Italië

Bol AlgemeenBol Algemeen

MENU
  • Home
  • Vakantie in Italië
    • Regio's en steden
      • Abruzzo (Pescara)
      • Basilicata (Matera)
      • Calabria (Reggio)
      • Campania (Napels)
      • Emilia Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Lazio (Rome)
      • Liguria (Genua)
      • Lombardia (Milaan)
      • Le Marche (Ancona)
      • Molise (Termoli)
      • Piemonte (Turijn)
      • Puglia (Bari)
      • Sardegna (Cagliari)
      • Sicilia (Palermo)
      • Toscana (Florence)
      • Trentino – Alto Adige
      • Umbria (Perugia)
      • Valle d'Aosta (Aosta)
      • Veneto (Venetie)
    • Themaspecials
      • Actieve Vakantie
      • Fietsen in Italië
      • Wandelen in Italië
      • Wintersport in Italië
      • Carnaval in Italië
      • Cruise
      • Italiaanse bergen
      • Italiaanse eilanden
      • De mooiste Italiaanse dorpjes
      • De Italiaanse meren
      • Italiaanse stranden
      • Kamperen
      • Kerst in Italië
      • Kinderplezier
      • Rondreis suggesties
      • Shoppen in Italië
      • Watersport in Italië
    • Vervoer in en naar Italië
      • Afwijkende regels
      • Alternatieve routes
      • Auto huren in Italie
      • Boetes in Italië
      • Vervoer naar Italië
      • Vervoer in Italië
      • Vliegen naar Italië
      • In de winter met de auto naar Italië
      • De Italiaanse wegen - welke zijn er en wat is het verschil
      • Autorijden in Europa – de regels
    • Reisinformatie
      • Kaart van Italië
      • Officiële feestdagen
      • Bijzondere feestdagen in Italie
      • Vakantie checklist
      • Weetjes
      • Ziekenhuizen in Italië
    • Reisaanbiedingen
      • Auto huren voor je vakantie in Italie
      • Hotels zoeken
      • Vliegtickets
    • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Foto's per regio
    • Monumenten
    • Close
  • Reisaanbiedingen
  • Culinair
    • Italiaanse recepten
    • Italiaans eten
    • Regionale keuken
    • Culinaire gebruiken
    • Italiaanse wijn
    • Italiaanse dranken
    • Close
  • Taal
    • Diversen
    • Lessen Italiaans
    • Italiaanse taal tips & weetjes
    • Polls - Test je Italiaanse taalkennis
    • Woordenlijsten
      • Auto Italiaans
      • Auto-ongeluk woorden
      • Bij de dokter
      • Camping
      • Coronavirus woordenlijst
      • Coronavirus klachten woordenlijst
      • Cruise-vakantie
      • Fiets woordenlijst
      • Liefdes Italiaans
      • Misdaad & Maffia
      • Naar de kapper in Italie
      • Italiaanse Kerst woordenlijst – Alfabeto di Natale
      • Onderweg
      • Politiek
      • Proosten in het Italiaans
      • Religie
      • Schaken in het Italiaans
      • Schelden
      • Shoppen
      • Slaapkamer Italiaans
      • Sms'en
      • Strandvakantie
      • Tweede huis
      • Vakantie Latijn
      • Vervoer
      • Vis in Italië
      • Voetbaltaal
      • Wandelen in Italië
      • Watersport
      • Weerbericht
      • Wijn-abc
      • Winkels
      • Wintersport
      • Wonen en werken
      • Zakelijke termen
      • Italiaanse ijssmaken woordenlijst
      • Ziek zijn en spoedgevallen
      • Zonnige woordenlijst
    • Close
  • Algemeen
    • Tradities en gebruiken in Italië
      • La Befana - 6 januari
      • Bijgeloof van de Italianen: superstizione
      • Carnaval
      • Ferragosto: 15 augustus Maria Hemelvaart
      • La festa della donna
      • Italiaanse familie tradities
