"Scacce ragusane is een Siciliaans gevuld brood uit de stad Ragusa, in de provincie Ragusa (Zuidoost-Sicilië). Het brood wordt gemaakt van een simpel deeg en daarna gevuld. De vullingen kunnen variëren, afhankelijk van het seizoen. Zodra de vulling is toegevoegd, wordt het platbrood opgerold en in een spiraalvorm gedraaid, vergelijkbaar met een kaneelbroodje. De scacce worden vervolgens in een hete oven gebakken totdat ze aan de buitenkant knapperig zijn. Dit gerecht staat in mijn toptienlijstje van ‘must try Siciliaans streetfood’", aldus Luna Trapani in haar kookboek Veganissima.
Het recept van Scacce ragusane is veganistisch.
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 knoflookteentje gesnipperd
- 1 gele ui klein + gesnipperd
- 5 verse basilicumblaadjes plus wat extra
- 2 liter passata (tomatensaus)
- zout en peper naar smaak
- 500 gram semola rimacinata (=fijne griesmeel)
- 10 gram zout
- 2 gram droog biergist
- 3 eetlepel olijfolie plus wat extra om te besprenkelen
- 250 ml water
- 300 gram vegan mozzarella in dunne plakjes
- 100 gram cashewnoten ongebrand
- 2 eetlepel edelgist
- 3 eetlepel tapiocabloem
- 1 eetlepel appelazijn
- 1-2 theelepels zout
- 200 ml ongezoete plantaardige melk
- water met ijsblokjes
- DE VULLINGMaak van tevoren de vulling zodat deze kan afkoelen. Verwarm daarvoor in een pan de olijfolie en voeg de knoflook, ui en het basilicum toe. Fruit enkele minuten en doe dan de passata erbij. Breng op smaak met zout en peper en laat 15-20 min. pruttelen. Laat afkoelen.
- HET DEEG Doe voor het deeg het griesmeel en het zout in een kom of stort deze als een vulkaan op je werkvlak. Smelt de gist in een kleine hoeveelheid lauw water en voeg toe aan het griesmeel. Giet er geleidelijk de olijfolie en het water bij. Kneed met je handen tot een homogeen deeg dat net niet aan je handen plakt.
- Verdeel in 4 gelijke stukken en vorm van elk stuk een bal. Wikkel elke deegbal in plasticfolie en leg op een warme plek. Laat de deegballen 2 uur rijzen.
- DE MOZZARELLA Doe voor de mozzarella de cashewnoten, edelgist, tapiocabloem, appelazijn, het zout en de melk in een krachtige blender en mix tot een glad mengsel. Giet het mengsel in een steelpan en zet deze op matig-hoog vuur. Laat het mengsel onder voortdurend met een spatel roeren 2 min. inkoken Totdat het dik en elastisch wordt. Haal van het vuur en maak met een lepel bolletjes van het ingedikte mengsel. Laat ze één voor één in het ijswater vallen. Laat ze 5 min. opstijven.
- Rol elke deegbal met een deegroller uit tot een vierkante, heel dunne lap van maximaal 1 cm dik. Besprenkel het uitgerolde deeg met wat olijfolie. Verdeel over elke deeglap enkele eetlepels passata en beleg met plakjes mozzarella en enkele basilicumblaadjes. Laat een klein randje vrij rondom het deeg. Vouw de twee uiterste randen van het deeg naar binnen toe (links en rechts) en verdeel er weer passata, mozzarella en basilicum over. Vouw dan de bovenkant en onderkant naar binnen toe en verdeel er weer saus, mozzarella en basilicum over.
- Verwarm de oven voor op 250 °C of in ieder geval het maximum van jouw oven. Rol het gevulde deeg op tot een brede worst. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de scacce op de bakplaat en zet deze 15-20 min. in de oven.
Dit recept wordt beschikbaar gesteld door Veganissima van Luna Trapani
Veganissima is het derde kookboek van de half-Italiaanse chef Luna Trapani. Haar kookboek helpt je om de stap te maken en om te begrijpen wat je nodig hebt als je uit de losse pols plantaardig wil koken. Ze schrijft het met ervaring: haar Italiaanse restaurant Spritz in het centrum van Antwerpen serveert niet anders dan vegan gerechten.
Luna Trapani: “Waarom ben ik vegan Italiaans gaan koken en is dat niet enorm moeilijk, zo vragen velen mij. Wel, ik vond dat er iets ontbrak in de vegan foodie wereld. Alles was ongeveer hetzelfde: veel buddha bowls, avocado toasts. Er bestonden geen specifieke recepten van gerechten die ik voorheen at als non-vegan.
Toen ben ik zelf aan de slag gegaan en ben me gaan verdiepen in de Italiaanse keuken.
Tot mijn grote verrassing waren veel Italiaanse gerechten al vegan of vegetarisch en vegan Italiaans was beslist niet zo moeilijk. Met mijn recepten in dit boek wil ik laten zien dat vegan Italiaans lekker, simpel en makkelijk is te bereiden, voor wie dan ook.”
Bestel Veganissima van Luna Trapani
Enthousiast? Bestel dan gelijk Veganissima van Luna Trapani!
Hardcover, 192 pagina's, € 29,99
Bestel het boek via onze Bol.com partnerlink