Lust je graag een eitje a colazione, bij het ontbijt? Hoe eet je jouw uovetto het liefste? En weet je hoe je dat in het Italiaans moet bestellen? Wie wordt er niet een blij ei als zijn eitje perfect is bereid?
Onderstaande lijst met Italiaanse woorden komt je ongetwijfeld van pas in Italië als je moet uitleggen wat je wil. Voortaan is het una bazzecola, een eitje, om je favoriete bereiding te bestellen. En doet de cameriere, kelner, moeilijk? Wat een (zacht) ei!: che tipo sfigato!
Enne: Let even goed op het enkel- en meervoud:
een ei: un uovo
twee eieren: due uova
Bereidingswijzen van jouw favoriete ei
vers ei | uovo fresco |
rauw ei | uovo crudo |
hard gekookt ei | uovo lesso |
spiegelei | uovo occhio di bue |
halfzacht ei | uovo alla coque |
roerei | uova strapazzate |
gebakken ei | uova al tegamino |
geklutst ei | uovo sbattuto |
gepocheerd ei | uovo in camicia |
hardgekookt ei | uovo sodo |
En nog meer ei ei ei
het eiwit | l'albume |
het eigeel | il tuorlo / il rosso |
de eierschaal | il guscio d'uovo |
het eierdopje | il portauovo |
het eierlepeltje | il cucchiaiono da uova |
de omelet | la frittata |
het flensje | la crêpe / la crespella |
de pannenkoek | la frittella |
het Paasei | il uovo di pasqua |
het paaseitje | l’ovetto di Pasqua |
het verrassingsei | Kinder ovetti / Kinder sorpresa |
chocolade paaseitjes | ovetti di cioccolata |
eierlikeur / advocaat | il vov |