In Roma [Rome] zijn 365 kerken: één voor iedere dag van het jaar. De rest van de week in kerken...
Vrijdag
De tweeling kerken
Nee, je hebt geen nieuwe bril nodig als je op het Piazza del Popolo staat en naar het zuiden kijkt: voor je zie je twee identieke kerken, die dan ook ‘de tweelingkerken' worden genoemd. De kerken vormden de monumentale ingang voor het centrum van Roma [Rome]. Hier steken drie straten het centrum in alsof Neptunus er zijn drietand in heeft gezet de Tridente. Maar zijn beide kerken wel identiek? Niet helemaal. Dus: zoek de 10 verschillen. De Santa Maria del Montesanto (1675) staat links en heeft een ellipsvormig grondplan en een 12-kantige koepel. Voor haar zusje, de Santa Maria dei Miracoli, voltooid in 1681, was wat minder ruimte beschikbaar. Deze kerk is rond van binnen en heeft een 8-kantige koepel. De grote meester Bernini bemoeide zich er zelf mee om de kerken een zo gelijk mogelijk uiterlijk te geven.
Kerk: Santa Maria del Montesanto
Adres: Piazza del Popolo
Open: weekdagen 16-19, feestdagen 10.30-13 u
Kerk: Santa Miaria dei Miracoli
Adres: Piazza del Popolo
Open: 6-13 u en 16-20 u
Zaterdag
De doorloopkerk
De doorloopkerk is een kerk met een voor en achterdeur. Reuze handig om de weg te verkorten en onderwijl je spirituele of kunstzinnige behoeften te bevredigen. De beste kerk hiervoor is de Santa Maria sopra Minerva, op tweehonderd meter van het Pantheon. Als je de kerk zo'n 300 meter doorsteekt kom je zowat uit bij de Ignatiuskerk. Intussen heb je je wel kunnen vergapen aan een beeldhouwwerk van Michelangelo, de vroeg-Renaissance van Lippi en grafmonumenten van Fra Angelico en de heilige Clara. Eigenlijk van de gekke om zo'n kerk door te lopen. Je moet vooral blijven staan.
Kerk: Santa Maria sopra Minerva
Adres: Piazza della Minerva 42
Open: 7-19 uur (dooplopend)
Zondag
De kerk van de dood
In de 17e eeuw kwam de Dood erg vaak voor op grafmonumenten en in kerken. Wij willen niet zo graag meer herinnerd worden aan het motto 'Hodie Mihi cras Tibi', (heden ik, morgen u) maar in die tijd was het een gewone verwijzing naar het lot dat ons allemaal te wachten staat. Een mooi voorbeeld is te zien aan de Via Guilia. Daar staat de Santa Maria dell' Orazione e Morte. Hier was een broederschap gevestigd die zich bezighield met het verzorgen van christelijke begrafenissen voor mensen die naamloos waren gestorven. Niet voor niks grenst hun achtertuin aan de Tiber, daar konden ze de lijken er zo uitvissen. Op de gevel zie je de Dood met een zeis die met het motto zwaait. Verder zie je vele symbolen van de dood als zandlopers, vele botten en skeletten, en een onvermijdelijk doodshoofd. Deze draagt een pruik als verwijzing naar de ijdelheid van het leven.
Kerk: Santa Maria dell'Orazione e Morte
Adres: Via Guilia 262 (naast Boog van Farnese)
Open: Zondag voor de mis om 18.00 u
Of:
De Friezenkerk
In 1989 gaf het Vaticaan de kerk van Michele e Magno oftewel de Friezenkerk in bruikleen aan de Nederlandse gemeenschap. Sindsdien doen de Nederlanders er alles aan om deze kerk, die het dichts bij het Vaticaan ligt van alle kerken in Roma [Rome], op te knappen. Zo is de Heilige Trap in ere hersteld, en de unieke 11e eeuwse klokketoren gestut maar wacht het grote orgel dat afkomstig is uit de Sint Pieter, nog op restauratie. Ook dak en vloeren hebben dringend een opknapbeurt nodig. Alleen al voor de Hollandse koekjes bij de Hollandse koffie loont het de moeite om op woensdag tussen 10 en 12 een kijkje te nemen of op zondag de Nederlandstalige mis bij te wonen.
Kerk: Michele e Magno / Friezenkerk
Adres: Borgo Santo Spirito 21/41 (trap op, hek door, linksaf)
Open: woensdag voor bezichtiging 10-13 u. Op zondag wordt om 10.00 u uitleg gegeven over de kerk, met aansluitend de nederlandstalige mis om 10.30 u.