Italië

Boek jouw vakantie naar Italie

Bol AlgemeenBol Algemeen

BOEK NU: hotels, B&B, pensions in Italië!

MENU
  • Home
  • Vakantie in Italië
    • Regio's en steden
      • Abruzzo (Pescara)
      • Basilicata (Matera)
      • Calabria (Reggio)
      • Campania (Napels)
      • Emilia Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Lazio (Rome)
      • Liguria (Genua)
      • Lombardia (Milaan)
      • Le Marche (Ancona)
      • Molise (Termoli)
      • Piemonte (Turijn)
      • Puglia (Bari)
      • Sardegna (Cagliari)
      • Sicilia (Palermo)
      • Toscana (Florence)
      • Trentino – Alto Adige
      • Umbria (Perugia)
      • Valle d'Aosta (Aosta)
      • Veneto (Venetie)
    • Themaspecials
      • Actieve Vakantie
      • Fietsen in Italië
      • Wandelen in Italië
      • Wintersport in Italië
      • Carnaval in Italië
      • Cruise
      • Italiaanse bergen
      • Italiaanse eilanden
      • De mooiste Italiaanse dorpjes
      • De Italiaanse meren
      • Italiaanse stranden
      • Kamperen
      • Kerst in Italië
      • Kinderplezier
      • Rondreis suggesties
      • Shoppen in Italië
      • Watersport in Italië
    • Vervoer in en naar Italië
      • Afwijkende regels
      • Alternatieve routes
      • Auto huren in Italie
      • Boetes in Italië
      • Vervoer naar Italië
      • Vervoer in Italië
      • Vliegen naar Italië
      • In de winter met de auto naar Italië
      • De Italiaanse wegen - welke zijn er en wat is het verschil
      • Autorijden in Europa – de regels
    • Reisinformatie
      • Kaart van Italië
      • Officiële feestdagen
      • Bijzondere feestdagen in Italie
      • Vakantie checklist
      • Weetjes
      • Ziekenhuizen in Italië
    • Reisaanbiedingen
      • Auto huren voor je vakantie in Italie
      • Hotels zoeken
      • Vliegtickets
    • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Foto's per regio
    • Monumenten
    • Close
  • Reisaanbiedingen
  • Culinair
    • Italiaanse recepten
    • Italiaans eten
    • Regionale keuken
    • Culinaire gebruiken
    • Italiaanse wijn
    • Italiaanse dranken
    • Close
  • Taal
    • Diversen
    • Lessen Italiaans
    • Italiaanse taal tips & weetjes
    • Polls - Test je Italiaanse taalkennis
    • Woordenlijsten
      • Auto Italiaans
      • Auto-ongeluk woorden
      • Bij de dokter
      • Camping
      • Coronavirus woordenlijst
      • Coronavirus klachten woordenlijst
      • Cruise-vakantie
      • Fiets woordenlijst
      • Liefdes Italiaans
      • Misdaad & Maffia
      • Naar de kapper in Italie
      • Italiaanse Kerst woordenlijst – Alfabeto di Natale
      • Onderweg
      • Politiek
      • Proosten in het Italiaans
      • Religie
      • Schaken in het Italiaans
      • Schelden
      • Shoppen
      • Slaapkamer Italiaans
      • Sms'en
      • Strandvakantie
      • Tweede huis
      • Vakantie Latijn
      • Vervoer
      • Vis in Italië
      • Voetbaltaal
      • Wandelen in Italië
      • Watersport
      • Weerbericht
      • Wijn-abc
      • Winkels
      • Wintersport
      • Wonen en werken
      • Zakelijke termen
      • Italiaanse ijssmaken woordenlijst
      • Ziek zijn en spoedgevallen
      • Zonnige woordenlijst
    • Close
  • Algemeen
    • Tradities en gebruiken in Italië
      • La Befana - 6 januari
      • Bijgeloof van de Italianen: superstizione
      • Carnaval
      • Ferragosto: 15 augustus Maria Hemelvaart
