Italië

Bol AlgemeenBol Algemeen

MENU
  • Home
  • Vakantie in Italië
    • Regio's en steden
      • Abruzzo (Pescara)
      • Basilicata (Matera)
      • Calabria (Reggio)
      • Campania (Napels)
      • Emilia Romagna
      • Friuli-Venezia Giulia
      • Lazio (Rome)
      • Liguria (Genua)
      • Lombardia (Milaan)
      • Le Marche (Ancona)
      • Molise (Termoli)
      • Piemonte (Turijn)
      • Puglia (Bari)
      • Sardegna (Cagliari)
      • Sicilia (Palermo)
      • Toscana (Florence)
      • Trentino – Alto Adige
      • Umbria (Perugia)
      • Valle d'Aosta (Aosta)
      • Veneto (Venetie)
    • Themaspecials
      • Actieve Vakantie
      • Fietsen in Italië
      • Wandelen in Italië
      • Wintersport in Italië
      • Carnaval in Italië
      • Cruise
      • Italiaanse bergen
      • Italiaanse eilanden
      • De mooiste Italiaanse dorpjes
      • De Italiaanse meren
      • Italiaanse stranden
      • Kamperen
      • Kerst in Italië
      • Kinderplezier
      • Rondreis suggesties
      • Shoppen in Italië
      • Watersport in Italië
    • Vervoer in en naar Italië
      • Afwijkende regels
      • Alternatieve routes
      • Auto huren in Italie
      • Boetes in Italië
      • Vervoer naar Italië
      • Vervoer in Italië
      • Vliegen naar Italië
      • In de winter met de auto naar Italië
      • De Italiaanse wegen - welke zijn er en wat is het verschil
      • Autorijden in Europa – de regels
    • Reisinformatie
      • Kaart van Italië
      • Officiële feestdagen
      • Bijzondere feestdagen in Italie
      • Vakantie checklist
      • Weetjes
      • Ziekenhuizen in Italië
    • Reisaanbiedingen
      • Auto huren voor je vakantie in Italie
      • Hotels zoeken
      • Vliegtickets
    • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Foto's per regio
    • Monumenten
    • Close
  • Reisaanbiedingen
  • Culinair
    • Italiaanse recepten
    • Italiaans eten
    • Regionale keuken
    • Culinaire gebruiken
    • Italiaanse wijn
    • Italiaanse dranken
    • Close
  • Taal
    • Diversen
    • Lessen Italiaans
    • Italiaanse taal tips & weetjes
    • Polls - Test je Italiaanse taalkennis
    • Woordenlijsten
      • Auto Italiaans
      • Auto-ongeluk woorden
      • Bij de dokter
      • Camping
      • Coronavirus woordenlijst
      • Coronavirus klachten woordenlijst
      • Cruise-vakantie
      • Fiets woordenlijst
      • Liefdes Italiaans
      • Misdaad & Maffia
      • Naar de kapper in Italie
      • Italiaanse Kerst woordenlijst – Alfabeto di Natale
      • Onderweg
      • Politiek
      • Proosten in het Italiaans
      • Religie
      • Schaken in het Italiaans
      • Schelden
      • Shoppen
      • Slaapkamer Italiaans
      • Sms'en
      • Strandvakantie
      • Tweede huis
      • Vakantie Latijn
      • Vervoer
      • Vis in Italië
      • Voetbaltaal
      • Wandelen in Italië
      • Watersport
      • Weerbericht
      • Wijn-abc
      • Winkels
      • Wintersport
      • Wonen en werken
      • Zakelijke termen
      • Italiaanse ijssmaken woordenlijst
      • Ziek zijn en spoedgevallen
      • Zonnige woordenlijst
    • Close
  • Algemeen
    • Tradities en gebruiken in Italië
      • La Befana - 6 januari
      • Bijgeloof van de Italianen: superstizione
      • Carnaval
      • Ferragosto: 15 augustus Maria Hemelvaart
      • La festa della donna
      • Italiaanse familie tradities
