Elke Italiaan weet het: een koffiepotje hoort niet te worden gereinigd in een sopje, niet met detersivo, afwasmiddel, laat staan in de lavastoviglia, vaatwasser. Zeep en afwasmiddel laten een sapore davvero sgradevole, echt smerige nasmaak, achter.
© Foto: Imani op Unsplash
Koffiepotje afspoelen onder stromend water
Voor dagelijks gebruik kun je, aldus Bialetti, uitvinder van het potje, volstaan met het afspoelen onder warm, stromend water uit de kraan. Haal het koffiepotje uit elkaar, vergeet niet alle drapresten te verwijderen, ook bij de rubberen ring, droog de caffettiera af of laat deze aan de lucht drogen.
Een keer in de zoveel tijd, wip je de ring eruit en maak je ook het zeefje grondig schoon. Zitten de gaatjes van het zeefje verstopt, gebruik dan eventueel een naald of een zacht borsteltje.
Verwijderen kalkaanslag in koffiepotje
Na verloop van tijd ontstaat echter wel een wittige aanslag in het potje. Deze kalkaanslag kun je simpelweg verwijderen door het koffiepotje op het vuur te zetten, en door aan het water onderin twee lepeltjes citroenzuur of azijn toe te voegen.
Zet het koffiepotje zonder gemalen koffie op het vuur en je zult zien dat de kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwijnt. Naspoelen sotto acqua corrente, onder stromend water, en klaar is kees.
Zet een caffettiera pas in elkaar als deze kurkdroog is. Dit voorkomt muffa, schimmel.
Schoonmaken voor het eerste gebruik
Tip: heb je net een nieuw koffiepotje, was deze dan eerst af met water en laat deze dan eerst een keer doorlopen met alleen water. Zet daarna een keer of drie koffie die je weg gooit. Je zult zien dat dit het aroma van de caffè ten goede komt. Het is un piccolo sacrificio, een klein offer, maar het zorgt er wel voor dat de olie en vetten van de gemalen koffie een dun, beschermend laagje vormen op het metaal.