Italië

Boek jouw vakantie naar Italie

Bol AlgemeenBol Algemeen

BOEK NU: hotels, B&B, pensions in Italië!

MENU
  • Home
  • Vakantie in Italië
    • Regio's en steden
      • Abruzzo (Pescara)
      • Basilicata (Matera)
      • Calabria (Reggio)
      • Campania (Napels)
      • Emilia Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Lazio (Rome)
      • Liguria (Genua)
      • Lombardia (Milaan)
      • Le Marche (Ancona)
      • Molise (Termoli)
      • Piemonte (Turijn)
      • Puglia (Bari)
      • Sardegna (Cagliari)
      • Sicilia (Palermo)
      • Toscana (Florence)
      • Trentino – Alto Adige
      • Umbria (Perugia)
      • Valle d'Aosta (Aosta)
      • Veneto (Venetie)
    • Themaspecials
      • Actieve Vakantie
      • Fietsen in Italië
      • Wandelen in Italië
      • Wintersport in Italië
      • Carnaval in Italië
      • Cruise
      • Italiaanse bergen
      • Italiaanse eilanden
      • De mooiste Italiaanse dorpjes
      • De Italiaanse meren
      • Italiaanse stranden
      • Kamperen
      • Kerst in Italië
      • Kinderplezier
      • Rondreis suggesties
      • Shoppen in Italië
      • Watersport in Italië
    • Vervoer in en naar Italië
      • Afwijkende regels
      • Alternatieve routes
      • Auto huren in Italie
      • Boetes in Italië
      • Vervoer naar Italië
      • Vervoer in Italië
      • Vliegen naar Italië
      • In de winter met de auto naar Italië
      • De Italiaanse wegen - welke zijn er en wat is het verschil
      • Autorijden in Europa – de regels
    • Reisinformatie
      • Kaart van Italië
      • Officiële feestdagen
      • Bijzondere feestdagen in Italie
      • Vakantie checklist
      • Weetjes
      • Ziekenhuizen in Italië
    • Reisaanbiedingen
      • Auto huren voor je vakantie in Italie
      • Hotels zoeken
      • Vliegtickets
    • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Foto's per regio
    • Monumenten
    • Close
  • Reisaanbiedingen
  • Culinair
    • Italiaanse recepten
    • Italiaans eten
    • Regionale keuken
    • Culinaire gebruiken
    • Italiaanse wijn
    • Italiaanse dranken
    • Close
  • Taal
    • Diversen
    • Lessen Italiaans
    • Italiaanse taal tips & weetjes
    • Polls - Test je Italiaanse taalkennis
    • Woordenlijsten
      • Auto Italiaans
      • Auto-ongeluk woorden
      • Bij de dokter
      • Camping
      • Coronavirus woordenlijst
      • Coronavirus klachten woordenlijst
      • Cruise-vakantie
      • Fiets woordenlijst
      • Liefdes Italiaans
      • Misdaad & Maffia
      • Naar de kapper in Italie
      • Italiaanse Kerst woordenlijst – Alfabeto di Natale
      • Onderweg
      • Politiek
      • Proosten in het Italiaans
      • Religie
      • Schaken in het Italiaans
      • Schelden
      • Shoppen
      • Slaapkamer Italiaans
      • Sms'en
      • Strandvakantie
      • Tweede huis
      • Vakantie Latijn
      • Vervoer
      • Vis in Italië
      • Voetbaltaal
      • Wandelen in Italië
      • Watersport
      • Weerbericht
      • Wijn-abc
      • Winkels
      • Wintersport
      • Wonen en werken
      • Zakelijke termen
      • Italiaanse ijssmaken woordenlijst
      • Ziek zijn en spoedgevallen
      • Zonnige woordenlijst
    • Close
  • Algemeen
    • Tradities en gebruiken in Italië
      • La Befana - 6 januari
      • Bijgeloof van de Italianen: superstizione
      • Carnaval
      • Ferragosto: 15 augustus Maria Hemelvaart
