Wie op Sicilië is geweest, weet dat de keuken afwijkt van de rest van Italië. De verschillende overheersers, waaronder de Grieken, Romeinen, Arabieren en Spanjaarden hebben de keuken beïnvloed. Maar ook de cultuur. Dat maakt Sicilië intrigerend en betoverend.
Kookboekenschrijfster Ursula Ferrigno dook in de Siciliaanse keuken en verzamelde recepten om De Smaak van Sicilie. De recepten zijn helder beschreven en zijn bovendien niet al te ingewikkeld om te bereiden. Uiteraard zijn veel recepten gebaseerd op vis, verse vruchten en tal van heerlijke groenten. De paginagrote kleurenfoto's laten je het water in de mond lopen.
De Siciliaanse keuken gebruikt weinig tot geen boter of room, maar juist overheerlijke olijfolie. De recepten zijn anders dan je gewend bent in Italië. Wat dacht je van tomatensaus met amandelen of in Marsala gebakken uien uit de oven of de chocolade-kersenamaretti.
In het kookboek vind je o.a. de recepten voor voorgerechten, soepen, pasta, vis, vlees maar ook toetjes en brood. Wat dacht je bijvoorbeeld van de krokante Arancini, gefrituurde rijstenbolletjes, maar ook bijvoorbeeld Insalata di Orangio di Torocci (een salade van bloedsinaasappel en rode ui). En van Sardine a Beccafico (gevulde sardines) tot Abbacchio alla Cacciatovia (gebakken lamsvlees met kruiden en ansjovissaus), Cannoli, Cassata maar ook brood zoals bijvoorbeeld Pane Rimacinati (bergbrood van griesmeel)
Ursula Ferrigno heeft bijna 20 kookboeken op haar naam staan. Ze is van origine Italiaans maar woont in Londen. De kookt op tv en werkt bij voorkeur met verse en natuurlijke ingrediënten. Als expert in de Italiaanse, Mediterrane keuken legt ze zich graag toe op vegetarische en glutenvrije recepten. Haar hart ligt bij het bakken, vooral Italiaanse broden, zoals ciabatta, focaccia en stromboli.