De stad Milano [Milaan] roept bij de meeste mensen niet het beeld op van een zonovergoten Italiaanse stad met mooie pleinen en pleintjes in wit marmer met pittoreske steegjes. Dit is ook volkomen terecht. Milano [Milaan] is het zenuwcentrum van de Italiaanse economie. Naast de Italiaanse Beurs zijn hier ook de hoofdkantoren van alle buitenlandse banken en van vele multinationals gevestigd. Ook vind je hier de voornaamste uitgeverijen (Condé Nast), reclamebureaus en particuliere televisiestations.
Het is de trotse stad van Silvio Berlusconi en de stad waarvoor de Lega Nord jarenlang de burgemeester mocht leveren. Ze ligt dichter bij München of Parijs dan bij Napoli of Roma. Het is een drukke, welvarende stad waar het leven West-Europees jachtig is; hier geen urenlange lunches of siësta's maar business. Een chique stad waar een creditcard met een hoge betalingslimiet een uitkomst is of waar je je in ieder geval gedraagt met de arrogantie alsof je die op zak hebt. Misschien nodigt dit alles nog niet echt uit tot een bezoek aan deze metropool, maar de stad heeft ook heel veel kunst en cultuur te bieden.
Milaan kent heel wat bekende hoogtepunten, maar ruim ook tijd in voor de minder bekende bezienswaardigheden.
De Duomo
We beginnen natuurlijk bij de wereldberoemde Duomo. Deze kerk is één van de grootste en meest boeiende gotische kerken van de hele wereld. De voorgevel is zo extravagant, dat deze spottend ook wel de 'marmeren egel' wordt genoemd. De buitenkant staat in schril contrast met het interieur.
De trap, 160 treden, leidt je naar het dak vanwaar het uitzicht uiteraard fantastisch is. Als je de lift neemt, die twee keer zo duur is, kun je wel sneller genieten van het uitzicht. In de mistige verte zie je o.a. de beroemde Pirelli wolkenkrabber en onder je kun je de honderden spitsen, beelden en waterspuwers bewonderen. De bouw van de Duomo, gestart onder de 14e eeuwse prins Visconti, duurde uiteindelijk 500 jaar! 's Avonds als de Duomo verlicht is, is hij echt op zijn mooist.
Vanaf het plein voor de kerk (ja natuurlijk: de Piazza del Duomo) kun je de fantastische voorgevel bestuderen. Het immense, niet bijster gezellige, plein is vergeven van straatartiesten en verkopers van uiteenlopende handelswaar. Van nep-Gucci tassen tot vlaggen en shirts van de voetbalclubs AC Milan of Internazionale.
Galleria Vittorio Emanuele II
Staand op het plein voor de kerk vind je aan je linkerhand de ingang van de Galleria Vittorio Emanuele II. Deze Salotto di Milano is een super-de-luxe winkelgalerij die is ontworpen ten tijde van de Italiaanse éénwording in 1865. Het kruisvormige grondplan van de galleria is versierd met diverse mozaïeken.
De meeste indruk maakt toch wel de overkapping van ijzer met glas en de grote glazen centrale koepel. Je kunt er een hoed kopen bij Borsalino of even lopen over de genitaliën van het sterrenbeeld Taurus. Er wordt gezegd dat dit geluk brengt.
Alles is hier stijlvol; van de glitterati (flanerende Milanezen) aan de koffie in Il Salotto of aan de lunch bij Savini tot de politieagentes in hun elegante kleding inclusief witte bobby- helmen. Zelfs de steigers voor de restauratie van de koepel werden aangepast. De buizen werden uitgevoerd in matzwart en de verbindingsstukken in glanzend koper...
Teatro alla Scala
Als je de Galleria doorlopen hebt, tref je aan de andere kant de lichtelijk teleurstellende gevel aan van het Teatro alla Scala. Sinds jaar en dag is het voor klassieke zangers de bekroning van hun carrière als ze hier mogen optreden. Liefhebbers doen er alles voor om een kaartje te bemachtigen. Waarschijnlijk is het horen van een mooie opera ook de beste manier om het gebouw te bezichtigen. Kaartjes voor een voorstelling zijn vaak al lang uitverkocht maar in het naastgelegen Museo Teatrale kun je vele kostuums, decors en toneelattributen uit de voorstellingen bewonderen.
