenrijk Zwitserland Duitsland Frankrijk
Uitverkoop Italiaanse producten


Bekijk populaire dossiers en specials:
De Italiaanse meren
Wintersport in Italië
Italiaanse les
Pizza-special
Pasta-special
De mooiste Italiaanse dorpjes
Corona-virus in Italië

Chi siamo?

vakantie italie

Italie.nl is hét portaal voor een zoektocht in, door en over Italië. Je zoekt en vindt informatie over je volgende vakantiebestemming, bekijkt de mooiste foto’s, print je favoriete recept, test je Italiaans, leest bijdragen van i nostri amici, gastschrijvers en nog veel meer. Vraag vooral ook de Posta Prioritalie.nl aan, die zo’n 8-10 keer per jaar op je virtuele deurmat valt! Kortom: laat je inspireren, boek je vakantie. Kijk ook op:

Italie tips

Voordelig huurauto huren

Deel gerust een pagina, maar gebruik wel de link

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Test je Italiaanse taalkennis!

Twee vrienden puffen uit tijdens een lange wandeldag. Zegt de een tegen de ander: il camino tira bene. Wat bedoelt hij dan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Test je Italiaanse taalkennis Breng eerst je stem uit en check dan het juiste antwoord.

Volg Italie.nl ook via:

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • YouTube
Italiaans leren online

Reisaanbiedingen

Agritursimo Montesoffio, de Marken

Agriturismo Montesoffio in Le Marche

Agriturismo Country house Montesoffio ligt op 25 ... Lees meer

Groen Florence: parken, tuinen en groene plekken in Firenze

Groen Florence: 5 tips om alle kunst & cultuur te overleven

Firenze [Florence]: de stad bij uitstek om ... Lees meer

Uitzicht op Iseo-meer, Noord Italië

9 leuke doe-tips aan het Lago d’Iseo

Het door bergen omringde zoetwatermeer Lago d’Iseo ... Lees meer

Reisbureau

reisbureau italie

Italië heeft alles!

Italie.nl heeft álles: zee, meren, bergen, heuvels, vlakte…. Elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken zowel qua natuur als steden, maar ook qua eten en drinken. De temperatuur en het klimaat van Italie kan je doen besluiten om in de herfst een citytrip te boeken naar Napels of Rome. Of in het voorjaar wanneer alles in bloei staat, groen is en de temperatuur aangenaam naar Sicilië of Sardinië.

Boekentips

Amsterdam-Verona - dagboek Giro d'Italia - Uitverkoop

Lo Cascio woordenboeken Italiaans Nederlands

Gratis online combinatiewoordenboek Italiaans van Lo Cascio

Meer boekentips

Zoek informatie per Italiaanse regio

Bekijk informatie per Italiaanse regio

Mis niets meer!

Ontvang gratis de maandelijkse Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

Deel deze pagina

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!


MENU

  • Home
  • Contact
  • Adverteren
  • Colofon
  • Vacatures
  • Copyright
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • Trefwoorden

Posta Prioritalie.nl

Ontvang gratis de
Posta Prioritalie.nl
nieuwsbrief

Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

Copyright

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Alle rechten voorbehouden. Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Het Italië-virus

Het begint met op vakantie gaan naar Italie, vervolgens wil je thuis ook Italiaanse gerechten maken. Gaandeweg wil je ook de Italiaanse taal leren en zonder dat je het weet word je besmet door het Italië-virus. Je wil meer weten over de geschiedenis van het land en over de tradities en gebruiken… Mogelijk overweeg je daardoor zelfs in Italie te gaan wonen en werken, of een tweede huis aan te schaffen. Of ga je zaken doen met Italie of trouwen in Italie! Wil je op de hoogte blijven van alles over Italië, meld je dan aan voor de nieuwsbrief:

Cookies

Italie.nl maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. We zetten functionele en analytische cookies in om je een optimale bezoekerservaring te bieden.
Ook zijn er derde partijen op Italie.nl die tracking cookies plaatsen om je gepersonaliseerde advertenties en relevante aanbiedingen te tonen buitenom onze website. Social media-netwerken plaatsen ook tracking cookies. Deze tracking coockies zorgen ervoor dat jouw internetgedrag wordt gevolgd. Door gebruik te blijven maken van Italie.nl, ga je hiermee akkoord.

Publicatie: IP | Tekst & Fotografie: ACZ | Webdesign: CM
Italie.nl: Sitemap