      • De leukste 1 April grappen van Italië
      • Kerst, Oud & Nieuw
      • Moederdag - la festa della mamma
      • La festa dei nonni
      • Pasen en Paastradities in Italië
      • Schrikkeljaar traditie in Italië
      • Sinterklaas
      • Vaderdag -La festa del papà
      • Valentijnsdag - San Valentino
    • Trouwen in Italië
      • Huwelijksbelofte
      • Praktische Informatie
      • Spreekwoorden
      • Trouwen in Italie een droom?
      • Trouwweetjes
    • Tweede huis in Italië
      • Aankoop
      • Financiering
      • Nuttige organisaties
      • Voorbereidingen bij het kopen van een tweede huis in Italië
      • Wonen en werken
    • Wonen & Werken in Italië
      • Belastingen & Verzekeringen
      • Diploma's
      • Sollicitatie en CV in Italie
      • Tips bij het zoeken van werk
      • Woonruimte vinden
    • Zaken doen met
      • Contact leggen
      • Zaken doen in de praktijk
      • Werktijden
      • Zakelijk Italie
      • Zakelijke termen
    • Meer algemeen
      • Beroemdheden
      • Beroemde werken
      • Evenementen in Italië
      • Geschiedenis
      • Instanties
      • Mafia, Camorra, ‘Ndràngheta….
      • Kunst & Cultuur
      • De Pers, radio en tv
      • Politiek
      • Religie
      • Sport
    • Het weer in Italië
      • Italiaanse klimaatgebieden
      • Het klimaat van Italië
      • Klimaattabellen
      • Mist in Italië: voor- en nadelen
      • Onder de Italiaanse zon
      • Regenweer in Italië
      • Weersverwachting voor Italië
      • Hoe waait de Italiaanse wind?
      • Sneeuwpret in Italië
    • Close
  • Shoppen
    • Shoppen in Italie
      • Shoppen in Florence
      • Shoppen in Milaan
      • Shoppen in Napels
      • Shoppen in Rome
      • Shoppen in Turijn
      • Shoppen in Venetië
      • Uitverkoop in Italië
      • Winkelweetjes
    • Made in Italy
    • Boekentips
    • Uitverkoop Italiaanse producten
    • Close
  • Un Po' Di Tutto
    • I nostri amici
      • Reisverhalen
      • Verhalen over wonen en werken in Italië
      • Italianen in Nederland
      • Meer verhalen
    • Fotoverslagen van I Nostri Amici
      • Abruzzo
      • Basilicata
      • Calabria
      • Campania
      • Emilia Romagna
      • Lazio
      • Liguria
      • Lombardia
      • Molise
      • Piemonte
      • Puglia
      • Sardegna
      • Sicilia
      • Toscana
      • Trentino-Alto Adige
      • Umbria
      • Veneto
    • Interessante links
      • Italiaanse artiesten
      • Fotoreportages
      • Linkenverzamelpagina's
      • Un po' di tutto
      • Reisverslagen
      • Toeristische informatie
      • Weblogs
    • Italianaria
      • Giornalissimo - Nieuws
      • Italia Varia
      • Chiacchiere - Kletspraatjes
      • Feiten en cijfers
      • Oppervlakte, inwoneraantal per regione
      • Wat vind jij?
      • Berlusconi moppen
      • Hèt Italië-gevoel
      • Italianaria in Italiano
      • Hoe herkennen Italianen elkaar?
      • Stereotypen en vooroordelen
      • Kijk, luister en geniet
      • De mooiste Italiaanse liedjes
      • Italiaanse moppen
      • Mucche politiche
      • Reclames uit grootmoeders tijd
      • Italianaria: un po' di tutto
      • Vaticaanweetjes
      • Italiaanse communicatie: verbale hoogstandjes…
      • Volkslied
      • Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
    • Close
  • Zoeken
    • Trefwoorden
    • Zoeken
    • Close