      • De leukste 1 April grappen van Italië
      • Kerst, Oud & Nieuw
      • Moederdag - la festa della mamma
      • La festa dei nonni
      • Pasen en Paastradities in Italië
      • Schrikkeljaar traditie in Italië
      • Sinterklaas
      • Vaderdag -La festa del papà
      • Valentijnsdag - San Valentino
    • Trouwen in Italië
      • Huwelijksbelofte
      • Praktische Informatie
      • Spreekwoorden
      • Trouwen in Italie een droom?
      • Trouwweetjes
    • Tweede huis in Italië
      • Aankoop
      • Financiering
      • Nuttige organisaties
      • Voorbereidingen bij het kopen van een tweede huis in Italië
      • Wonen en werken
    • Wonen & Werken in Italië
      • Belastingen & Verzekeringen
      • Diploma's
      • Sollicitatie en CV in Italie
      • Tips bij het zoeken van werk
      • Woonruimte vinden
    • Zaken doen met
      • Contact leggen
      • Zaken doen in de praktijk
      • Werktijden
      • Zakelijk Italie
      • Zakelijke termen
    • Meer algemeen
      • Beroemdheden
      • Beroemde werken
      • Evenementen in Italië
      • Geschiedenis
      • Instanties
      • Mafia, Camorra, ‘Ndràngheta….
      • Kunst & Cultuur
      • De Pers, radio en tv
      • Politiek
      • Religie
      • Sport
    • Het weer in Italië
      • Italiaanse klimaatgebieden
      • Het klimaat van Italië
      • Klimaattabellen
      • Mist in Italië: voor- en nadelen
      • Onder de Italiaanse zon
      • Regenweer in Italië
      • Weersverwachting voor Italië
      • Hoe waait de Italiaanse wind?
      • Sneeuwpret in Italië
    • Close
  • Shoppen
    • Shoppen in Italie
      • Shoppen in Florence
      • Shoppen in Milaan
      • Shoppen in Napels
      • Shoppen in Rome
      • Shoppen in Turijn
      • Shoppen in Venetië
      • Uitverkoop in Italië
      • Winkelweetjes
    • Made in Italy
    • Boekentips
    • Uitverkoop Italiaanse producten
    • Close
  • Un Po' Di Tutto
    • I nostri amici
      • Reisverhalen
      • Verhalen over wonen en werken in Italië
      • Italianen in Nederland
      • Meer verhalen
    • Fotoverslagen van I Nostri Amici
      • Abruzzo
      • Basilicata
      • Calabria
      • Campania
      • Emilia Romagna
      • Lazio
      • Liguria
      • Lombardia
      • Molise
      • Piemonte
      • Puglia
      • Sardegna
      • Sicilia
      • Toscana
      • Trentino-Alto Adige
      • Umbria
      • Veneto
    • Interessante links
      • Italiaanse artiesten
      • Fotoreportages
      • Linkenverzamelpagina's
      • Un po' di tutto
      • Reisverslagen
      • Toeristische informatie
      • Weblogs
    • Italianaria
      • Giornalissimo - Nieuws
      • Italia Varia
      • Chiacchiere - Kletspraatjes
      • Feiten en cijfers
      • Oppervlakte, inwoneraantal per regione
      • Wat vind jij?
      • Berlusconi moppen
      • Hèt Italië-gevoel
      • Italianaria in Italiano
      • Hoe herkennen Italianen elkaar?
      • Stereotypen en vooroordelen
      • Kijk, luister en geniet
      • De mooiste Italiaanse liedjes
      • Italiaanse moppen
      • Mucche politiche
      • Reclames uit grootmoeders tijd
      • Italianaria: un po' di tutto
      • Vaticaanweetjes
      • Italiaanse communicatie: verbale hoogstandjes…
      • Volkslied
      • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Close
  • Zoeken
    • Trefwoorden
    • Zoeken
    • Close

