- 2 plakken panettone
- Pinot Grigio
- Pure chocolade drops drops (verkrijgbaar bij speciaalzaken of te bestellen via internet)
- Vanillestokje
- 100 milliliter melk
- 100 milliliter room vers
- 3 eierdooiers
- Een echt verfijnd recept voor wie eens iets anders wil uitproberen met panettone! Het vergt wel enige bakvaardigheid, maar als de custard lukt is de rest een eitje!
- Breek de panettone in grove stukken en leg ze in een diep bord. Besprenkel met de Pinot Grigio, zorg ervoor dat alle Pinot geabsorbeerd wordt door de panettoneen dat er dus geen wijn op het bord blijft liggen. Doe de panettone voorzichtig in een terrine, zodat de hele bodem bedekt is (je moet een deel van de panettone overhouden) en voeg de chocolade drops toe.
- Bereid de custard door de melk en de room samen met het opengesneden vanillestokje in een klein pannetje, met antiaanbaklaag, rustig aan de kook te brengen. Haal de pan van het vuur en schraap vervolgens het merg uit het vanillestokje en doe de merg terug bij de melk en room.
- Klop in de tussentijd de eierdooiers met de suiker tot een mooie crème. Voeg de crème bij de verwarmde melk en room. Zet de pan terug op het vuur, goed blijven roeren totdat de crème dikker wordt, maar let op dat het geheel niet gaat koken! Giet de helft van de custard over de panettone in de terrine, bedek dit met de rest van de panettone, voeg nog wat extra chocolade drops toe en bedek het geheel met de rest van de custard.
- Zet de terrine 1 uur in een op 180 graden voorverwarmde oven. De terrine is gaar als de bovenkant van de terrine nog net niet stevig genoeg is. Zet de oven uit en laat de terrine, met de ovendeur geopend, nog even nagaren. Je kunt de terrine desgewenst versieren met vooraf gemaakte, uitgeharde witte sterretjes gemaakt van een mengsel van poedersuiker en wat water, en een bolletje vanille-ijs!
Buon appetito!!