Voor het terraferma, vasteland, bij Napoli [Napels] ligt aan de Golfo di Napoli het prachtige eilandje Procida. De tijd lijkt er op sommige plekken stil te hebben gestaan.
Het eilandje met de pastelkleurige huisjes met archi, bogen, is bereikbaar met de veerboot of draagvleugelboot vanaf Napoli, maar ook vanaf Pozzuoli en het westelijk daarvan gelegen Bacoli.
Hoe klein het ook is, het beschikt wel over drie sfeervolle haventjes. Én niet te vergeten tal van lekkere restaurantjes met kraakverse vis. Natuurlijk ook heel wat cenni storici, historische gebouwen, kerken en cultuur. En niet te vergeten panorami indimenticabili, onvergetelijke vergezichten. Afhankelijk van waar je staat op Procida kun je Ischia, Capri, Bacoli en zelfs de Vesuvius achter Napels zien liggen.
Smalle vicoletti, weggetjes, die ooit werden gebruikt door ezels en karren doorkruisen het eiland. Een auto heb je er niet nodig; je kunt het 4,1 km2 grote eiland prima te voet kunt ontdekken. Of je maakt gebruik van de busjes of de aanwezige 'micro-taxi's'. De inwoners zelf verplaatsen zich op een motorino, brommer, of stillere fatbike.

Micro-taxi
Hoe groot, of beter klein, is Procida?
Procida is heel wat kleiner dan het westelijker gelegen Ischia. Het is niet alleen het kleinste eiland van de twee, maar ook het rustigste. Het is in niets te vergelijken met het zuidoostelijker gelegen mondaine Capri.
Op het eiland wonen maar zo’n 10.700 procidani, een aantal vergelijkbaar met een dorp, maar dan verspreid over het hele eiland. Ondanks dat het eiland Procida compact is, kun je er goed een aantal dagen blijven. Je komt er tot rust. Aan de kust zie je niet alleen prachtige rotspartijen maar ook veelkleurige en veelgeurige begroeiing met macchia mediterranea.

De veelkleurige en veelgeurige Macchia Mediterranea begroeïng.
Hoe lang blijf je op Procida?
Als je wil, zou Procida in twee tot drie dagen kunnen ontdekken, maar dan ga je voorbij aan wat er zo fijn is: de rust! Die vind je vooral als je wegblijft van de hoofdstraten. Locals verplaatsen zich namelijk bij voorkeur op de motorino, brommer, of fatbike.
Een aantal dagen bijkomen op het eiland is een veel beter idee. Je hebt dan alle tijd om Procida te verkennen én om verschillende restaurantjes bij de verschillende sfeervolle haventjes uit te proberen om te genieten van eenvoudig bereide, maar daardoor nóg lekkerdere vers pesce, vis.
Ga er ook op zoek naar de filmlocaties van de we wereldberoemde film Il Postino die er in de jaren negentig is verfilmd. Ze liggen aan de westkust. Of naar de filmlocaties voor The talented Mr Ripley.

Marina di Procida
Hoe kom je op Procida?
De ferry zet je af aan de noordzijde van het eiland gelegen Marina di Procida. Hier bevindt zich ook de grote plezierjachthaven. En het officiële centrum van l'isola, het eiland.
Kleine busjes en microtax's vervoeren inwoners en toeristen over het eiland. Wel zo handig als je met een rolkoffer aankomt.
Wat te doen op Procida?
Als je in de Marina di Procida arriveert, is dat gelijk de drukste en meest toeristische plek van het eiland. Grenzend aan de haven, wacht een brede strook restaurantjes. Wel zo prettig voor wie zijn boot afmeert in de plezierhaven.
Ten oosten van die plezierjachthaven ligt Spiaggia Lingua, geliefd bij de Procidanen zelf. Het is een vrij strandje, net als het zuidwestelijk gelegen strand bij Chiaolella. De andere stranden bevinden zich aan de oost-, west- en noordzijde.

Zicht op Spiaggia Chiaia met in de verte Marina Corricella en Punta dei Monaci

Zicht op Marina Corricella
Marina Corricella
De compacte, haast beschut liggende Marina Corricella dateert uit 1200-1300. Het haventje ligt zuidelijk van de grote haven Marina di Procida waar trouwens ook de vermaarde navigatieschool Istituto nautico ligt.