      • La festa della donna
      • Italiaanse familie tradities
      • De leukste 1 April grappen van Italië
      • Kerst, Oud & Nieuw
      • Moederdag - la festa della mamma
      • La festa dei nonni
      • Pasen en Paastradities in Italië
      • Schrikkeljaar traditie in Italië
      • Sinterklaas
      • Vaderdag -La festa del papà
      • Valentijnsdag - San Valentino
    • Trouwen in Italië
      • Huwelijksbelofte
      • Praktische Informatie
      • Spreekwoorden
      • Trouwen in Italie een droom?
      • Trouwweetjes
    • Tweede huis in Italië
      • Aankoop
      • Financiering
      • Nuttige organisaties
      • Voorbereidingen bij het kopen van een tweede huis in Italië
      • Wonen en werken
    • Wonen & Werken in Italië
      • Belastingen & Verzekeringen
      • Diploma's
      • Sollicitatie en CV in Italie
      • Tips bij het zoeken van werk
      • Woonruimte vinden
    • Zaken doen met
      • Contact leggen
      • Zaken doen in de praktijk
      • Werktijden
      • Zakelijk Italie
      • Zakelijke termen
    • Meer algemeen
      • Beroemdheden
      • Beroemde werken
      • Evenementen in Italië
      • Geschiedenis
      • Instanties
      • Mafia, Camorra, ‘Ndràngheta….
      • Kunst & Cultuur
      • De Pers, radio en tv
      • Politiek
      • Religie
      • Sport
    • Het weer in Italië
      • Italiaanse klimaatgebieden
      • Het klimaat van Italië
      • Klimaattabellen
      • Mist in Italië: voor- en nadelen
      • Onder de Italiaanse zon
      • Regenweer in Italië
      • Weersverwachting voor Italië
      • Hoe waait de Italiaanse wind?
      • Sneeuwpret in Italië
    • Close
  • Shoppen
    • Shoppen in Italie
      • Shoppen in Florence
      • Shoppen in Milaan
      • Shoppen in Napels
      • Shoppen in Rome
      • Shoppen in Turijn
      • Shoppen in Venetië
      • Uitverkoop in Italië
      • Winkelweetjes
    • Made in Italy
    • Boekentips
    • Uitverkoop Italiaanse producten
    • Close
  • Un Po' Di Tutto
    • I nostri amici
      • Reisverhalen
      • Verhalen over wonen en werken in Italië
      • Italianen in Nederland
      • Meer verhalen
    • Fotoverslagen van I Nostri Amici
      • Abruzzo
      • Basilicata
      • Calabria
      • Campania
      • Emilia Romagna
      • Lazio
      • Liguria
      • Lombardia
      • Molise
      • Piemonte
      • Puglia
      • Sardegna
      • Sicilia
      • Toscana
      • Trentino-Alto Adige
      • Umbria
      • Veneto
    • Interessante links
      • Italiaanse artiesten
      • Fotoreportages
      • Linkenverzamelpagina's
      • Un po' di tutto
      • Reisverslagen
      • Toeristische informatie
      • Weblogs
    • Italianaria
      • Giornalissimo - Nieuws
      • Italia Varia
      • Chiacchiere - Kletspraatjes
      • Feiten en cijfers
      • Oppervlakte, inwoneraantal per regione
      • Wat vind jij?
      • Berlusconi moppen
      • Hèt Italië-gevoel
      • Italianaria in Italiano
      • Hoe herkennen Italianen elkaar?
      • Stereotypen en vooroordelen
      • Kijk, luister en geniet
      • De mooiste Italiaanse liedjes
      • Italiaanse moppen
      • Mucche politiche
      • Reclames uit grootmoeders tijd
      • Italianaria: un po' di tutto
      • Vaticaanweetjes
      • Italiaanse communicatie: verbale hoogstandjes…
      • Volkslied
      • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Close
  • Zoeken
    • Trefwoorden
    • Zoeken
    • Close