Je bent hier: Home / Italiaans eten / Overig / Parmigiano Reggiano en Grana Padano

Parmigiano Reggiano en Grana Padano

Italiaanse kaas © Claudia ZaninParmigiano Reggiano en Grana Padano: twee wereldberoemde Italiaanse kazen, op basis van koemelk, zijn moeilijk uit elkaar te houden: ze zien er namelijk hetzelfde uit en ze worden op dezelfde manier gemaakt. Toch zijn er nogal wat verschillen waarvan het smaakverschil wel het belangrijkste is.

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano, de naam zegt het al, is afkomstig uit Parma. De karakteristieke vorm, groot en rond, gold in de middeleeuwen als een toeristische attractie van formaat voor deze stad. Rond 1500 kregen de pelgrims en reizigers al een stukje van deze kaas als voorafje aangeboden. Rond 1600 kreeg de Parmigiano Reggiano zijn karakteristieke merkteken. Nog steeds wordt de Parmezaanse kaas, inmiddels onderscheiden met het DOC-predikaat, op traditionele wijze geproduceerd.

Specifieke herkomst

Alleen de kaas die in de provincies Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantova en Bologna gemaakt wordt, komt in aanmerking voor de benaming Parmigiano Reggiano. Tevens moet de melk van vrij rondlopende dieren afkomstig zijn die alleen groenvoer hebben gekregen. Sinds 1996 mag in Nederland alleen deze kaas officieel Parmezaan heten. Een stuk Parmigiano Reggiano is duurder dan Grana Padano.

Grana Padano

Van alle Italiaanse kazen lijkt de Grana Padano het meest op de Parmigiano Reggiano. Het is ook een harde kaas, gemaakt van koemelk maar heeft wel een lager vetpercentage. Het is een wat jongere kaas dan de Parmezaan met een rijpingsproces van 9 à 16 maanden. Het heeft daardoor een wat minder sterke smaak.

Grana Padano wordt op eenzelfde manier gemaakt als Parmigiano Reggiano. Maar mag wel uit elke regione van Italië komen. De DOP kaas kan uit Emilia Romagna komen, maar ook uit Lombardia, Piemonte, Veneto of uit de Provincia Autonoma di Trento (regione Trentino-Alto Adige).
De koeien mogen naast hooi en gras ook ander voer eten.

Grana Padano dankt zijn naam aan de korrelige structuur die de kaas krijgt naarmate hij ouder wordt en aan de Val Padana, de Po-vlakte, waar hij geproduceerd wordt. De kaas werd 1000 jaar geleden al gemaakt en is daarmee een van de oudste harde kazen ter wereld.

De Grana Padano wordt na de rijping gekeurd en alleen kazen die aan alle kwaliteitseisen voldoen krijgen het brandmerk met de naam op hun korst.

Het verschil in smaak

De echte kenners proeven meteen het verschil tussen de beide kazen. De Parmigiano Reggiano heeft een pittiger smaak en leent zich met name om 'uit het vuistje' te eten; de Grana Padano daarentegen is iets zachter en is meer geschikt om in een gerecht te verwerken.

Hoe wordt Parmigiano Reggiano gemaakt?

Na bewerking wordt de verse kaas in een houten of metalen vorm geperst. Het vocht wordt voorzichtig uit de kwarkachtige substantie geperst en als de kaas wat steviger is, worden de naam Parmigiano Reggiano en de productiedatum op de zijkant gestempeld.

Vervolgens gaat de kaas 3-4 weken in een pekelbad en daarna moet hij een paar dagen drogen om een sterkere korst te krijgen. Dan begint het eigenlijk pas: de kaas wordt vervoerd naar enorme opslagloodsen, in de volksmond kathedralen genoemd, die zo'n 50.000-100.000 kazen kunnen herbergen. Hier begint dan het rijpen van de kaas.

Het eerste half jaar moet hij om de vier à vijf dagen gekeerd worden en in de zes maanden daarna moet hij nog eens iedere tien dagen worden gekeerd. De gemiddelde rijpingstijd is echter 18 - 24 maanden!

Tenslotte volgt de strenge controle en als die positief uitvalt, wordt het kwaliteitsstempel ingebrand. Het moge duidelijk zijn dat deze strenge kwaliteitseisen en de intensieve productiemethode zich vertalen in een hoge prijs.

Speciaal kaasmes

Omdat de Parmigiano en de Grana, vanwege de lange rijping, zo vast zijn, kun je ze niet snijden of schaven zoals wij Nederlanders dat graag doen. Sterker nog: een kaasschaaf kennen ze niet in Italië - deze kazen moeten met een speciaal mes gebroken worden.