      • La festa della donna
      • Italiaanse familie tradities
      • De leukste 1 April grappen van Italië
      • Kerst, Oud & Nieuw
      • Moederdag - la festa della mamma
      • La festa dei nonni
      • Pasen en Paastradities in Italië
      • Schrikkeljaar traditie in Italië
      • Sinterklaas
      • Vaderdag -La festa del papà
      • Valentijnsdag - San Valentino
    • Trouwen in Italië
      • Huwelijksbelofte
      • Praktische Informatie
      • Spreekwoorden
      • Trouwen in Italie een droom?
      • Trouwweetjes
    • Tweede huis in Italië
      • Aankoop
      • Financiering
      • Nuttige organisaties
      • Voorbereidingen bij het kopen van een tweede huis in Italië
      • Wonen en werken
    • Wonen & Werken in Italië
      • Belastingen & Verzekeringen
      • Diploma's
      • Sollicitatie en CV in Italie
      • Tips bij het zoeken van werk
      • Woonruimte vinden
    • Zaken doen met
      • Contact leggen
      • Zaken doen in de praktijk
      • Werktijden
      • Zakelijk Italie
      • Zakelijke termen
    • Meer algemeen
      • Beroemdheden
      • Beroemde werken
      • Evenementen in Italië
      • Geschiedenis
      • Instanties
      • Mafia, Camorra, ‘Ndràngheta….
      • Kunst & Cultuur
      • De Pers, radio en tv
      • Politiek
      • Religie
      • Sport
    • Het weer in Italië
      • Italiaanse klimaatgebieden
      • Het klimaat van Italië
      • Klimaattabellen
      • Mist in Italië: voor- en nadelen
      • Onder de Italiaanse zon
      • Regenweer in Italië
      • Weersverwachting voor Italië
      • Hoe waait de Italiaanse wind?
      • Sneeuwpret in Italië
    • Close
  • Shoppen
    • Shoppen in Italie
      • Shoppen in Florence
      • Shoppen in Milaan
      • Shoppen in Napels
      • Shoppen in Rome
      • Shoppen in Turijn
      • Shoppen in Venetië
      • Uitverkoop in Italië
      • Winkelweetjes
    • Made in Italy
    • Boekentips
    • Uitverkoop Italiaanse producten
    • Close
  • Un Po' Di Tutto
    • I nostri amici
      • Reisverhalen
      • Verhalen over wonen en werken in Italië
      • Italianen in Nederland
      • Meer verhalen
    • Fotoverslagen van I Nostri Amici
      • Abruzzo
      • Basilicata
      • Calabria
      • Campania
      • Emilia Romagna
      • Lazio
      • Liguria
      • Lombardia
      • Molise
      • Piemonte
      • Puglia
      • Sardegna
      • Sicilia
      • Toscana
      • Trentino-Alto Adige
      • Umbria
      • Veneto
    • Interessante links
      • Italiaanse artiesten
      • Fotoreportages
      • Linkenverzamelpagina's
      • Un po' di tutto
      • Reisverslagen
      • Toeristische informatie
      • Weblogs
    • Italianaria
      • Giornalissimo - Nieuws
      • Italia Varia
      • Chiacchiere - Kletspraatjes
      • Feiten en cijfers
      • Oppervlakte, inwoneraantal per regione
      • Wat vind jij?
      • Berlusconi moppen
      • Hèt Italië-gevoel
      • Italianaria in Italiano
      • Hoe herkennen Italianen elkaar?
      • Stereotypen en vooroordelen
      • Kijk, luister en geniet
      • De mooiste Italiaanse liedjes
      • Italiaanse moppen
      • Mucche politiche
      • Reclames uit grootmoeders tijd
      • Italianaria: un po' di tutto
      • Vaticaanweetjes
      • Italiaanse communicatie: verbale hoogstandjes…
      • Volkslied
      • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Close
  • Zoeken
    • Trefwoorden
    • Zoeken
    • Close