Je bent hier: Home / Regionale keuken / De regionale keuken: Sicilia [Sicilië]

De regionale keuken: Sicilia [Sicilië]

"Culinaire traditie in Sicilia is bijna zo oud als de wereld"...nou ja...zo schreef in ieder geval de Siciliaans-Griekse dichter (4e eeuw v. Chr.) Archestratus in zijn gedicht ‘Deipnosophistai'; een ode aan de geneugten van de Siciliaanse keuken.

Door de eeuwen heen is Archestratus zeker niet de enige geweest die lyrisch was over de Siciliaanse keuken. Velen brachten ‘een bezoekje' aan het eiland en lieten er als dank hun sporen na. De belangrijkste invloeden zijn afkomstig van de Saracenen (Arabieren) die in de Middeleeuwen het eiland beheersten. Zij introduceerden specerijen uit het verre oosten en suikerriet voor het maken van sorbets, taart, gebak en natuurlijk marsepein. Het fundament voor de Siciliaanse ‘zoete tand' was hiermee gelegd. Ook introduceerden zij de methodes voor het vangen van tonijn en zwaardvis in de diepe Tyrrheense wateren.

Grappig is verder dat wat de Sicilianen cusucu noemen, gemaakt is met vis terwijl het Noord-Afrikaanse couscous meestal met lam wordt gemaakt. Dat is dan ook de kracht van de Siciliaanse keuken. Over alle invloeden van overheersers is een sterke Siciliaanse saus gegoten. Granen, groenten, kruiden en specerijen, olijven en olijfolie, fruit, noten, vis en kaas, liefst dagvers, zijn de meest gebruikte ingrediënten in de Siciliaanse keuken. Lokaal wordt er met deze ingrediënten een varia aan gerechten gemaakt.

Pasta

Pasta con le sardeVan de Arabieren leerden de Sicilianen hoe ze pasta moesten maken van de tarwe die groeide op de eeuwen daarvoor door de Romeinen aangelegde uitgestrekte graanvelden rondom Palermo en Enna. Die pasta wordt meestal gedroogd verkocht. De meest voorkomende vormen zijn spaghetti en (holle buisjes) en niet te vergeten gnocchi (gnocculli).

Het meest populaire en waarschijnlijk meest authentieke pastagerecht is Pasta con le sarde. Het dateert waarschijnlijk al uit de tijd van diezelfde Arabische bezetting. De belangrijkste ingrediënten zijn natuurlijk verse sardines (helaas in Nederland buiten de grote steden moeilijk verkrijgbaar). Ook Pasta alla Norma uit Catania, is een klassieker. Het verhaal gaat dat de naam als volgt is ontstaan: muziekminnaars vonden dat de in Catania geboren componist Bellini als hommage de benaming van een speciaal gerecht verdiende bij de première van zijn prachtige opera Norma.

Hoe het ook zij: de gebakken aubergines, verse tomaten, ricotta salata, gezouten ricotta, en verse basilicum vormen een heerlijke combinatie. In het bergdorpje Corleone, mafiabolwerk en beroemd geworden door de film The Godfather, vind je de pasta winkel ‘Corleonese' van de famiglia Coletti. Hier wordt op ambachtelijke manier pasta gemaakt. Je kunt hier ook pasta kopen die gemaakt is van tarwe die groeit op de velden die zijn geconfisqueerd van de beruchte Mafia-baas Tota Riina. Voor de pasta hoef je niet naar Corleone, waar buiten het kleine Mafia-museum niet zo veel te zien is. De pasta wordt namelijk ook verkocht via internet en schijnt een echte ‘hit' te zijn.

Ook rijst wordt hier natuurlijk gegeten. Een populaire snack vormen de arancini, sinaasappeltjes: een soort kroketjes van rijst gevuld met vleesragout. Heerlijk voor de lekkere trek en handig om mee te nemen naar het strand...

Formaggio

Piacintinu

Piacintinu

De drie belangrijkste kazen van Sicilia zijn pecorino, ragusano en ricotta. Elke type kent weer zijn eigen variaties, afhankelijk van de manier en de tijd waarin ze rijpen. De meest gegeten kaas is Pecorino Siciliano met een DOP-predikaat. De jonge kaas, nog maar een paar dagen gerijpt, wordt in mandjes gelegd waardoor het karakteristieke streepjespatroon aan de zijkant ontstaat. De kaas heet dan tuma of tumazzu en heeft een zachte milde smaak. Als de kaas voor de eerste keer wordt gezouten heet hij primo sale en is nog wel zacht maar al wat meer uitgesproken van smaak. Naarmate de kaas verder rijpt wordt hij steeds steviger en krachtiger van smaak. Eenmaal gerijpt wordt de kaas veelal geraspt in gerechten gebruikt. Aan de verse kaas kunnen peperkorrels worden toegevoegd. De kaas heet dan piacintinu en is behoorlijk pittig. In het gebied rondom Enna wordt er ook wel saffraan aan toegevoegd voor meer smaak en een mooie oranje kleur.

