Firenze [Florence]: de stad bij uitstek om meermaals op citrytrip te gaan. Je raakt er nooit uitgekeken. En ben je even klaar met alle kunst en cultuur, dan zoek je gewoon rust, ruimte en groen op. Dat is er ook in Firenze [Florence], zo zie je in de volgende vijf uitgelichte tips!
De kunst en cultuur in deze renaissance hoofdstad is namelijk dusdanig indrukwekkend dat het de Franse schrijver Stendhal al in de19e eeuw overweldigt. Hij is niet de enige daarin; de vertwijfeling die hij ervaart, krijgt dan zelfs een naam: het syndroom van Stendhal. Om dát te voorkomen, wissel je kunst en cultuur af met een portie natuur en rust. En daarvoor hoef je Firenze [Florence] echt niet uit!
Een relaxte citytrip start al bij de reis. Het meest praktische en minst tijdrovende is vliegen naar Florence met KLM. Comfortabel, en buiten het hoogseizoen om, hoeft dat niet duur te zijn. Bijkomend voordeel is dat het dan in de stad minder heet is dan bijvoorbeeld in hartje zomer. Bovendien zijn er in de overige maanden iets minder toeristen.
Eenmaal ter plekke kun je niet anders dan je te laven aan de pracht en praal, de kunst en cultuur, de sfeervolle winkeltjes en fijne restaurants. Wordt het je allemaal teveel of vind je het te druk, bezoek dan een van vijf onderstaande plekken.
Zoom ook gerust in op het landkaartje voor andere bekende groene parken en tuinen in Firenze [Florence].
1. Parco d'Arte Enzo Pazzagli
Aan de zuidoostelijke rand van Firenze [Florence], gloort een prachtig park dat eigenlijk in elk jaargetijde een fijne plek is: het Parco d’Arte Enzo Pazzagli. Verspreid over 24.000 m2, zeg maar ongeveer zo groot als 5 voetbalvelden, staan meer dan 200 sculture, beeldhouwwerken, van zijn hand. Wie ’s avonds vanuit Firenze met de auto of trein naar Roma reist, ziet die verlichte kunstwerken vanzelf liggen.
Het grote terrein ligt ingeklemd tussen de fiume, rivier, Arno en de spoorweg. Als kunstenaar Enzo Pazzagli in 2001 zijn privé-tuin waarin hij exposeert verruilt voor deze grote lap grond, moet hij bergen werk verzetten om het terrein aan te passen en geschikt te maken voor zijn kunstwerken. In een paar jaar tijd vult hij het park met zijn werken met als doel verkoop ervan.
Enzo Pazzagli is bekend van het paard Pegasus, het boegbeeld van de regione Toscana. Een replica daarvan staat in zijn parco d’arte, kunstpark. Als zoon van een smid leert hij werken met acciaio, staal. Maar hij werkt ook met nikkel en brons. Vanaf 1987 verwerkt hij gekleurd plexiglas in zijn beelden.
Naast de beelden, zijn er zo’n 300 cipressen in het park die samen een scultura vivente, levend kunstwerk, vormen. De cipressen zijn om de 3 meter geplant; vanuit de lucht is pas echt goed te zien hoe deze hoge bomen een gezicht vormen. Tegelijkertijd vormen de lijnen van de buitenste bomenrijen twee en-profil gezichten.
Ook al is het vanaf de grond niet direct heel duidelijk, toch kun je je met een beetje fantasie wel inbeelden waar de mond en ogen zijn. Het kunstwerk draagt de naam Trinità, drie-eenheid, een terugkerend thema van de kunstenaar. De doorlopend veranderende schaduwen zorgen ervoor dat het kunstwerk leeft en telkens een uniek aanzicht heeft.
Je bereikt het park Enzo Pazzagli met de bus vanaf Stazione di Santa Maria Novella. Of vanaf Piazza San Marco. Kijk even goed of het park open is en of je moet reserveren.
2. Il Giardino delle Rose & de Japanse tuin
Een andere unieke plek in Florence waar je tot rust kunt komen, is de Giardino delle Rose. In 1865 gaf de stad Firenze hiervoor opdracht aan de architect Giuseppe Poggi. Aanleiding was de verplaatsing van de hoofdstad van Torino naar Firenze [Florence].
Deze rozentuin is zo’n hectare groot en bevat zo’n 400 verschillende soorten rozen en zo’n 1200 verschillende planten. Vanuit de rozentuin heb je een spectaculair uitzicht op de stad. Kom je er bovendien tussen mei en september, dan geniet je er van bloeiende rozen. Tip: als je er rond zonsondergang bent, is het schouwspel in combinatie met de bloemenpracht fenomenaal. De tuin ligt ten westen van Piazzale Michelangelo.
Bezoek tevens de Giardino Giapponese die tot dit complex behoort. De Japanse rotstuin Shorai is een geschenk van de Japanse zusterstad Kyoto aan Florence.
De prachtige beelden van Jean-Michel Folon in de tuin kun je trouwens niet missen. De grote, opengewerkte koffer waardoorheen je de skyline van Florence ziet, geeft een prachtige omkadering voor een bijzondere foto.
3. Giardino dell’iris
De Giardino dell’Iris bevindt zich onder het Piazzale Michelangelo, aan de oostzijde. De in 1954 geopende tuin is 2 ½ hectare groot en bevat zo’n 10.000 verschillende irissen. In tegenstelling tot de rozentuin is deze iris-tuin maar een beperkt aantal dagen per jaar geopend, meestal van tweede helft april tot tweede helft mei. Dat is rondom het moment van sbocciare, als de bloemkelken open gaan.
Er komen trouwens jaarlijks nieuwe soorten bij dankzij de concorso, wedstrijd, waarbij de vanuit de hele wereld ingestuurde irissen anoniem worden beoordeeld.
De toegang tot de Giardino dell’iris is gratis. Check vooraf de openingstijden.
4. Giardino Bardini
Een ander vista spettacolare, bijzonder uitzicht, op het centro storico heb je vanuit de Giardino Bardini. Loop de barokke trappen op naar de belvedere en maak er een mooie foto van de skyline van Florence. Ben je er in het voorjaar, dan krijg je helemaal een mooi plaatje: de glicine, blauwe regen, staat dan immers in bloei. De tuin is het hele jaar door geopend.
5. Meer parken en tuinen
Naast bovengenoemde bijzondere tuinen biedt Firenze [Florence] nog veel meer groen waar je even tot rust kunt komen. Sommige giardini e parchi, tuinen en parken, zijn nét wat bijzonderder dan andere. Met hulp van de EU-subsidie zijn alle bomen en parken in Florence in kaart gebracht. Doe er je voordeel mee!
Je ziet: als je een citytrip naar Florence overweegt, dan weet je nu dat je meer kunt doen dan alleen indrukwekkende musea bezoeken. Trek goede wandelschoenen aan, loop rond en geniet ook van de prachtige gebouwen, kerken, kunst, lekkere restaurants, authentieke barretjes, fijne winkeltjes en nog veel meer. Even de drukte ontvluchten? Dat kan, zo lees je hierboven, goed in het groen.
© Foto Enzo Pazzagli Parco d'Arte: Jacopo, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
© Foto Giardino delle Rose: I, Sailko, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door KLM