Italiaanse eetgebruiken
Voor de Italianen geen bruine boterham met kaas in de ochtend. Ook die emmers Hollandse koffie kennen ze niet. De culinaire gebruiken vormen een wereld van verschil met die van gli olandesi!
Aperitivo
Het is typisch Italiaans om voor het eten een aperitivo, aperitief, te nuttigen. Het gaat hierbij in het algemeen om een alcoholisch drankje vergezeld van lekkere hapjes. Een aperitivo is in de eerste plaats lekker en gezellig. Maar een Italiaan zou geen Italiaan zijn, als hij ook aan dit gebruik geen bijzondere, gezonde betekenis hangt.
Kerst
Het is niet makkelijk om in één woord te vangen wat ‘de Italiaan' met kerst eet. De tradities verschillen sterk van regione tot regione. Er zijn inmiddels wel een aantal typisch Italiaanse kerstproducten.
Panettone
Deze goudgele ronde cake, gevuld met sukade, rozijnen en gesuikerde vruchten is al eeuwen het traditionele kerstgebak van Milano. De populariteit heeft zich inmiddels ook over de rest van het land uitgespreid.