Je bent hier: Home / Regionale keuken / De regionale keuken van Toscane [Toscana]

De regionale keuken van Toscane [Toscana]

Mangiafagioli, boneneters, worden de Toscanen in de rest van Italië vaak gekscherend genoemd. Verwijzend naar de voorliefde voor het gebruik van bonen in de simpele maar grootse boerenkeuken. De combinatie van gebruik van kwalitatieve producten en de groengouden olijfolie levert een uniek combinatie...wat is dan simpel? Het gebruik van verse producten staat hoog in het vaandel. Dat betekent ook dat alles zijn of haar eigen seizoen kent: tuinbonen, artisjokken en asperges in het voorjaar; tomaten, komkommers en courgettes in de zomer; paddenstoelen, vooral porcini, eekhoorntjesbrood, in het najaar; diverse kolen en distels in de winter. Kruiden, voornamelijk rozemarijn en salie, worden het hele jaar door gebruikt net als dus de verse of gedroogde boneneterswitte bonen: toscanelli, cannellini en zolfini. Mangiafagioli dus.

De Florentijnen verwijzen liever naar het huwelijk van hun Caterina de'Medici en Koning Henri II in 1533...zij heeft destijds de recepten en de koks geïntroduceerd die La cuisine Française hebben groot gemaakt. Koks in de Renaissance hielden zich bezig met de ontwikkeling van ongecompliceerde gerechten en simpele bereidingsmethoden die vooral de smaak van de ingrediënten moesten ondersteunen. Dit in tegenstelling tot hun Middeleeuwse voorgangers die liever alles kookten, vervolgens bakten en daarna bij voorkeur lieten verdwijnen onder zwaar gekruide sauzen.

Ontegenzeggelijk bereikte de gastronomie in Firenze ten tijde van de Renaissance ongekende hoogten... vooral onder de aristocraten. Maar een eenvoudige maar hoogstaande boerenkeuken is wat de Toscaanse keuken als sinds de Etrusken onderscheidt. De keuken is simpel in de betekenis van dat je geen driesterrenkok hoeft te zijn om de gerechten te bereiden, het geheim zit hem in de versheid en kwaliteit van de ingrediënten en dat moet je zeker niet onderschatten...

De regionale keuken van Toscane - Pane o pasta?

Toscaanse brood Filone De regionale keuken van Toscane

Filone

Toscanen mogen dan veel bonen eten, maar in de regionale keuken van Toscane is het ongezouten Toscaanse brood, filone, zeker zo belangrijk op hun menu. Doordat het brood ongezouten is, droogt het langzaam uit en hebben schimmels weinig kans... het is dus erg lang houdbaar... en praktisch oneetbaar. Daar hebben de Toscanen wat op gevonden namelijk een keur aan smakelijke gerechten waarbij het oude brood een belangrijk ingrediënt vormt. Bijvoorbeeld fettunta waarbij de sneden oud brood boven een vuur worden geroosterd en vervolgens rijkelijk worden overgoten met olijfolie.

Een paar korrels grof zout maken de antipasto af. Een snee oud brood met daarop een pasta van kippenlevers en kappertjes vormt de klassieker crostini ai fegatini. Ook een ribollita, een dikke soep van groenten en witte bonen kan niet zonder geweekt 'oud' brood. Pappa al pomodoro, een dikke soep van tomaten en geweekt oud brood vormt zelfs vaak een eerste hapje voor i bambini, de kleintjes. Panzanella is een soort 'salade' van in kappertjes, tomaten, komkommer, ansjovis en verse basilicum geweekt brood. Een welkome afwisseling met onze wentelteefjes...

Pappardelle Toscaanse keuken

Pappardelle

Naast de klassieke filone kent Toscane vele andere broodspecialiteiten zoals pane pazzo, het gekke brood: met peper; pane di Radicofani: met druiven en honing; pane classico integrale: een ongezouten bruin brood of een pan di granoturco gemaakt van maismeel. Het meeste graan dat op de uitgestrekte gele velden wordt verbouwd, is dan ook grano tenero, een zachte tarwe, bestemd voor het bakken van brood; dit in tegenstelling tot de grano duro, harde tarwe, waarvan pasta wordt gemaakt. Natuurlijk wordt er ook pasta gegeten: een typische soort uit deze regione zijn de pappardelle: een zeer brede lintpasta. Vaak geserveerd met een dikke wildsaus, bijvoorbeeld con lepre, met haas.