Ragusanu is een kaas van koemelk soms aangelengd met schapenmelk die tevens een DOP predikaat heeft. Ook deze kaas is zacht en romig als hij jong is, maar gerijpt wordt ook deze vaak geraspt gebruikt. De romige en zachte ricotta wordt gemaakt van koemelk. Op Sicilia wordt de verse en ongezouten ricotta gebruikt in vullingen van pasta en natuurlijk als vulling van de beroemde cannoli.

Verdure

Sicicaponatalia is na Sardegna de grootste producent van organisch geteeld voedsel. Het klimaat op het eiland zorgt het hele jaar voor de aanvoer van verse groenten en kruiden. Aubergines (melanzane) gefrituurd, gebakken, met kaas (alla parmigiana) of gestoofd, en paprika's, met evenzovele bereidingswijzen, is een ware symfonie van kleur en smaak.

Maar de grote favoriet is toch wel de tomaat. En eerlijk is eerlijk; zulke zoete volle rode tomaten heb je vast nog nergens gegeten. De zon is hier de belangrijkste smaakmaker. Sicilianen zijn zoetekauwen; dus een mespuntje suiker is volgens hen onontbeerlijk in de tomatensaus. Als je niet uitkijkt vormen de kleine rode kerstomaatjes een ware verslaving...dus ondernemers van Nederland: het gat in de markt... importeren!

strattu

Strattu

Vooral aan de oostkant van het eiland vind je op markten strattu: een supergeconcentreerd distillaat van tomaten dat de consistentie heeft van klei. Nagenoeg al het tomatenvocht is verdwenen en wat overblijft is een ongelofelijk intense smaak. Strattu wordt dan ook in kleine hoeveelheden gebruikt in een ragu of om een flauwe bouillon smaak te geven.

Als je op Sicilia bent, proef dan ook vooral de fiori di zucca ripiene. De gevulde courgettebloemen zijn meestal gevuld met ricotta op smaak gebracht met nootmuskaat, bieslook en parmigiano die vervolgens worden gefrituurd. Ook gefrituurd zonder vulling zijn ze heerlijk. (dat weten Nederlandse kinderen ook: alles wat gefrituurd is, is lekker...)

Capperi

kappertjesGeen groenten en ook geen vrucht: capperi, kappertjes. De kapperstruik groeit bijna overal langs de Italiaanse kust. De kappertjes zijn niet de vruchten maar de nog gesloten bloemknopjes van de struik. De beste komen van het eiland Pantelleria dat voor de zuidkust van Sicilia ligt. In Nederland koop je meestal kappertjes die zijn ingelegd in azijn en die van Pantelleria zijn sotto sale, ingelegd in zout. In beide gevallen moet je ze voor gebruik even wassen om de sterke azijn- en/of zoutsmaak te verwijderen. Lekker in een salade, onmisbaar in vitello tonnato en in een caponata. Kook ze niet te lang mee, want anders verliezen ze hun smaak.

Carne

Vlees wordt vooral gegeten in de heuvelachtige binnenlanden. Lam, geit en varkensvlees genieten de voorkeur, maar ook een konijntje is niet te versmaden. De ingrediëntenlijst is nooit erg lang en de bereidingswijze vrij simpel, gestoofd of gegrild, maar de kwaliteit van de verse ingrediënten maakt het verschil. Het verhaal gaat dat de Sicilianen de polpetti of polpettoni , gehaktballen, hebben uitgevonden die worden gegeten als secondo in een tomatensaus. Dat verklaart waarschijnlijk waarom in alle Amerikaanse Mafia-films het gerecht Spaghetti with meatballs figureert...

Pesce

sarde a beccaficuSardines en ansjovis worden hier in grote hoeveelheden gevangen. Natuurlijk levert dit ook een veelheid aan recepten op. Het meest aansprekende gerecht is Sarde a Beccaficu. De opgerolde sardines zijn gevuld met rozijnen en pijnboompitten wat sowieso al een unieke smaakbeleving geeft. De presentatie maakt het geheel af. De sardientjes worden namelijk opgerold en vastgeprikt zodat ze lijken op kleine vogeltjes. In het verleden werd het gerecht namelijk gemaakt met kleine beccafico, kanaries, maar dat mag nu niet meer...Veel sardines en ansjovissen vinden ook direct hun weg naar de conservenindustrie op het eiland. Ingeblikt komen de vissen in Nederland veelvuldig voor.