Je bent hier: Home / Recepten / Carciofi sott’olio

18 juni 2024

Carciofi sott’olio

Ingelegde artisjokken worden vaak met de laatste oogst van het seizoen gemaakt, soms in april. De artisjokken worden geoogst als ze nog heel klein en zacht zijn. (Dit recept werkt niet met grote artisjokken.)

Het beste artisjokkenras voor deze bereiding is de Spinoso uit Menfi, een kuststad bij Trapani. Deze kleine, ovale artisjok met paarse blaadjes groeit van november tot eind april.

De stekelige blaadjes zijn niet makkelijk te hanteren, maar het is de moeite waard om naar het hart te gaan, dat knapperig, sappig en delicaat van smaak is. Serveer deze artisjokken op een plank met vleeswaren of alleen met lekker brood.

In olijfolie ingelegde artisjokken uit het kookboek De keuken van Sicilie
Carciofi sott’olio
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
  • GangAntipasti
  • RegioneSicilia
  • MoeilijkheidMedio
  • IngredienteVegetariano
  • KeywordVerdure
Porties Preparazione (voorbereiding)
10 porties 60 minuten
Porties Preparazione (voorbereiding)
10 porties 60 minuten
In olijfolie ingelegde artisjokken uit het kookboek De keuken van Sicilie
Carciofi sott’olio
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
  • GangAntipasti
  • RegioneSicilia
  • MoeilijkheidMedio
  • IngredienteVegetariano
  • KeywordVerdure
Porties Preparazione (voorbereiding)
10 porties 60 minuten
Porties Preparazione (voorbereiding)
10 porties 60 minuten
Ingredienti
  • 2 citroenen gehalveerd
  • 12-15 artisjokken kleine
  • 1 liter natuurazijn
  • 500 ml water
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el fijn zeezout
  • 12-16 kruidnagels heel
  • 500 ml neutrale olie zoals druivenpitolie
  • 500 ml olijfolie
Porties: porties
Istruzione
  1. Pers het sap van de citroenen uit in een grote kom met koud water en leg de gehalveerde citroenen erin.
  2. Breek de buitenste blaadjes van alle artisjokken af en gooi ze weg. Halveer een artisjok in de lengte, verwijder de harige kern met de punt van een scherp mes en gooi het weg. Snijd de artisjok in de lengte nogmaals in 2 of 3 parten (afhankelijk van het formaat) en leg ze in het citroenbad. Herhaal met de resterende artisjokken.
  3. Breng een grote pan water aan de kook. Was 4 inmaakpotten met schroefdeksel (die met een metalen ring en een plat deksel met rubberen rand) en een inhoud van 250 ml in een heet sopje.
  4. Steriliseer de potten en deksels minstens 10 minuten in het kokende water. Til de potten er met een weckpot- of keukentang uit, laat ze goed uitlekken en zet ze opzij op een schoon werkvlak.
  5. Breng in een grote pan de natuurazijn en het water aan de kook. Voeg de peperkorrels, laurierblaadjes, knoflook en het zout toe.
  6. Bekleed een bakplaat met een schone theedoek en zet hem in de buurt.
  7. Laat de artisjokken uitlekken (gooi de citroenhelften weg). Leg de artisjokken in de kokende pekel en kook ze 2-3 minuten tot ze iets zachter zijn, maar toch nog knapperig. Schep ze met een schuimspaan op de beklede bakplaat. Dep droog met keukenpapier.
  8. Leg 3-4 kruidnagels in elke gesteriliseerde pot. Vul de potten met de artisjokken en druk ze licht aan.Meng de olijfolie en de neutrale olie en schenk ze in de potten om de artisjokken onder te zetten, maar laat boven aan de pot 1 cm vrij.Haal een schoon mes langs de rand van de potten om luchtbubbels te verwijderen.Zorg dat alle artisjokken onderstaan voor je de deksels dichtschroeft. Je kunt ze na een week of 2 opeten.

Dit recept wordt beschikbaar gesteld door De Keuken van Sicilië – Fabrizia Lanza


Als er een keuken binnen Italie waarin je tal van verschillende invloeden terug ziet en proeft, dan is het wel de Siciliaanse keuken. Het eiland is letterlijk en figuurlijk een buitenbeentje, maar daardoor misschien wel des te spannender… Het kookboek ‘De Keuken van Sicilië’ is in elk geval een aanvulling in jouw kookboekenkast. En jij kunt kans maken op een van de vijf exemplaren die we mogen weggeven!

De pistachenoot valt niet ver van de boom

Auteur Fabrizia Lanza weet waar ze het over heeft. Haar familie woont al sinds mensenheugenis op het eiland. Haar moeder richt 35 jaar de Anna Tasca Lanza Cooking School op ten zuiden van Palermo. Fabrizia keert na jarenlang niet op het eiland te hebben gewoond, terug en geeft in dit Sicilaanse kookboek boordevol recepten in elk geval een inkijkje te geven, niet alleen in recepten, maar ook in de groenten, fruit, noten en meer lekkers dat het eiland voortbrengt.

