Vakantie in Calabrië, de Teen van de laars
In de teen van de laars vind je de regione Calabria; samen met Basilicata de meest ongerepte en onbedorven regione van Italia. Niet zo verwonderlijk, want het is een droge, ruige streek met de laatste uitlopers van de Apennijnen.
© Foto: An Lathouwers
De grootste bron van inkomsten komt uit de verkoop van olijfolie en de exploitatie van de uitgestrekte jasmijnvelden. De olie van de bloemen wordt verwerkt in dure parfums. De kustlijn beschikt niet alleen over rustige zandstranden maar is ook uitermate geschikt om citrusfuit te telen. Het accent ligt op de citroen, de sukadecitroen en bergamot. De olie uit de schil van de bergamot wordt ook gebruikt in de parfumindustrie en om de Earl Grey thee zijn karakteristieke smaak te geven.
Een minder sympathieke bron van inkomsten kwam in het verleden van de 'Ndrangheta. Tot voor kort hadden zij de macht in handen in grote gedeeltes van de regione (zelfs de carabinieri durfden hier niet te komen). Hun schuilplaatsen hadden zij in het onherbergzame maar werkelijk prachtige Aspromonte-gebergte. Gelukkig heb je hier als toerist totaal geen last van en kun je ten volle genieten van dit overweldigende natuurgebied.
Magna Graecia
Calabria was een van de eerste plekken in Italia waar de Grieken zich vestigden; nu wordt er in sommige dorpjes nog Grieks gesproken. De Grieken noemde dit gebied 'Enotria', Wijnland, een naam die later op heel Italia betrokken werd. De glorietijd van de Magna Graecia ligt echter ver in het verleden en aan de aansluiting met de moderne tijd wordt nog druk gewerkt. Kleine smalle kronkelende, en soms onderbroken weggetjes lopen langs steile berghellingen en afgronden.
De mooiste restanten uit de tijd van de Griekse overheersing zijn te vinden in Locri Epizefiri bij Gerace. Van een later tijdstip is de Byzantijnse invloed, waarvan je het mooiste voorbeeld aantreft in het dorpje Stilo. De 10e-eeuwse La Cattolica met vijf zeer karakteristieke torens is een van dé beeldmerken van Calabria. Ook in het dorpje Rossano vind je nog interessante overblijfselen uit de Byzantijnse tijd.
Vakantie aan De Thyrreense kust in Calabrie
Calabria is woest, onherbergzaam en ongerept. In de dorpen in het binnenland tref je weinig toeristische voorzieningen aan: geen hotels of restaurants, wel kleine barretjes waar vaak geen broodje te krijgen is. Dat maakt een trip (autorondreis calabrie) door de binnenlanden niet voor iedereen geschikt, maar ben je op zoek naar het ongerepte en avontuurlijke, en dan niet meteen aan de andere kant van de wereld, ben je hier op de goede plek.
Het toerisme is echter ook hier in opkomst. Vooral aan de Thyrreense kust aan de noordkant. Dit is een van de allermooiste kusten van Italia met het meest heldere, blauwe zeewater dat je je maar kunt voorstellen.
Aan de zuidkant van de 'teen' ligt de Ionische Zee die vooral fraaie zandstranden biedt waar nog weinig toeristen komen. Aan de Thyrreense kant zijn de kusten bij Scilla, aan de Straat van Messina, en Tropea onvergetelijk. In deze visrijke kustwateren wordt er naast sardines en ansjovis,tonijn uit de zee gehaald bij Tropea. Maar de belangrijkste vis die hier gevangen wordt, is de pesce spada, de zwaardvis. In Bagnara wordt er elk jaar in juli een groot feest met een scheepsprocessie aan gewijd.
Voor je vakantie Italie in Calabrie aan de Ionische kust moet je bij Crotone zijn. Voor alle drie de kusten geldt dat de plaatsen, reeds gesticht in de Griekse tijd, zelf ook heel aardig zijn. Ook de meer noordelijke kust doet qua schoonheid niks onder voor de Amalfitaanse kust. De drukte en de hoge prijzen zul je niet echt missen...
© Foto: Raymond Breidenbach
Cosenza, Catanzaro en Reggio
Cosenza, Catanzaro en Reggio zijn de grote(re) steden van Calabria; en gingen eeuwenlang gebukt onder armoede en onderdrukking, de aardbevingen deden de rest.
Vooral Reggio di Calabria (geboortestad van Versace) heeft een grote troef, te weten de twee levensgrote bronzen beelden van Griekse strijders die in 1972 bij het nabijgelegen Riace uit de zee werden gevist. Deze opmerkelijk gave beelden, Bronzi di Riace, worden algemeen erkend als toppers van de Griekse kunst (450 voor Chr.) en trekken liefhebbers van uit de hele wereld; ze staan in het Museo Archeologico Nazionale. Vanuit de haven van Reggio maak je met de boot de oversteek naar Sicilia.
Aspromonte-gebergte
Misschien durf je niet meer na de woorden van de inleiding, maar het Parco Nazionale Aspromonte, letterlijk 'bittere berg', en het Sila massief in het Parco Nazionale di Calabria zijn voor natuurliefhebbers echt geweldig. Het Silamassief is bedekt door immense bossen. Hier staan 'I Giganti', de Reuzen. Dit zijn vijfhonderd jaar oude pijnbomen die meer dan veertig meter hoog zijn en aan de voet van de stam een omtrek hebben bereikt van wel zeven meter.
Erg indrukwekkend! Calabrie klimaat: In het Aspromonte-gebergte, de laatste uitlopers van de Apennijnen, kun je 's winters skiën, maar moet je 's zomers oppassen met de 40 graden die het wordt. Er zijn prachtige oorspronkelijke bossen te vinden en geweldig mooie canyons en kloven met als vaste bewoners wolven, otters, herten en de zeldzame bonelli, adelaars.
Er zijn hier vele sportieve mogelijkheden: mountainbiking, canyoning en natuurlijk wandelen. Houd er wel rekening mee dat de paden maar zelden gemarkeerd zijn; we zijn hier immers in de Mezzogiorno. Lees ook Calabrie rondreis. Aan natuurparken geen tekort: een ander groot park dat gedeeltelijk in het aangrenzende Basilicata ligt, is het Parco Nazionale del Pollino.
Zoals eigenlijk voor heel Calabria Italie geldt: het is niet echt een reisdoel voor luxepaarden, maar mensen die op zoek zijn naar het avontuur en de natuur in combinatie met de Italiaanse cultuur komen hier volledig aan hun trekken. Dit stuk ongerept Italia is nog niet overspoeld door toerisme.
Leuke vakantie tips in Calabrie