Wie denkt dat drop een typisch Nederlands product is, heeft het mis. De echte ‘roots' van de drop liggen in subtropische regio's waaronder zuid-Italië. Om precies te zijn in de regio's Calabria en Sicilia waar de radice dolce, de zoethoutwortel wordt geteeld.
Oogsten gebeurt in oktober. Als de wortels zijn opgegraven en ontward, leggen de boeren ze een paar dagen te drogen in de zon. In een verwerkingsfabriek worden de wortels in stukken gesneden en van vuil ontdaan. Vervolgens worden ze weer gedroogd gerafeld en met water tot pulp gekookt. De pulp wordt gefilterd en ingedikt. Het ingedikte extract wordt in grote blokken gegoten, de "blokdrop".
Blokdrop vormt het belangrijkst bestanddeel voor onze dropjes. Italiaanse boeren leggen tussen de stukken blokdrop dikwijls laurierbladen. Dat doen ze zodat de stukken niet aan elkaar plakken en omdat aroma een lekkere smaak en geur aan de blokdrop toevoegt. Laurierdrop is dus niet, zoals je zou denken van drop gemaakt van de laurierplant, maar bijna van pure blokdrop. Veruit het grootste gedeelte van de blokdrop gaat naar de Verenigde Staten, niet om er drop van te maken, maar voor de tabaksindustrie die er sigaretten mee "saust".
Aan de blokdrop worden andere ingrediënten toegevoegd zoals suiker, verdikkingsmiddellen (gelatine of arabische gom), glucosestroop, honing, zetmeel en salmiak, afhankelijk van het recept. Dit wordt samen gekookt tot een kleverige massa die ze in de fabriek het "deeg" noemen. Logisch eigenlijk, het heeft wel wat van koekjesdeeg. Als het deeg niet meer heet is wordt de drop verder op smaak gebracht met bijvoorbeeld salmiak voor zoute drop en eventueel een kleurstof om de drop zwarter of bruiner te kleuren, bijvoorbeeld caramel. Of anijsolie, honing, menthol en eucalyptus. Een dropje hoeft maar zo'n drie procent blokdrop te bevatten om een goede dropsmaak te krijgen. Vervolgens worden de dropjes in vormpjes gegoten en geglansd met olie en bijenwas.
Goed voor lijf en leden
De meeste zuivere drop wordt zonder suiker gemaakt. Dat geeft Dente Felice - blije tandjes en is nog goed voor de lijn ook. Al in de 14e eeuw wordt drop (Glycyrrhiza glabra is de Griekse of medische term) gebruikt om de keel en bronchitus te verzachten. Bij griep of verkoudheid wordt een grog caldo - hete grog voorgeschreven. Ingrediënten: grappa, drop en citroen in heet water en drinken maar!
Niet voor macho's
Italiaanse onderzoekers gaven vijf gezonde jongemannen, leeftijd 22 tot 24 jaar, 7 gram sterke drop per dag overeenkomend met 500 milligram glycyrrhizinezuur gedurende een periode van een week. Binnen vier dagen daalde de serumwaarde voor testosteron. Deze stof is nodig bij echte macho's. Bij klachten over libido van jongemannen adviseren de onderzoekers dan ook te informeren naar de consumptie van drop en andere zoethout bevattende producten.
Drop in wijn en likeuren
Liquirizia wordt veelvuldig aan wijnen en likeuren toegevoegd als smaakmaker. Sambuca is een italiaanse drop met anijs likeur die op twee manieren gedronken kan worden:
- Puur en koud geserveerd in een klein smal glas met één of drie koffiebonen voor de smaak
- In de koffie als after dinner drankje.
Dropbaronnen
Er zijn een aantal bekende en minder bekende Italiaanse dropfabrikanten. In Nederlandse drogisterijen kom je wel eens een doosje Amarelli tegen. Deze vallen op door de leuke authentieke verpakking.
- Amarelli, de oudste dropfabrikant van Italië
- Brissighelo
- Leone
- Menozzi de Rosa
- Tabù
- Zagarese
- Zia Letizia (tante Letizia)
Drop bij Keuringsdienst van Waarde
Wil je weten hoe drop groot geworden is in Nederland? Bekijk dan de uitzending van Keuringsdienst van Waarde. Wat ze vergeten te vertellen is dat de meeste Nederlandse drop nu vooral uit gelatine bestaan. Lekker kauwen op een stukje varken met een klein beetje zoethoutwortelextract. Brrrr Venco is echt een droplul want er zit maar 4% zoethout in. In een zakje honingdrop zit bijvoorbeeld:
Ingrediënten: Suiker, gemodificeerd zetmeel, glucosestroop, melado, gelatine (SULFIET), zoethoutwortelextract 4%, salmiakzout 1%, honing 0,3%, plantaardige oliën (kokos, palm), aroma, glansmiddel (carnaubawas), tarwebloem. Niet vegan dus. Geef mij dan maar zo'n doosje liqurizia uit Sicilië.