Carne e Pesce

Chianina-rund

Chianina-rund

Het Chianina rund is een ras dat reeds stamt uit de tijd van de Etrusken, sommige geleerden herkennen zijn contouren zelfs in prehistorische grottekeningen. Hoe het ook zij, het wordt vooral gewaardeerd om zijn vlees en zijn mooie witte velletje. Het vetarme, sappige en kruidige vlees is uitermate geschikt voor de Bistecca alla Fiorentina: een enorme T-bone steak die even wordt dichtgeschroeid op een houtskoolvuur (en pas daarna wordt gezouten!). De trippa alla fiorentina, pens, wordt gaar gekookt met ui, wortels, bleekselderij, tomaten en geserveerd met Parmigiano. De Florentijnse slager heeft de ingewanden al schoongemaakt en soms ook voorgekookt.

Ook varkensvlees is populair in de Toscaanse keuken. Zoals bijvoorbeeld rostinciana, gegrilde ribbetjes; of fegatelli, lever op een spiesje gewikkeld in laurier en geroosterd boven houtskool of porchetta, een gevuld biggetje. Ook wordt la carne di maiale, varkensvlees, verwerkt in prosciutto, ham, en de specifieke finnocchiona. Dit is een grove salame van mager vlees uit Firenze die op smaak is gebracht met venkelzaadjes. Sopressata of coppa di testa is een worst samengesteld uit 'onbruikbare' stukken vlees. Laten we wel wezen....sopressata klinkt beter dan onze Nederlandse zult... In Siena wordt deze salame op dezelfde manier gekruid als de zoete panforte: met kruidnagels, koriander, zwarte peper, mootmuskaat en kaneel.

De varkensfokkers zien er op toe dat het Toscaanse varkentje zijn kwaliteit behoudt. Kortom: garantie dat het vlees dat in de pan verdwijnt niet waterig is, maar stevig doordat het varkentje zich bij leven heeft gevoed met eikeltjes, beukennootjes, vruchten en bessen...Ook de chingiale, wild zwijn, dat in de uitgestrekte bossen leeft, wordt veelvuldig verwerkt in heerlijke prosciutti en salami.

Pesce

Caciucco

Caciucco

Vis vind je hier natuurlijk vooral aan de kust op het menu. De caciucco uit Livorno is een klassieker: een soort stoofpotje waarbij verschillende soorten vis eerst wordt gebakken en vervolgens worden gestoofd in tomaat en knoflook. De soep bevat een aantal basisingrediënten maar wordt toch vooral gemaakt van de 'overgebleven' verse vangst van de dag.

Olio d'olive

Pinzimonio

Pinzimonio

De goudgroene olijfolie uit Toscane wordt beschouwd als één van de allerbeste. Blijkbaar zijn de klimatologische omstandigheden hier optimaal. De Toscaanse olie smaakt erg vol en fruitig. Frantoio, Leccino, Moraiolo, Pendolino zijn de belangrijkste olijfsoorten. Van oudsher zag je meestal gemengde aanplant van olijven en druiven. Echter na de strenge vorstperiode van 1984/1985 die veel oude olijfbomen vernielde, heeft men in rap tempo grote olijfboomgaarden aangelegd.

Uitgestrekte voorbeelden hiervan vind je in de Maremma en de Val di Chiana, maar de meeste vind je toch in de heuvels rondom Firenze. Van half november tot half december wordt er geoogst. De Toscaanse olijfolie smaakt als hij jong is nog een beetje bitter, maar ontwikkelt al snel het karakteristieke fruitige aroma. Als ode aan de olie en de veelheid van verse groenten wordt in de Toscaanse keuken vaak een Pinzimonio als antipasto geserveerd. Een rauwkostschotel bestaande uit diverse verse, jonge groenten zoals bleekselderijstengels, venkel, radijsjes, paprika en witlof die vervolgens worden gedoopt in een dressing van olijfolie met een beetje peper en zout.

Erbe

Erbe

Erbe

De prominente rol van de kruiden in de Toscaanse keuken stamt al uit de tijd van de Renaissance. De 'herontdekte' oudheid bracht nieuwe waardering voor het gebruik van kruiden, al dan niet als geneesmiddel. Elk kruid had (en heeft) zijn specifieke smaak en gebruik. Wist je bijvoorbeeld dat thijm goed is tegen de hoofdpijn na een avondje overmatig drankgebruik...en dat basilicum helpt tegen misselijkheid en maagklachten; venkel schijnt kinderen rustig te maken en helpt borstvoeding op gang te houden.