Dé Siciliaanse keuken en dé Siciliaan bestaan niet

Fabrizia maakt wel een kanttekening: “Dé Siciliaanse keuken bestaat niet. Net zo min als dé Siciliaan of hét recept voor caponata: er zijn zoveel verschillen! Het eiland heeft veel verschillende gezichten en minstens zovele smaken. Dat komt ook door het landschap dat zo veelzijdig is. Als je aan Sicilië denkt, denk je aan langgerekte stranden met azuurblauwe zee. Maar het eiland kent ook heuvels en hoge, ruige bergen. Die verschillen én de infrastructuur van het eiland zorgt ervoor dat elke streek zijn eigen producten en gerechten heeft. En dan kende Sicilië ook nog verschillende overheersers: van Vikingen tot Grieken, van Romeinen tot Arabieren, van Spanjaarden tot Fransozen. Ze drukten allemaal hun stempel op de Siciliaanse keuken. ”

313 pagina’s smullen

Het 313 pagina’s tellende kookboek met harde kaft bevat een mooie mix aan informatie en recepten: van voorgerechten, soepen, pasta, rijst, vlees, vis, groenten, pizza, brood tot desserts. De talrijke foto’s zorgen voor een appetijtelijke aanblik che ti fa venire l’acquolina in bocca, die je het water in de mond doet lopen. Ken je bijvoorbeeld kikkererwtenfritters, watermeloenpudding of citroenknoopkoekjes?

De recepten worden afgewisseld met weetjes. Fabrizia heeft het zelfs over broodkruimels: er wordt niets sprecato, weggegooid!  En zo leer je dat in menig huishouden de kaas op bijvoorbeeld bucatini wordt vervangen door… broodkruimels!

De (overige) ingrediënten zijn te vinden in de supermarkt, op de markt en bij Italiaanse delicatessenzaken.

Bestel De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza

Enthousiast? Bestel dan gelijk De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza!
Hardcover, 313 pagina's, € 35
Bestel het boek via onze Bol.com partnerlink

Delen? Graag!
       
  
 

De echte Italiaanse keuken

Culinaire gebruiken

  • Algemeen
  • Italiaanse eetgebruiken
  • Panettone en Pandoro
  • Kerstgerechten in Italië

Italiaans eten

  • Algemeen
  • Dolci – toetjes
  • Gnocchi
  • Overig
  • Pasta
  • Pizza
  • Risotto
  • Vleeswaren

Italiaanse recepten

  • Algemeen
  • Primi
  • Dolci
  • Secondi
  • Antipasti
  • Contorni
  • Salsa & Sugo
  • Natale
  • Pizze
  • Da Bere

Italiaanse dranken

  • Algemeen
  • Digestivi
  • Espresso
  • Limoncello
  • Prosecco

Regionale keuken

  • Algemeen
  • Abruzzo
  • Aosta
  • Calabria
  • Campania
  • Emilia Romagna
  • Friuli-Venezia Giulia
  • Lazio
  • Le Marche
  • Liguria
  • Lombardia
  • Molise
  • Piemonte
  • Puglia
  • Sardegna
  • Sicilia
  • Toscana
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbria
  • Veneto

Italiaanse wijn

  • Algemeen
  • Abruzzo – de wijnen
  • Aosta
  • Calabrië
  • Campania
  • De Marken
  • Friuli-venezia Giulia
  • Latium
  • Ligurië
  • Lombardije
  • Piëmont
  • Puglia
  • Sardinië
  • Sicilië
  • Toscane
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbrië

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: Sicilië

KokenKoken

Zoek! Cerca!

Laatste berichten

  • Habemus Papam: paus Leo XVI - 8 mei 2025
  • Helpt een schietgebedje bij gokken op de nieuwe paus?
  • Het mooiste strand ter wereld 2025 ligt in…. Italië!
  • Bijzondere quotes, beelden en filmpjes van Paus Franciscus
  • Appen met AI paus Franciscus

Lees ook…

Op onze blog ItalieTips.nl:

  • Fijne Italiaanse moederdag-cadeaus
  • Win thriller ‘Een steek door het hart’
  • Met brommobiel naar Firenze voor goed doel
  • Verplichte tolvignetten en milieustickers
  • B&B vol liefde Italië – 2025
  • Unieke wandel- & ezeltrektochten Toscane
  • Italiaanse cadeaus voor in de keuken

Nieuw op Italie.nl:

  • Cala Glorizé strand mooiste ter wereld
  • La Pelosa strand Sardegna behoort tot beste 50
  • Taalpoll: il camino tira bene
  • Pelgrimstochten in Italië
  • Franciscus pelgrimstochten
  • Wie was de heilige Franciscus
  • Tips voor je fiets- en wandelvakantie in Italië
  • Uitverkoop

Boek je accommodatie via Italie.nl

Voorkom een boete en bestel nu!

bestel milieusticker en vignet Oostenrijk Zwitserland Duitsland Frankrijk
Uitverkoop Italiaanse producten