Soms wordt de bovenkant van de kaas verwijderd en wordt de kaas er met een speciaal mes uitgestoken. In Italië zie je dit wel eens in de luxere delicatessenzaken; een spectaculair gezicht. En van de geur die de kaas verspreidt, loopt het water je in de mond.

De officiële website van de 'Koning der Kazen' ziet eruit zoals je van een Koning mag verwachten: mooie foto's, veel informatie en heerlijke recepten.

Delen? Graag!
   1   
  
1
Share
 

De echte Italiaanse keuken

Culinaire gebruiken

  • Algemeen
  • Italiaanse eetgebruiken
  • Panettone en Pandoro
  • Kerstgerechten in Italië

Italiaans eten

  • Algemeen
  • Dolci – toetjes
  • Gnocchi
  • Overig
  • Pasta
  • Pizza
  • Risotto
  • Vleeswaren

Italiaanse recepten

  • Algemeen
  • Primi
  • Dolci
  • Secondi
  • Antipasti
  • Contorni
  • Salsa & Sugo
  • Natale
  • Pizze
  • Da Bere

Italiaanse dranken

  • Algemeen
  • Digestivi
  • Espresso
  • Limoncello
  • Prosecco

Regionale keuken

  • Algemeen
  • Abruzzo
  • Aosta
  • Calabria
  • Campania
  • Emilia Romagna
  • Friuli-Venezia Giulia
  • Lazio
  • Le Marche
  • Liguria
  • Lombardia
  • Molise
  • Piemonte
  • Puglia
  • Sardegna
  • Sicilia
  • Toscana
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbria
  • Veneto

Italiaanse wijn

  • Algemeen
  • Abruzzo – de wijnen
  • Aosta
  • Calabrië
  • Campania
  • De Marken
  • Friuli-venezia Giulia
  • Latium
  • Ligurië
  • Lombardije
  • Piëmont
  • Puglia
  • Sardinië
  • Sicilië
  • Toscane
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbrië
KokenKoken

Zoek! Cerca!

Laatste berichten

  • Reistips voor Verona
  • 7e plek voor Nnea Amsterdam in Top 50 beste pizzeria's van Europa 2025
  • Etna-vulkaan barst hevig uit op 2 juni 2025
  • Habemus Papam: paus Leo XVI - 8 mei 2025
  • Helpt een schietgebedje bij gokken op de nieuwe paus?

Lees ook…

Op onze blog ItalieTips.nl:

  • Tien kookboeken met ijsrecepten
  • Pulixi’s nieuwste thriller ‘Een steek door het hart’
  • Verplichte tolvignetten en milieustickers
  • Unieke wandel- & ezeltrektochten Toscane
  • Italiaanse cadeaus voor in de keuken

Nieuw op Italie.nl:

  • Uitgebreide vulkaanspecial
  • Veiligheidsmaatregelen op vakantie nabij vulkanen
  • Alicudi – Siciliaans vulkaaneiland
  • Filicudi – Siciliaans vulkaaneiland
  • Vulcano – Eolische eilanden
  • Salina – Eolische eilanden
  • Pananera – Eolische eilanden
  • Pantelleria
  • Blauwe Vlaggen 2025 voor beste stranden
  • Cala Glorizé strand mooiste ter wereld
  • La Pelosa strand Sardegna behoort tot beste 50

Boek je vakantie via Italie.nl

hotels en appartementen in italie boeken

leuke activiteiten, bezienswaardigheden en doe-dingen op vakantie in Italië
Kijk en boek nu via onze samenwerkingspartner!