De stad Pisa liet in de 15e eeuw kruidentuinen aanleggen en dus kon de famiglia de' Medici, gevestigd in Firenze, niet achterblijven. Cosimo gaf de opdracht tot de aanleg van de Giardini dei Semplici. Keukenkruiden worden al lang niet meer ingezet voor de geneeskrachtige werking maar wel in de Toscaanse keuken. De kruiden groeien ook overal in het wild; goed kijken en ruiken en je komt als je geluk hebt rozemarijn, thijm, salie, munt en basilicum tegen. Elke Toscaanse huisvrouw heeft wel een paar kleine potjes met keukenkruiden in de tuin of op het balkon.

Formaggi e dolci

Cacio

Cacio

Ook voor de nagerechten haalt de Toscaanse keuken de kracht uit de simpelheid. Geen gecompliceerde gerechten aan het eind van de maaltijd maar bijvoorbeeld de klassieke combinatie: pecorino, schapenkaas, met een verse, rijpe peer; een combinatie van zoet en pittig. Bij pecorino denk je wellicht aan schapenkaas uit een zuidelijke regione, maar naast alle runderen en varkens lopen ook veel schapen. Die zorgen voor de typische pecorino, geproduceerd in de Chianti en de Maremma, die in het dialect cacio wordt genoemd. Lekker als tussendoortje in combinatie met een stukje brood, zonder zout, en een stevig glas rode wijn. De pecorino wordt gegeten van jong (twee weken) tot oud (6 maanden of langer). Soms heeft hij een rode korst en dan is hij behandeld met een tomatenextract of rode peper. Toegegeven, Panforte is iets gecompliceerder, maar smaakt heerlijk, wel even vergeten dat het hier gaat om een calorieënbom....

Cantuccini e Vin Santo

Cantuccini e Vin Santo

Panforte di Siena, het karakteristieke 'zware brood' uit Siena, is gevuld met hazelnoten, amandelen, gekonfijte vruchten en specerijen als kaneel, peper, nootmuskaat en honing. Al in de 13e eeuw werd Panforte vanwege het hoge specerijengehalte geroemd als afrodisiacum, lustopwekker...Een andere zoete specialiteit zijn de Biscotti di Prato of Cantuccini. Deze amandelkoekjes worden tweemaal gebakken en moeten echt keihard zijn. Niet omdat de tandarts ook een boterham wil verdienen, maar omdat je ze dan zo lekker in de Vin Santo kunt dopen.

Palio di Siena

Jaarlijks vindt in juli en augustus de beroemde Palio di Siena, paardenwedrennen plaats, waarbij de verschillende wijken, contrade, tegen elkaar strijden. Elke contrada bereidt ter opluistering van de feestvreugde zijn eigen gerechten. In de contrada van de oca, de gans, worden veel vleesgerechten bereid vanwege de hier in het verleden aanwezige slachterijen. In de Torre zijn varkensvleesgerechten favoriet en in de Contrada dell'Aquila, adelaar, wordt risotto met zwarte truffels geserveerd.

Ook traditionele gerechten zijn volop aanwezig: crostini rossi alla milza, rode crostini met milt; panzella, een soort broodsoep; brassato al Brunello, vlees gestoofd in de bekende rode wijn, natuurlijk rijkelijk overgoten. Nadat het spektakel op het bekende Campo achter de rug is, kan worden begonnen aan de cena della vittoria, het culinaire overwinningsfeest. Tijdens de feestelijkheden die bijna een hele week duren worden diverse banketten georganiseerd...dat moet je een keer mee maken.