Messina, aan de noordoostpunt van Sicilia staat bekend om de zwaardvisvangst in het voorjaar en vroege zomer. Zwaardvis kan op vele manieren worden bereid: in moten gegrild met de lokale olijfolie en bestrooid met grof zout. Of gegrild en bedropen met salmoglio; een mengsel van olijfolie, citroensap, zout, peper en dan vervolgens tijdens het grillen bestrijken met een takje gedroogde oregano. Maar hij wordt ook gepaneerd met broodkruim gegeten of als ghiotta, soep.

MattanzaIn tegenstelling tot zwaardvis die een paar dagen moet versterven om zacht te worden en aan aroma te winnen moet tonijn supervers worden gegeten. Trapani aan de westkust is ook bekend, of berucht, om de mattanza, de jaarlijkse tonijnvangst. Berucht omdat de vangst vaak een moedig, maar bloedig gevecht is. Het is wel een enorm spektakel om te zien hoe de vissers de enorme tonijnen uit het water halen. Ook tonijn wordt vaak gegrild gegeten. Van de geperste, gezouten en vervolgens gedroogde kuit van de tonijn wordt bottarga gemaakt. Een paar dunne plakjes over een bord pasta met olijfolie...heerlijk!

Sale di Trapani

TrapaniVoor de kust van Trapani (en Augusta en Marsala) wordt zeezout gewonnen. In vroeger tijden was zout een belangrijk handelsmiddel: schaars, gewild en dus veel geld waard. Zout dus als betaalmiddel: zie hier de oorsprong van het woord salaris. Trapani werd dus een belangrijke stad. Toen de conserverende werking van zout ontdekt werd, nam dit alleen maar toe. Zout wordt nu overal ter wereld industrieel vervaardigd en conserveren gebeurt op andere manieren, maar het zout van Trapani is nog steeds legendarisch. Grof zout is zogezegd een herontdekt ingrediënt. Bovendien leveren de grote witte zoutbergen afstekend tegen de blauwe hemel een prachtig plaatje op.

Frutta

fruttaDe regione is een grote fruitproducent: sinaasappels, citroenen, perziken abrikozen, vijgen en Canicatti: tafeldruiven die zelfs een IGP-predikaat hebben. Beroemd is de Arancia rossa di Sicilia: de Siciliaanse bloedsinaasappel. Sicilia levert 70% van de sinaasappels en 90% van de citroenen voor Italiaans gebruik. Waarschijnlijk is dat de reden waarom we hier in Nederland de Siciliaanse vruchten zo weinig tegenkomen. En dat is erg jammer want als je eenmaal de Siciliaanse citroen met zijn dikke schil hebt geroken en geproefd...zo zoet en geurig is een citroen dus bedoeld! De gekonfijte schillen worden gegeten als snoep.

De cactusvijg heet in Italië fico d'india, Indische vijg, naar het land waarvandaan hij is meegebracht. De cactus met zijn stekelige schijven gedijt goed in het Siciliaanse klimaat en je treft dan ook verspreid over het eiland enorme planten aan. Ze leveren niet alleen smakelijke vruchten die vaak in schijven worden gesneden en met marsala overgoten, maar ze zijn ook zeer geschikt als erfafscheiding.

Dolce

Sicilianen zijn dol op zoet, zoeter, zoetst! Gekonfijte en zongedroogde vruchten en noten worden gebruikt om een ongelofelijke verscheidenheid aan snoepjes te produceren. Amandelen vormen de basis van marzepan, marsepein. Het recept hebben de Sicilianen geleerd van de Arabieren, maar in Martorana, een klooster nabij Palermo, hebben ze het tot een ware kunst, en industrie, verheven. In de grotere steden vind je winkeltjes die van boven tot onder volgepakt zijn met marsepein in alle kleuren en vormen. Je weet niet waar je moet kijken in die bedwelmend zoete geur.

De pistache noten die op het eiland geteeld worden, vormen de basis voor het overheerlijke gelijknamige ijs. IJs, ook hier houden de Siclianen geen maat. Een vakantie is niet lang genoeg om de verscheidenheid aan soorten te proberen in een echte ijssalon. Toch handig dat je dan 's morgens al kunt ontbijten met een brioche gevuld met ijs....(Proberen hoor!!) Aan het eind van de dag is een verfrissende granita, bevroren water en vruchtensap, waarschijnlijk meer welkom. Vergeet vooral niet een granita al caffè te proeven.

