Na uiteindelijk 18 jaar gekampeerd te hebben met caravan, zijn we afgelopen jaar voor het eerst sinds 20 jaar zonder kinderen en zonder caravan afgereisd naar Italië, ons tweede vaderland.
Montefiascone, Lago di Bolsena
We wilden van alles wat en dat kreeg een prachtige start dankzij de op de vakantiebeurs ontmoette olijfboer Luigi uit Montefiascone in Lazio. Het bleek dat hij zo ongeveer met het halve dorp was bevriend: zowel de eigenaar van ons hotel als de eigenaren van het restaurant aan het Lago waar we 's avonds aan een heerlijke diner zaten, waren bekenden van hem. Bij een aangename temperatuur genoten we van de lekkere visgerechten, die werden opgediend en afkomstig waren uit het meer van Bolsena. Bij elk gerecht was de olie van Luigi duidelijk aanwezig.
Het bezoek aan een kaasgrot, waarin de pecorino in de diverse stadia lag te rijpen zullen we nooit vergeten en zeker niet nadat we bij ons afscheid verschillende kazen in onze handen kregen gestopt. Wat een verrukking! Hetzelfde geldt voor ons bezoek aan een wijnboer, ook weer een vriend natuurlijk...Na het nodige geproefd te hebben, kregen we een doos wijn mee en werden we weer uitgenodigd voor de lunch, ditmaal in een restaurant in het centrum van Montefiascone.
De Sabina
Volgende stek was Poggio Nativo, een plaatsje in de Sabina op ca. 50 km ten noordoosten van Roma, alwaar wij drie dagen Bed & Breakfast hadden geboekt. Op de reisinstructie stond vermeld, dat we van tevoren de eigenaresse moest bellen, zodat zij tijdig het hek kon openen. Zodoende werden we niet alleen door Maria verwelkomd, maar ook door haar huisgenoten: haar vriend, drie honden, zes katten en een beo, die nu ook een beetje Nederlands spreekt. Omdat wij op dat moment de enige gasten waren, hadden we de keuze uit drie kamers. Het werd een zeer mooie kamer in het souterrain met een prachtig uitzicht op de olijfgaarden.
Het ontbijt stelt in Italië, naar Nederlandse maatstaven, niet zoveel voor maar bij Maria ontbrak het ons aan niets. Acht verschillende soorten jam, allemaal uit eigen tuin, cake, drie soorten brood, koffie, thee, diverse vruchtensappen, yoghurt... Omdat het een beetje regende, waren we genoodzaakt de prachtige omgeving te verkennen met de auto. Je raakt er nooit uitgekeken. De Sabina is een schitterend gebied, dat nog niet door de toeristen is ontdekt en dat kun je duidelijk merken. In die drie dagen hebben we slechts twee andere Nederlandse auto's gezien. Een nadeel is dat sommige restaurants niet alle dagen geopend zijn en de bevolking is nog niet zo gewend aan toeristen. We hebben Rieti bezocht alwaar het middelpunt van Italië in het centrum is aangegeven middels een schitterend marmeren kompas met een doorsnede van bijna 3 meter. Tevens hebben we een bezoekje gebracht aan de grootste olijfboom van Europa. Deze boom is meer dan 2.000 jaar oud en geeft ieder jaar nog volop olijven ! 's- Avonds genoten we bij Maria van een speciaal voor ons gekookte afscheidsdiner, uiteraard gecompleteerd met zelf gemaakte Limoncello, een lust voor de maag.
Marina di Castagneto - Porto San Giorgio
Na een tussenstop van drie dagen in Roma gingen we op weg naar Marina di Castegneto aan de zuidwestkust van de Toscane, waar onze culinaire reis zou aanvangen. Deze zou ons van de westkust naar de oostkust van Italië brengen. Een heerlijke reis van zeven dagen die voerdde naar Volterra en Gubbio. Gubbio is niet alleen bekend om haar schoonheid, maar ook om de kuisheidsgordels die er worden geproduceerd. De fabriek was zeker een bezoekje waard.
Na Gubbio was Norcia de volgende stop. Wat een natuur, maar uiteraard ook weer heerlijk gegeten: salami, prosciutti, pecorini, teveel om op te noemen. We hebben ook veel foto's gemaakt van typische winkeltjes, die je in elke reisgids tegenkomt. Nu waren we er eindelijk zelf. Een hele ervaring was het bezoek aan Castelluccio in het schitterende natuurlandschap van de Parco Nazionale dei Monti Sibillini. Met de reis naar Porto San Giorgio aan de oostkust bij Pescara was ons einddoel bereikt.
Al met al, een onvergetelijke vakantie, 5.000 km gereisd, veel gezien, heel veel en lekker gegeten en veel nieuwe vrienden gemaakt. De flessen olijfolie van Luigi zijn gelukkig heel aangekomen in onze keuken. En ze komen dan ook goed van pas in mijn nieuwe hobby: koken op z'n Italiaans. Een waar genot: verse kruiden en ingrediënten, mooie wijnen, mijn eigengemaakte Tiramisu of de tomaatjes met tonijn, buffel mozzarella, Limoncello...
Helaas moet ik nog vier maanden wachten eer we naar Umbria gaan voor een verblijf van minimaal twee weken...benieuwd wat de daar weer (culinair) gaan beleven....