Toscane de wijnen

Delen? Graag!
1      
  
1
Share
 

De echte Italiaanse keuken

Culinaire gebruiken

  • Algemeen
  • Italiaanse eetgebruiken
  • Panettone en Pandoro
  • Kerstgerechten in Italië

Italiaans eten

  • Algemeen
  • Dolci – toetjes
  • Gnocchi
  • Overig
  • Pasta
  • Pizza
  • Risotto
  • Vleeswaren

Italiaanse recepten

  • Algemeen
  • Primi
  • Dolci
  • Secondi
  • Antipasti
  • Contorni
  • Salsa & Sugo
  • Natale
  • Pizze
  • Da Bere

Italiaanse dranken

  • Algemeen
  • Digestivi
  • Espresso
  • Limoncello
  • Prosecco

Regionale keuken

  • Algemeen
  • Abruzzo
  • Aosta
  • Calabria
  • Campania
  • Emilia Romagna
  • Friuli-Venezia Giulia
  • Lazio
  • Le Marche
  • Liguria
  • Lombardia
  • Molise
  • Piemonte
  • Puglia
  • Sardegna
  • Sicilia
  • Toscana
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbria
  • Veneto

Italiaanse wijn

  • Algemeen
  • Abruzzo – de wijnen
  • Aosta
  • Calabrië
  • Campania
  • De Marken
  • Friuli-venezia Giulia
  • Latium
  • Ligurië
  • Lombardije
  • Piëmont
  • Puglia
  • Sardinië
  • Sicilië
  • Toscane
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbrië
BOEK NU
  • een heerlijk hotel, bed & breakfast of pension
  • een fijn vakantiehuis of agriturismo
  • leuke excursies, activiteiten en workshops
  • vliegtickets
  • huurauto
  • meer reisaanbod

Meer lezen over Toscane

LinksSteden
  • Stranden in Toscane
  • Toscane in foto's
  • Monumenten in Toscane
  • Kinderplezier in Toscane
  • De mooiste dorpjes in Toscane
  • Rondreissuggestie in Toscane
  • De regionale keuken
  • Regionale recepten
  • Shoppen in Florence
  • Attracties en excursies in Florence
  • San Gimignano
  • Pisa
  • Lucca
  • Florence
  • De mooiste dorpjes in Toscane

Toscane kaart

Klik op kaart italie om de icoontjes naar wens te filteren of zoom verder in op de kaart.  

Toeristische plattegrond Florence

 

Weersverwachting voor Toscane

Tip: Bekijk de Woordenlijst weerbericht om de Italiaanse woorden nog beter te begrijpen.

Wat vind je de mooiste stad van Toscane?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


Boek je reis op ItalieReisbureau.nl

Handig als je pizza maakt:

  • * Pizzaovens
  • * Pizzaovens voor buiten
  • * Pizzascheppen
  • * Pizzaborden
  • * Pizzastenen
  • * Pizzaboeken

Zoek! Cerca!

Laatste berichten

  • In gesprek met Sanne de Boer, auteur van 'Mafiopoli'
  • Reistips voor Verona
  • 7e plek voor Nnea Amsterdam in Top 50 beste pizzeria's van Europa 2025
  • Etna-vulkaan barst hevig uit op 2 juni 2025
  • Habemus Papam: paus Leo XVI - 8 mei 2025

Lees ook…

Op onze blog ItalieTips.nl:

  • Win ‘Mafiopoli’ van Sanne de Boer
  • De interessantste maffia-boeken
  • Tien kookboeken met ijsrecepten
  • Verplichte tolvignetten en milieustickers
  • Unieke wandel- & ezeltrektochten Toscane
  • Italiaanse cadeaus voor in de keuken

Nieuw op Italie.nl:

  • Uitgebreide vulkaanspecial
  • Veiligheidsmaatregelen op vakantie nabij vulkanen
  • Alicudi – Siciliaans vulkaaneiland
  • Filicudi – Siciliaans vulkaaneiland
  • Vulcano – Eolische eilanden
  • Salina – Eolische eilanden
  • Pananera – Eolische eilanden
  • Pantelleria
  • Blauwe Vlaggen 2025 voor beste stranden
  • Cala Glorizé strand mooiste ter wereld
  • La Pelosa strand Sardegna behoort tot beste 50

Boek je vakantie via Italie.nl

hotels en appartementen in italie boeken

leuke activiteiten, bezienswaardigheden en doe-dingen op vakantie in Italië
Kijk en boek nu via onze samenwerkingspartner!

