Hoe herken je prodotti taroccati – namaakproducten
Italiaans klinkende namen, plaatsen, afbeeldingen, de tricolore kleuren en recepten wekken de indruk dat het om echte ‘made in Italy’ producten gaat. Het zijn vaak creatieve vondsten. De neppers herken je niet alleen aan de naam maar ook aan het feit dat ze goedkoop zijn. Verder is het een kwestie van goed kijken op de verpakking
Wijnen, kazen, vleeswaren, pasta, olijfolie extra vergine, sauzen: alles wordt nagemaakt; niets is veilig. Imitatie blijkt lucratief en handhaven is lastig. De pirateria internazionale neemt alleen maar toe, net als het aantal nepproducten. Wil je zeker weten dat je ‘het echte spul’ te pakken hebt, let dan op het kwaliteitskeurmerk. De top vijf meest genepte Italiaanse producttypes op het gebied van eten en drinken op een rij.
Kwaliteitskeurmerken
Binnen de EU zijn producten met een kwaliteitskeurmerk in principe beschermd tegen namaak. In Italië gaat het bij voedingsmiddelen om het keurmerk DOP, IGP en STG. Bij wijn gaat het om de marchio di qualità DOC, DOCG en IGT.
66% van de Italiaanse levensmiddelen wordt genept
Volgens landbouwbelangenorganisatie Coldiretti zijn twee op de drie producten falsi, nep. De waarde van die vervalste prodotti tricolori bedraagt meer dan 100 miljard euro. De waarde van die contraffazione, vervalsingen, is zelfs twee keer zo hoog als de complete food-export van Italië!
Nep Italiaanse kaas
Het vaakst worden kaassoorten geïmiteerd zoals de Parmigiano Reggiano en de Grana Padano. In Latijns-Amerika wordt de nepper verkocht als Braziliaanse ‘parmesao’ en Argentijnse ‘reggianito’. In Rusland prijkt op de verpakking een afbeelding van het in Rome liggende Colosseum, terwijl de kaas officieel toch echt een paar honderd kilometer verderop wordt gemaakt in Emilia Romagna.
Ook andere bekende kazen zoals Provolone, Gorgonzola, Pecorino Romano, Asiago of Fontina worden veelvuldig nagemaakt.
Een greep uit de creatieve namen: Parmesan Cheese, Grated Parmesan, Zottarella, Formagia, Romanello, Romano Cheese, Cambozola, Italian Grana, Grana Parrano, Asiago Cheese, Reggianito, Grana Pampeana, Perfect italiano Parmesan
Nep Italiaanse vleeswaren
Bij vleeswaren is Mortadella een gewild slachtoffer. Die wordt dan omgedoopt tot Murtadella of, nog minder opvallend: Mortadela.
Let ook op bij Prosciutto San Daniele; die heet als nepper bijvoorbeeld San Daniele Ham – Jambon.
In Italië kennen ze geen salami, salama, alleen maar salame. Dus zie je Salama Milano, Salama Napoli, Veneto Salami, dan ben je gewaarschuwd. En uiteraard ontsnapt de Prosciutto di Parma er ook niet aan: lees je Parma Ham op de verpakking, weet je dat het een nepper is.
Nep Italiaanse wijn
Daarnaast worden vaak Italiaanse kwaliteitswijnen zoals Barolo, Chianti en Valpolicella nagemaakt. Er wordt dan suiker aan de wijn toegevoegd om het alcoholpercentage te verhogen, iets wat in Italië is verboden. Het is meestal niet aan de fles en het etiket te zien of het om een echte of nagemaakte wijn gaat. De namen die opduiken zijn o.a. Chianticella, Vit Chianti, Chianti classic, Bordolino.
En dan heb je natuurlijk ook nog de nep Prosecco. Die noemen ze dan Prosek, tot Kressecco, Consecco, Crisecco, White Secco, Semi Secco, Meer Secco, Perisecco.
Nep Aceto Balsamico
Ook de befaamde Aceto Balsamico uit Modena is voor taroccatori, vervalsers, een interessant product om na te maken. Door karamel toe te voegen aan gewone wijnazijn wordt de indruk gewekt dat het om echte, dure Balsamico-azijn gaat. Let dus ook hier op het kwaliteitskeurmerk.
Nep pasta
Niet alleen met de namen wordt gesjoemeld, maar ook met de samenstelling van de voedingsmiddelen. Ook onder de pasta’s zijn er prodotti taroccati. Denk aan de wereldberoemde Pasta di Gragnano uit de buurt van Napoli. Deze prelibatezza, zaligheid, is wereldberoemd. Geen goedkope, maar wel een uitzonderlijke pasta. De speciale textuur en beet van die pasta komt door de trafile in bronzo, bronzen mallen, in combinatie met het langzame drogingsproces. Daar wordt mee gesjoemeld, net als met de ingrediënten. Zo wordt aan de harde tarwe bijvoorbeeld een goedkoper meel toegevoegd.
Om de kleur van eierdeegwaren te benaderen worden vaak eieren in poedervorm gebruikt. Ook bevroren eieren of zelfs eieren die over de datum zijn, worden gebruikt in plaats van verse eieren. Het komt zelfs voor dat er helemaal geen eieren aan te pas komen. Met maismeel of kunstmatige kleurstoffen kom je ook aan de kenmerkend gele kleur.
Is er dan helemaal geen hoop meer? Jawel! Nieuwe technologieën kunnen op molecuulniveau de imitaties smascherare, ontmaskeren. Tot die tijd is het goed kijken, alert blijven en kopen bij de betere winkels…