Ieder huishouden in Italië heeft er één. Maar de meesten hebben er twee of meer. La caffettièra moka; la moka of heel officieel la Moka Express. Dat is de ware benaming van het vernuftig espresso-apparaatje van de uitvinder Alfonso Bialetti.
Bialetti kwam in 1933 op een idee toen hij een wasmachine zag die gebruik maakte van een heetwater boiler en een waterreservoir. Het verhitte water werd, via een bak waspoeder, omhoog gedrukt door een buis en kwam zo als zeepwater in de was terecht. Dat kan ook met koffie, dacht hij, en ging aan de slag in zijn werkplaats waar hij de basis legde voor 's werelds meest verkochte koffiezet apparaatje. Met de Moka Express als stokpaardje dat als ‘cult' object nog steeds veel industrieel ontwerpers inspireert, is de firma Bialetti uitgegroeid tot een internationaal bedrijf in huishoudelijke artikelen. Hoewel la moka de meest gecopiëerde caffettièra is, blijft de gepatenteerde 8 hoekige vorm ‘de enige echte'. Als je het mannetje met de snor ziet dan weet je zeker dat je goed zit.
Come funziona?
De werking van het apparaatje is betrekkelijk simpel. Het onderste deel van het kannetje wordt gevuld met water, het middelste met espressokoffie. Een laag vlammetje eronder zorgt dat het water naar boven wordt geperst, door de koffie heen. Zodra je geen gepruttel meer hoort is de koffie klaar. | |
In het bovendeel wordt de koffie opgevangen. De koffie komt door uit de bovenkant van het pijpje. | |
Een rubberen ring zorgt ervoor dat de ruimte tussen het bovendeel en het filter luchtdicht wordt afgesloten. | |
De koffie wordt door een filter geduwd waardoor de drab achterblijft. | |
In het losse filter doe je koffie naar gelang de sterkte en hoeveelheid. | |
En uiteindelijk het waterreservoir. Tot het luchttuitje kun je de caffetièra vullen met water. |
Maak na afloop het apparaatje goed schoon. Je kunt de onderdelen het best los laten drogen en pas weer in elkaar zetten als alles helemaal droog is of als je hem opnieuw gebruikt. Zorg dat er geen zeepresten achterblijven in het potje! Mocht je al overwegen een espressomachine aan te schaffen dan is la moka, of één van de copïeen zeker een aanrader. Het ding neemt nauwelijks ruimte in beslag.
Je kunt er, afhankelijk van de grootte van het apparaat, zoveel kopjes espresso in zetten als je wil. In een mum van tijd zet je koffie zonder dat je dure filters nodig hebt die alleen op joúw koffie-apparaat passen. Voor campeerders is het ook een uitkomst; je zet het ding zo op het vuur en gewicht is laag omdat het van aluminium is.
Roestvrijstalen varianten van de Moka Express
Mocht je allergisch zijn voor aluminium dan kun je een van de varianten in roestvrijstaal eens proberen. Zeker niet minder goed en in veel huishoud(speciaal)zaken te koop. Daarnaast zijn er ook caffetières die speciaal geschikt zijn voor inductie.