Cannoli, gefrituurde deegrolletjes met een vulling van ricotta, chocolade en gesuikerde vruchten werden oorspronkelijk alleen met carnaval gegeten, maar nu zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. Ook cassata, een traditionele taart van twee biscuitbodems met daartussen een laag van gezoete ricotta, gesuikerde vruchten, chocolade en noten is het hele jaar door verkrijbaar. Sommige pasticcerie, banketbakkers maken de taart nog af met een laag marsepein...Lijnen moet dus wachten tot na de vakantie!

Delen? Graag!
   2   
  
2
Shares
 

De echte Italiaanse keuken

Culinaire gebruiken

  • Algemeen
  • Italiaanse eetgebruiken
  • Panettone en Pandoro
  • Kerstgerechten in Italië

Italiaans eten

  • Algemeen
  • Dolci – toetjes
  • Gnocchi
  • Overig
  • Pasta
  • Pizza
  • Risotto
  • Vleeswaren

Italiaanse recepten

  • Algemeen
  • Primi
  • Dolci
  • Secondi
  • Antipasti
  • Contorni
  • Salsa & Sugo
  • Natale
  • Pizze
  • Da Bere

Italiaanse dranken

  • Algemeen
  • Digestivi
  • Espresso
  • Limoncello
  • Prosecco

Regionale keuken

  • Algemeen
  • Abruzzo
  • Aosta
  • Calabria
  • Campania
  • Emilia Romagna
  • Friuli-Venezia Giulia
  • Lazio
  • Le Marche
  • Liguria
  • Lombardia
  • Molise
  • Piemonte
  • Puglia
  • Sardegna
  • Sicilia
  • Toscana
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbria
  • Veneto

Italiaanse wijn

  • Algemeen
  • Abruzzo – de wijnen
  • Aosta
  • Calabrië
  • Campania
  • De Marken
  • Friuli-venezia Giulia
  • Latium
  • Ligurië
  • Lombardije
  • Piëmont
  • Puglia
  • Sardinië
  • Sicilië
  • Toscane
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbrië

Meer lezen over Sicilië

Links
  • Steden in deze regio
  • Sicilië in foto's
  • Stranden op Sicilië
  • Monumenten op Sicilië
  • Rondreissuggestie op Sicilië
  • Kinderplezier op Sicilië
  • De regionale keuken
  • Regionale recepten
  • Regionale wijnen

Sicilie kaart

Klik op kaart italie om de icoontjes naar wens te filteren of zoom verder in op de kaart.  

Weersverwachting voor Sicilië

Tip: Bekijk de Woordenlijst weerbericht om de Italiaanse woorden nog beter te begrijpen.


Boek je reis op ItalieReisbureau.nl

Zoek! Cerca!

Laatste berichten

  • In gesprek met Sanne de Boer, auteur van 'Mafiopoli'
  • Reistips voor Verona
  • 7e plek voor Nnea Amsterdam in Top 50 beste pizzeria's van Europa 2025
  • Etna-vulkaan barst hevig uit op 2 juni 2025
  • Habemus Papam: paus Leo XVI - 8 mei 2025

Lees ook…

Op onze blog ItalieTips.nl:

  • Win ‘Mafiopoli’ van Sanne de Boer
  • De interessantste maffia-boeken
  • Tien kookboeken met ijsrecepten
  • Verplichte tolvignetten en milieustickers
  • Unieke wandel- & ezeltrektochten Toscane
  • Italiaanse cadeaus voor in de keuken

Nieuw op Italie.nl:

  • Uitgebreide vulkaanspecial
  • Veiligheidsmaatregelen op vakantie nabij vulkanen
  • Alicudi – Siciliaans vulkaaneiland
  • Filicudi – Siciliaans vulkaaneiland
  • Vulcano – Eolische eilanden
  • Salina – Eolische eilanden
  • Pananera – Eolische eilanden
  • Pantelleria
  • Blauwe Vlaggen 2025 voor beste stranden
  • Cala Glorizé strand mooiste ter wereld
  • La Pelosa strand Sardegna behoort tot beste 50

Boek je vakantie via Italie.nl

hotels en appartementen in italie boeken

leuke activiteiten, bezienswaardigheden en doe-dingen op vakantie in Italië
Kijk en boek nu via onze samenwerkingspartner!

