Kazen
Mozzarella is een van Italië's meest bekende kazen. Heerlijk in een Insalata Caprese, maar ook op de pizza. Alleen op welk moment kun je de mozzarella het beste op de pizza doen?
Verwar de Parmigiano Reggiano echter niet met Grana Padano!
Pesto
Pesto is een van de beroemdste Italiaanse sauzen en de toevoeging ‘alla genovese', die hij in de supermarkt is kwijtgeraakt, geeft aan waar zijn herkomstgebied ligt: in de buurt van de Ligurische havenstad Genova.
Olie en azijn
Italië is na Spanje de grootste olijfolieproducent van de wereld. De verschillende regioni produceren bij elkaar miljoenen tonnen olijven die weer goed zijn voor 824.000 ton olijfolie per jaar. En zeg je olio, dan zeg je ook aceto, aceto balsamico welteverstaan. Wist je dat de echte Aceto Balsamico Tradizionale zo kostbaar is omdat het minimaal 12 jaar moet rijpen...?
Truffels
Wat maakt een tartufo, truffel, nou zo bijzonder, waar smaakt hij naar en waarom moet hij nu zo vreselijk duur zijn?
Polenta
La polenta is een klassiek Noord-Italiaans gerecht dat tot voor kort, bij gebrek aan beter, slechts door arme mensen werd gegeten.
Kruiden
Erba kan verschillende dingen betekenen. Kruid, maar ook gras en wiet. Erba in de zin van kruid is waar het hier over gaat. Het wordt ook erba aromatica genoemd en vormen een onmisbaar element in de Italiaanse cucina.
Baci Perugina
Baci, kusjes, zijn de chocolade bonbons uit de provincia Umbria. Bij elke afzonderlijk verpakte bonbons bestaande uit een zacht chocolade omhulsel, een hele hazelnoot en gianduia, zit een briefje met prachtige liefdesspreuk. Een cadeau waarmee je aan kan komen zetten!