Het gebruik van erba kan verwarring geven, en niet alleen als je het rookt. Erba kan namelijk verschillende dingen betekenen. Kruid, maar ook gras en wiet. Erbetta, letterlijk klein kruid, zijn de wilde bladgroentes. Erba cotta is spinazie of andere bladgroente die gekookt wordt, zoals bijvoorbeeld bietola, biet of cicoria, cichorei. Erba medica staat niet voor geneeskrachtige kruiden, maar voor het plantje alfalfa, dat erg lekker is in een salade. Malerba, letterlijk het slechte kruid, betekent onkruid, net als erbaccia. Erboristeria is een kruidenwinkel.
Zoals er in elke plaats in Italia een farmacia, apotheek, is, zo is er tegenwoordig ook op elke straathoek een erboristeria. Ga hier niet naar binnen als je kruiden voor het eten nodig hebt, die vind je er niet. Wel thee, zeepjes, medicijnen die zonder recept verkocht mogen worden en andere erbe per il benessere ook wel erbe officinali genoemd. Erba is in. De erba om te roken is in Italia uiteraard streng verboden, hetgeen het extra populair maakt onder de jongeren.
Erba in de zin van kruid is waar het hier over gaat. Het wordt ook erba aromatica genoemd. Veel mensen weten niet meer wat het onderscheid is tussen erbe en spezie, kruiden en specerijen. Tijm, salie, rozemarijn, basilicum, oregano, munt, peterselie en andere zijn erbe. De (vaak exotische) gedroogde delen van planten zijn spezie, zoals bijvoorbeeld peper, kruidnagel, kaneel en paprika. Die worden overigens ook wel droghe genoemd, natuurlijk niet te verwarren met de verslavende soort. En maaltijd zonder erbe en spezie is eigenlijk maar een saaie boel. Het handige is dat de meest gebruikte erbe in Italia overal groeien, dus wie een orto, moestuin, heeft, heeft ook altijd een kruidenhoekje. Hier een kort overzicht van een aantal veel gebruikte erbe in Italia.
|