Voorkom een boete en bestel nu!

bestel milieusticker en vignet Oostenrijk Zwitserland Duitsland Frankrijk
Uitverkoop Italiaanse producten


Bekijk populaire dossiers en specials:
De Italiaanse meren
Wintersport in Italië
Italiaanse les
Pizza-special
Pasta-special
De mooiste Italiaanse dorpjes
Corona-virus in Italië

Chi siamo?

vakantie italie

Italie.nl is hét portaal voor een zoektocht in, door en over Italië. Je zoekt en vindt informatie over je volgende vakantiebestemming, bekijkt de mooiste foto’s, print je favoriete recept, test je Italiaans, leest bijdragen van i nostri amici, gastschrijvers en nog veel meer. Vraag vooral ook de Posta Prioritalie.nl aan, die zo’n 8-10 keer per jaar op je virtuele deurmat valt! Kortom: laat je inspireren, boek je vakantie. Kijk ook op:

Italie tips

Voordelig huurauto huren

Deel gerust een pagina, maar gebruik wel de link

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Test je Italiaanse taalkennis!

Twee vrienden puffen uit tijdens een lange wandeldag. Zegt de een tegen de ander: il camino tira bene. Wat bedoelt hij dan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Test je Italiaanse taalkennis Breng eerst je stem uit en check dan het juiste antwoord.

Volg Italie.nl ook via:

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • YouTube
Italiaans leren online

Reisaanbiedingen

Reistips voor Verona

Maak je een citytrip naar Verona zijn er een ... Lees meer

Agritursimo Montesoffio, de Marken

Agriturismo Montesoffio in Le Marche

Agriturismo Country house Montesoffio ligt op 25 ... Lees meer

Groen Florence: parken, tuinen en groene plekken in Firenze

Groen Florence: 5 tips om alle kunst & cultuur te overleven

Firenze [Florence]: de stad bij uitstek om ... Lees meer

Reisbureau

reisbureau italie

Italië heeft alles!

Italie.nl heeft álles: zee, meren, bergen, heuvels, vlakte…. Elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken zowel qua natuur als steden, maar ook qua eten en drinken. De temperatuur en het klimaat van Italie kan je doen besluiten om in de herfst een citytrip te boeken naar Napels of Rome. Of in het voorjaar wanneer alles in bloei staat, groen is en de temperatuur aangenaam naar Sicilië of Sardinië.

Boekentips

Amsterdam-Verona - dagboek Giro d'Italia - Uitverkoop

Lo Cascio woordenboeken Italiaans Nederlands

Gratis online combinatiewoordenboek Italiaans van Lo Cascio

Meer boekentips

Zoek informatie per Italiaanse regio

Bekijk informatie per Italiaanse regio

Mis niets meer!

Ontvang gratis de maandelijkse Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

Deel deze pagina

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!


MENU

  • Home
  • Contact
  • Adverteren
  • Colofon
  • Vacatures
  • Copyright
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • Trefwoorden

Posta Prioritalie.nl

Ontvang gratis de
Posta Prioritalie.nl
nieuwsbrief

Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

leuke activiteiten, bezienswaardigheden en doe-dingen op vakantie in Italië
Kijk en boek nu via onze samenwerkingspartner!

Copyright

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Alle rechten voorbehouden. Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Het Italië-virus

Het begint met op vakantie gaan naar Italie, vervolgens wil je thuis ook Italiaanse gerechten maken. Gaandeweg wil je ook de Italiaanse taal leren en zonder dat je het weet word je besmet door het Italië-virus. Je wil meer weten over de geschiedenis van het land en over de tradities en gebruiken… Mogelijk overweeg je daardoor zelfs in Italie te gaan wonen en werken, of een tweede huis aan te schaffen. Of ga je zaken doen met Italie of trouwen in Italie! Wil je op de hoogte blijven van alles over Italië, meld je dan aan voor de nieuwsbrief:

Cookies

Italie.nl maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. We zetten functionele en analytische cookies in om je een optimale bezoekerservaring te bieden.
Ook zijn er derde partijen op Italie.nl die tracking cookies plaatsen om je gepersonaliseerde advertenties en relevante aanbiedingen te tonen buitenom onze website. Social media-netwerken plaatsen ook tracking cookies. Deze tracking coockies zorgen ervoor dat jouw internetgedrag wordt gevolgd. Door gebruik te blijven maken van Italie.nl, ga je hiermee akkoord.

Publicatie: IP | Tekst & Fotografie: ACZ | Webdesign: CM
Italie.nl: Sitemap