Bekijk populaire dossiers en specials:
De Italiaanse meren
Wintersport in Italië
Italiaanse les
Pizza-special
Pasta-special
De mooiste Italiaanse dorpjes
Corona-virus in Italië

Chi siamo?

vakantie italie

Italie.nl is hét portaal voor een zoektocht in, door en over Italië. Je zoekt en vindt informatie over je volgende vakantiebestemming, bekijkt de mooiste foto’s, print je favoriete recept, test je Italiaans, leest bijdragen van i nostri amici, gastschrijvers en nog veel meer. Vraag vooral ook de Posta Prioritalie.nl aan, die zo’n 8-10 keer per jaar op je virtuele deurmat valt! Kortom: laat je inspireren, boek je vakantie. Kijk ook op:

Italie tips

Voordelig huurauto huren

Deel gerust een pagina, maar gebruik wel de link

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Test je Italiaanse taalkennis!

Twee vrienden puffen uit tijdens een lange wandeldag. Zegt de een tegen de ander: il camino tira bene. Wat bedoelt hij dan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Test je Italiaanse taalkennis Breng eerst je stem uit en check dan het juiste antwoord.

Volg Italie.nl ook via:

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • YouTube
Italiaans leren online

Reisaanbiedingen

Agritursimo Montesoffio, de Marken

Agriturismo Montesoffio in Le Marche

Agriturismo Country house Montesoffio ligt op 25 ... Lees meer

Groen Florence: parken, tuinen en groene plekken in Firenze

Groen Florence: 5 tips om alle kunst & cultuur te overleven

Firenze [Florence]: de stad bij uitstek om ... Lees meer

Uitzicht op Iseo-meer, Noord Italië

9 leuke doe-tips aan het Lago d’Iseo

Het door bergen omringde zoetwatermeer Lago d’Iseo ... Lees meer

Reisbureau

reisbureau italie

Italië heeft alles!

Italie.nl heeft álles: zee, meren, bergen, heuvels, vlakte…. Elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken zowel qua natuur als steden, maar ook qua eten en drinken. De temperatuur en het klimaat van Italie kan je doen besluiten om in de herfst een citytrip te boeken naar Napels of Rome. Of in het voorjaar wanneer alles in bloei staat, groen is en de temperatuur aangenaam naar Sicilië of Sardinië.

Boekentips

Amsterdam-Verona - dagboek Giro d'Italia - Uitverkoop

Lo Cascio woordenboeken Italiaans Nederlands

Gratis online combinatiewoordenboek Italiaans van Lo Cascio

Meer boekentips

Zoek informatie per Italiaanse regio

Bekijk informatie per Italiaanse regio

Mis niets meer!

Ontvang gratis de maandelijkse Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief
Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

Deel deze pagina

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!


MENU

  • Home
  • Contact
  • Adverteren
  • Colofon
  • Vacatures
  • Copyright
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • Trefwoorden

Posta Prioritalie.nl

Ontvang gratis de
Posta Prioritalie.nl
nieuwsbrief

Meld je aan voor de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief van Italie.nl en ontvang iedere maand leuke weetjes, tips en gratis Italiaanse les!

Copyright

copyright Italie.nlAttendeer anderen gerust met een link op deze pagina, maar onthoud dat kopiëren van de inhoud niet is toegestaan!

Alle rechten voorbehouden. Niets op deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Het Italië-virus

Het begint met op vakantie gaan naar Italie, vervolgens wil je thuis ook Italiaanse gerechten maken. Gaandeweg wil je ook de Italiaanse taal leren en zonder dat je het weet word je besmet door het Italië-virus. Je wil meer weten over de geschiedenis van het land en over de tradities en gebruiken… Mogelijk overweeg je daardoor zelfs in Italie te gaan wonen en werken, of een tweede huis aan te schaffen. Of ga je zaken doen met Italie of trouwen in Italie! Wil je op de hoogte blijven van alles over Italië, meld je dan aan voor de nieuwsbrief:

Cookies

Italie.nl maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. We zetten functionele en analytische cookies in om je een optimale bezoekerservaring te bieden.
Ook zijn er derde partijen op Italie.nl die tracking cookies plaatsen om je gepersonaliseerde advertenties en relevante aanbiedingen te tonen buitenom onze website. Social media-netwerken plaatsen ook tracking cookies. Deze tracking coockies zorgen ervoor dat jouw internetgedrag wordt gevolgd. Door gebruik te blijven maken van Italie.nl, ga je hiermee akkoord.

Publicatie: IP | Tekst & Fotografie: ACZ | Webdesign: CM
Italie.nl: Sitemap