Marina Corricella
Dit op het zuiden gelegen vissershaventje ademt een compleet andere atmosfeer. De fotogenieke, kleurige huisjes met bogen en via trappetjes bereikbare miniterrasjes, kade, vissersbootjes, zee en restaurants van Marina Corricella vormen een betoverende, romantische entourage.
Je moet er wel wat trappen voor afdalen (en naderhand op gaan), maar je inspanning wordt rijkelijk beloond. De havens liggen te voet een kwartiertje van elkaar verwijderd. Met de auto of bus ben je er sneller, maar hee, je hebt vakantie! Dus geniet van het moois!

Marina Corricella
Terra Murata
Als je vanuit de Marina Corricella omhoog loopt richting het hoogste punt, de hoog oprijzende klif Punta dei Monaci, zie je goed hoe de havens Marina Corricella en Marina Grande rug aan rug liggen. Onderweg kom je langs de ene na de andere belvedere, uitzichtpunt.
De uit zandkleurige tufsteen opgetrokken, middeleeuwse borgo fortificato, ommuurde burcht, Terra Murata, steekt qua kleur, bouwstijl en vorm af tegen de kleurige huisjes in het haventje Marina Corricella. Het Palazzo d'Avalos dateert uit 1500. Het eens door de adelijke familie bewoonde gebouw werd later een gevangenis.

Terra Murata
In de Terra Murata bevindt zich o.a. de Abbazia di San Michele Arcangelo, een klooster waar Benedictijnen huisden in de 10e eeuw na Christus. Maar ook de voormalige carcere, gevangenis. Dit uit 1563 gebouwde Palazzo d’Avalos diende eerst als palazzo reale, koninklijk paleis; in 1830 werd het een gevangenis. Deze sloot in 1988. Heel wat bruidjes kregen een corredo, uitzet gemaakt door de telai, wevers, in de gevangenis.
![]() | ![]() |
Marina Chiaiolella
Het haventje Marina Chiaiolella, in zuidenwesten van Procida, heeft weer een andere sfeer. De plezierjachtjes en zeilbootjes liggen er in een beschutte kom. De haven dateert uit 1600-1700.

Marina Chiaolella
Loop vanuit Marina Chiaiolella door naar de Riserva Naturale Vivara; je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Een ponte verbindt Procida met het natuurreservaat Vivara dat overigens niet te bezoeken is. Je kijkt uit op een soort van binnenmeer; dit is echter een met water gevulde krater. Procida is tienduizenden jaren geleden namelijk ontstaan vanuit zeven vulkanen. Vandaag de dag zijn die gelukkig spenti, gedoofd.
Riserva Naturale Isola di Vivara
De langgerekte brug Ponte di Vivara verbindt Procida met de Riserva Naturale Isola di Vivara. De brug wekt de indruk dat je het eilandje op kunt. Niets is minder waar; het is halverwege afgesloten. Het vroegere jachtdomein van de Borboni is helaas niet toegankelijk. Dat neemt niet weg dat de wandeling zeker de moeite waard is.
Wanneer naar Procida
Het beste moment om Procida te bezoeken is in het voor- of naseizoen: mei, juni en september. Het is er dan nog niet zo druk, de temperatuur is er heerlijk.
Eerst Napoli zien, dan Procida
Als je het eiland wilt combineren met een bezoek aan Napoli, bezoek dan eerst die stad. Laat vervolgens de hectiek en chaos achter je en geniet van de rust en het groen van Procida. Als je het van Goethe afkomstige wereldberoemde gezegde ‘Vedi Napoli e poi muori’, ‘Eerst Napels zien dan sterven’ aanhoudt, dan zou menigeen Procida verkiezen boven het levendige Napoli. Neem de uitdrukking die ook de Napoletanen hebben omarmd ‘Vir Napule e po muor’ vooral niet letterlijk.
Leestip
Bekijk het Procida reisverslag op ItalieTips.nl

In de verte zie je Capri liggen