Voorkom een boete en bestel nu!

bestel milieusticker en vignet Oostenrijk Zwitserland Duitsland Frankrijk
Uitverkoop Italiaanse producten


Bekijk populaire dossiers en specials:
De Italiaanse meren
Wintersport in Italië
Italiaanse les
Pizza-special
Pasta-special
De mooiste Italiaanse dorpjes
Corona-virus in Italië

Chi siamo?

vakantie italie

Italie.nl is hét portaal voor een zoektocht in, door en over Italië. Je zoekt en vindt informatie over je volgende vakantiebestemming, bekijkt de mooiste foto’s, print je favoriete recept, test je Italiaans, leest bijdragen van i nostri amici, gastschrijvers en nog veel meer. Vraag vooral ook de Posta Prioritalie.nl aan, die zo’n 8-10 keer per jaar op je virtuele deurmat valt! Kortom: laat je inspireren, boek je vakantie. Kijk ook op:

Italie tips

Voordelig huurauto huren

Deel gerust een pagina, maar gebruik wel de link

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Test je Italiaanse taalkennis!

Twee vrienden puffen uit tijdens een lange wandeldag. Zegt de een tegen de ander: il camino tira bene. Wat bedoelt hij dan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Test je Italiaanse taalkennis Breng eerst je stem uit en check dan het juiste antwoord.

Volg Italie.nl ook via:

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • YouTube
Italiaans leren online

Reisaanbiedingen

Reistips voor Verona

Maak je een citytrip naar Verona zijn er een ... Lees meer

Agritursimo Montesoffio, de Marken

Agriturismo Montesoffio in Le Marche

Agriturismo Country house Montesoffio ligt op 25 ... Lees meer

Groen Florence: parken, tuinen en groene plekken in Firenze

Groen Florence: 5 tips om alle kunst & cultuur te overleven

Firenze [Florence]: de stad bij uitstek om ... Lees meer

Reisbureau

reisbureau italie

Italië heeft alles!

Italie.nl heeft álles: zee, meren, bergen, heuvels, vlakte…. Elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken zowel qua natuur als steden, maar ook qua eten en drinken. De temperatuur en het klimaat van Italie kan je doen besluiten om in de herfst een citytrip te boeken naar Napels of Rome. Of in het voorjaar wanneer alles in bloei staat, groen is en de temperatuur aangenaam naar Sicilië of Sardinië.

Boekentips

Amsterdam-Verona - dagboek Giro d'Italia - Uitverkoop

Lo Cascio woordenboeken Italiaans Nederlands

Gratis online combinatiewoordenboek Italiaans van Lo Cascio

Meer boekentips

Zoek informatie per Italiaanse regio

Bekijk informatie per Italiaanse regio

Mis niets meer!

Ontvang gratis de maandelijkse Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

Deel deze pagina

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!


MENU

  • Home
  • Contact
  • Adverteren
  • Colofon
  • Vacatures
  • Copyright
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • Trefwoorden

Posta Prioritalie.nl

Ontvang gratis de
Posta Prioritalie.nl
nieuwsbrief

Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

leuke activiteiten, bezienswaardigheden en doe-dingen op vakantie in Italië
Kijk en boek nu via onze samenwerkingspartner!

Copyright

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Alle rechten voorbehouden. Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Het Italië-virus

Het begint met op vakantie gaan naar Italie, vervolgens wil je thuis ook Italiaanse gerechten maken. Gaandeweg wil je ook de Italiaanse taal leren en zonder dat je het weet word je besmet door het Italië-virus. Je wil meer weten over de geschiedenis van het land en over de tradities en gebruiken… Mogelijk overweeg je daardoor zelfs in Italie te gaan wonen en werken, of een tweede huis aan te schaffen. Of ga je zaken doen met Italie of trouwen in Italie! Wil je op de hoogte blijven van alles over Italië, meld je dan aan voor de nieuwsbrief:

Cookies

Italie.nl maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. We zetten functionele en analytische cookies in om je een optimale bezoekerservaring te bieden.
Ook zijn er derde partijen op Italie.nl die tracking cookies plaatsen om je gepersonaliseerde advertenties en relevante aanbiedingen te tonen buitenom onze website. Social media-netwerken plaatsen ook tracking cookies. Deze tracking coockies zorgen ervoor dat jouw internetgedrag wordt gevolgd. Door gebruik te blijven maken van Italie.nl, ga je hiermee akkoord.

Publicatie: IP | Tekst & Fotografie: ACZ | Webdesign: CM
Italie.nl: Sitemap