Voorkom een boete en bestel nu!

bestel milieusticker en vignet Oostenrijk Zwitserland Duitsland Frankrijk
Uitverkoop Italiaanse producten


Bekijk populaire dossiers en specials:
De Italiaanse meren
Wintersport in Italië
Italiaanse les
Pizza-special
Pasta-special
De mooiste Italiaanse dorpjes
Corona-virus in Italië

Chi siamo?

vakantie italie

Italie.nl is hét portaal voor een zoektocht in, door en over Italië. Je zoekt en vindt informatie over je volgende vakantiebestemming, bekijkt de mooiste foto’s, print je favoriete recept, test je Italiaans, leest bijdragen van i nostri amici, gastschrijvers en nog veel meer. Vraag vooral ook de Posta Prioritalie.nl aan, die zo’n 8-10 keer per jaar op je virtuele deurmat valt! Kortom: laat je inspireren, boek je vakantie. Kijk ook op:

Italie tips

Voordelig huurauto huren

Deel gerust een pagina, maar gebruik wel de link

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Test je Italiaanse taalkennis!

Twee vrienden puffen uit tijdens een lange wandeldag. Zegt de een tegen de ander: il camino tira bene. Wat bedoelt hij dan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Test je Italiaanse taalkennis Breng eerst je stem uit en check dan het juiste antwoord.

Volg Italie.nl ook via:

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • YouTube
Italiaans leren online

Reisaanbiedingen

Reistips voor Verona

Maak je een citytrip naar Verona zijn er een ... Lees meer

Agritursimo Montesoffio, de Marken

Agriturismo Montesoffio in Le Marche

Agriturismo Country house Montesoffio ligt op 25 ... Lees meer

Groen Florence: parken, tuinen en groene plekken in Firenze

Groen Florence: 5 tips om alle kunst & cultuur te overleven

Firenze [Florence]: de stad bij uitstek om ... Lees meer

Reisbureau

reisbureau italie

Italië heeft alles!

Italie.nl heeft álles: zee, meren, bergen, heuvels, vlakte…. Elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken zowel qua natuur als steden, maar ook qua eten en drinken. De temperatuur en het klimaat van Italie kan je doen besluiten om in de herfst een citytrip te boeken naar Napels of Rome. Of in het voorjaar wanneer alles in bloei staat, groen is en de temperatuur aangenaam naar Sicilië of Sardinië.

Boekentips

Amsterdam-Verona - dagboek Giro d'Italia - Uitverkoop

Lo Cascio woordenboeken Italiaans Nederlands

Gratis online combinatiewoordenboek Italiaans van Lo Cascio

Meer boekentips

Zoek informatie per Italiaanse regio

Bekijk informatie per Italiaanse regio

Mis niets meer!

Ontvang gratis de maandelijkse Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

Deel deze pagina

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!


MENU

  • Home
  • Contact
  • Adverteren
  • Colofon
  • Vacatures
  • Copyright
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • Trefwoorden

Posta Prioritalie.nl

Ontvang gratis de
Posta Prioritalie.nl
nieuwsbrief

Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

leuke activiteiten, bezienswaardigheden en doe-dingen op vakantie in Italië
Kijk en boek nu via onze samenwerkingspartner!

Copyright

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Alle rechten voorbehouden. Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Het Italië-virus

Het begint met op vakantie gaan naar Italie, vervolgens wil je thuis ook Italiaanse gerechten maken. Gaandeweg wil je ook de Italiaanse taal leren en zonder dat je het weet word je besmet door het Italië-virus. Je wil meer weten over de geschiedenis van het land en over de tradities en gebruiken… Mogelijk overweeg je daardoor zelfs in Italie te gaan wonen en werken, of een tweede huis aan te schaffen. Of ga je zaken doen met Italie of trouwen in Italie! Wil je op de hoogte blijven van alles over Italië, meld je dan aan voor de nieuwsbrief:

Cookies

Italie.nl maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. We zetten functionele en analytische cookies in om je een optimale bezoekerservaring te bieden.
Ook zijn er derde partijen op Italie.nl die tracking cookies plaatsen om je gepersonaliseerde advertenties en relevante aanbiedingen te tonen buitenom onze website. Social media-netwerken plaatsen ook tracking cookies. Deze tracking coockies zorgen ervoor dat jouw internetgedrag wordt gevolgd. Door gebruik te blijven maken van Italie.nl, ga je hiermee akkoord.

Publicatie: IP | Tekst & Fotografie: ACZ | Webdesign: CM
Italie.nl: Sitemap