Wijn verbouwen op de steile, recht uit zee oprijzende kliffen is een uitdaging in deze regione. De wijnbouw gebeurt in het bergachtige kustgebied veelal m.b.v. terrassenbouw op de steile heuvels, hetgeen het werk er natuurlijker niet gemakkelijker op maakt. De Alpi Marittimi direct achter de Riviera Ligure di Ponente (ten westen van Genova) maar ook de hoge bergen van de Appenijnen beschermen het gebied tegen de koude noordenwind. Het zeewater houdt de warmte vast, waarbij in zijn totaliteit een microklimaat ontstaat dat ook in de overige vegetatie is terug te zien.
De wijnen zijn vaak niet altijd veel verder dan de regione-grenzen bekend, maar op zich toch vrij aardig. In Liguria heeft de wijnbouw zijn traditionele karakter kunnen behouden dankzij het feit dat men de Ligurische wijnbouw zo onbetekenend vond, waardoor niemand de moeite nam deze te veranderen. Nergens anders in Italië konden dan ook zoveel autochtone druivenrassen overleven als in Liguria. Tegenwoordig gaan juist weer veel kwaliteitsgerichte wijnbouwers terug naar kleinschaligheid en kunnen dus een voorbeeld nemen aan deze regione.In zijn totaliteit kent de regione nu 7 DOC's, met als bekendste de witte wijn van de Cinque Terre.
Cinque Terre
Cinque Terre is vernoemd naar een vijftal vissersdorpjes. Boccaccio heeft zelfs een uitvoerige lofzang aan deze wijn gewijd. Het gaat om een bleekgele, droge witte wijn, gemaakt van de lokale druivenrassen Bosco, Albarola en Vermentino. De wijn past goed bij visgerechten. Sciacchetrà, de dessertwijn gemaakt van hetzelfde druivenmengsel, was ooit tot ver over de grenzen beroemd, maar wordt tegenwoordig nog maar in kleine hoeveelheden geproduceerd. Het is een mooie intense wijn met een bouquet van honing, amandel en gedroogd fruit.
Vino rosso
In het westen van Liguria wordt de Rossese di Dolceacqua geproduceerd. Hierbij gaat het niet om een zoete wijn, ook al doet de naam dolce aqua (zoet water) dit wel vermoeden. Het gaat daarentegen om een zachte, aromatische rode wijn met een aangename bittere ondertoon. Dolceacqua doet het uitstekend bij wildgerechten, verschillende kaassoorten en gevulde groenten. In geschriften van het hof van paus Julius III staat genoteerd dat men in 1554 al bijzonder genoot van deze wijn. En ook nu nog wordt deze wijn tot ver buiten de regione-grenzen gewaardeerd!