Over de oorsprong van Valentijnsdag doen een aantal verschillende verhalen de ronde. In de meeste gevallen wordt de oorsprong gezocht in het oude Roma [Rome]. Ter lering en vermaak sommen wij een paar legendes voor je op.
Loterij
14 Februari was de dag van de Godin Juno. Zij was de oppergodin van alle goden en godinnen en de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Op het festival dat een dag na haar feest begon, werden Romeinse jongens en meisjes door middel van een soort loting samengebracht. Dit festival zou de voorloper zijn van de latere Valentijnsdag.
Feest van liefde en vruchtbaarheid
Een andere legende verhaalt over het feest dat op 14 februari in Roma [Rome] werd gevierd. Het festijn vond plaats in de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van de stad, waren opgevoed door de wolven. Ook dat kan de oorsprong zijn geweest van de traditie van Valentijnsdag, omdat het een groot feest van liefde en vruchtbaarheid was.
Ook wordt verhaald over het gebruik om namen van jonge ongehuwde vrouwen in een kom te gooien, waarna ongehuwde mannen er één voor één een naam uit mochten trekken. De koppeling was vervolgens een feit. Wellicht komt hier het gezegde ‘A San Valentino ogni Valentino sceglie la sua Valentina’ (op Valentijnsdag kiest elke Valentino zijn Valentina) wel vandaan.
[lees verder na de foto]De heilige Valentijn
Het meest geroemde, hartstochtelijke maar ook tragische verhaal gaat echter terug naar de de 4e eeuw voor Christus. De heidense Romeinen hielden een jaarlijks feest voor Lupercus. De namen van de vrouwen en mannen die deze god aanbaden, werden in een urn gedaan. Het lot bepaalde vervolgens welke stelletjes werden gevormd.
Vastbesloten om dit heidense gebruik en de verderfelijke Lupercus uit te bannen, heeft de kerk gezocht naar een ‘heilige der verliefden'. Bisschop Valentino bleek in dit geval de ware te zijn. Hij was vermoord door de waanzinnige Claudius die het niet kon verteren dat Valentino christen was. Hij vond het onuitstaanbaar dat Valentino zich niet bekeerde, en diens poging om op zijn beurt Claudius te bekeren, schoot helemaal in het verkeerde keelgat.
Valentino werd gevangen gezet en in afwachting van zijn onthoofding werd hij verliefd op de blinde dochter van een cipier. Door zijn zoen genas hij het meisje van haar blindheid. Op 14 februari werd hij onthoofd, en, zo vertelt de legende, de ochtend voor de onthoofding, stuurde hij het meisje nog een liefdesbriefje dat hij ondertekende met ‘Tuo Valentino', jouw Valentijn.
Valentijnsdag in Terni
In Terni, waar de heilige Valentino oorspronkelijk vandaan komt, is Valentijnsdag geen commercieel feest zoals in de rest van de wereld. Het gaat er in Terni heel anders aan toe. Hier is la festa di San Valentino een groot feest dat niet alleen op 14 februari, maar in de hele maand februari wordt gevierd. Van eind januari tot begin maart worden er allerlei feestelijkheden in stad georganiseerd: van tentoonstellingen, vuurwerkshows, openluchtconcerten en opera’s tot speciale kerkdiensten aan toe. Tijdens deze festiviteiten, die ook wel manifestazioni valentiniane worden genoemd, staat natuurlijk alles in het teken van de liefde.
Een tip voor alle romantici onder ons: in de basiliek van San Valentino worden speciale ceremonies georganiseerd voor alle zilveren (25 jr), gouden (50 jr) of diamanten (60 jr) huwelijken. Kun je er weer een hele poos tegen…
Hoe het ook zij: je hoeft geen Casanova te zijn om je geliefde op 14 februari te laten blijken hoe je over hem/haar denkt. Chocolade, romantische reisjes, bloemen...hartstikke leuk. Maar wat is er mooier dan een hartstochtelijke kreet in het Italiaans te slaken? Met onze Valentijnskaarten maak je vast en zeker een onuitwisbare indruk.
En de vrijgezellen...
Ben je scapolo, vrijgezel, kijk dan uit naar de dag ná Valentijnsdag. In Italia heb je dan je eigen feestdag: San Faustino. Een dag om de vrijheid te vieren en wie weet, de dag om iemand te ontmoeten. Ben je pessimistisch van aard, is er nog una magra consolazione, een schrale troost:
Per San Valentino la primavera sta vicino!
Met Valentijnsdag komt de lente dichterbij!
Leestip: Liefdes-Italiaans