Parco Sempione
Cultuur tref je verder in vele musea, waarvan de Pinacoteca di Brera het interessantst is. In een 40-tal zalen zijn werken verzameld van Rafaël, Titiaan, Rubens, van Dyck, Rembrandt en werken van Noord-Italiaanse meesters uit de 15e tot en met 20e eeuw. In het Parco Sempione ligt het Castello Sforzesco. In dit vierkante kasteel van de regentenfamilie Sforza is nu een museum gevestigd. Het laatste en onvoltooid gebleven werk van Michelangelo wordt hier tentoongesteld: de Pietà Rondanini. De ruwheid van het gesteente is onaangetast, er is eerder een suggestie van menselijke vormen.
Het Parco Sempione is na een periode van verval weer helemaal tot leven gekomen, mede door de opening van nieuwe recreatiegebieden. Elk jaar halverwege augustus wordt hier een groot, en gratis, openluchtfestival gehouden. In het park bevinden zich ook een amfitheater uit 1907, een aquarium en het Palazzo d'Arte waar tentoonstellingen van moderne kunst worden gehouden (De Triënnale).
Heb je behoefte aan een wat rustiger park? Net even buiten de stad aan de noordkant vind je de groene long van Milano [Milaan]; het Parco Nord Milano. In de jaren 70 had men een vooruitziende blik en heeft de gemeente een park aangelegd ter bescherming van het laatste onbebouwde stuk land bij de metropool. Nu 30 jaar later is het een oase van groen en rust waar in het weekend de Milanese gezinnen te vinden zijn.
Santa Maria della Grazie
Dit mooie 15e eeuwse klooster ligt net buiten het centrum. Hier is één van de belangrijkste kunstwerken van de Westerse wereld te zien: il Cenacolo, oftewel het laatste avondmaal, van Leonardo da Vinci. Helaas knaagt de tand des tijds behoorlijk aan dit indrukwekkende kunstwerk en restauratie is niet makkelijk. Gedeeltelijk is dit te wijten aan de gebruikte schildertechniek: temperaverf op een droge ondergrond i.p.v. de gebruikelijk vochtige ondergrond. Het blijft echter een indrukwekkend werk om te aanschouwen en is dus niet voor niets tot werelderfgoed bestempeld.
Il Quadrilatero
Hiermee wordt de rechthoek bedoeld die wordt gevormd door de vier belangrijkste winkelstraten van Milano [Milaan]: De Via Sant'Andrea, de Via della Spiga, de Borgospesso en de Via Monte Napoleone. Hier vind je de flagshipstores van Versace, Armani, Gucci, Prada, Miu Miu, Dolce e Gabbana, Trussardi, Valentino....al was het alleen al om te kijken. Voor de minder gefortuneerde mode-adepten onder ons loont het de moeite een bezoek te brengen aan of een blik te werpen op de site van een outlet winkel.
Peck
Voor de culi's onder ons is Milano [Milaan] ook een Mekka. De Via Spadari is hiervoor de aangewezen plek. Hier vind je de Casa del Formaggio (kaas), de Bottega del Maiale (varkensvleesprodukten); onderdelen van het delicatessenimperium Gastronomia Peck! Voor een snel lunchhapje in de vorm van een van de beroemde panini tot de must op ieder belangrijk feestje in Milano [Milaan]: catering à la Peck. Ook hier weer is fare la bella figura het credo. Gezien worden bij dat ene restaurant, in die ene wijnhandel, bij die specifieke delicatessenzaak.
Metropool
il dolce far niente; hier wordt gewerkt. Je bezoekt Milano [Milaan] ook niet voor de heerlijke voorjaarszon want die is zeker niet gegarandeerd; je hebt evenzoveel kans op mist en smog. Milano [Milaan] is wel de enige echte metropool van Italië (Milanezen vinden Rome een dorp) waar je komt om zaken te doen en om te winkelen, maar ook om musea te bezoeken, naar een opera gaan en naderhand op niveau te souperen; de Duomo te beklimmen, een potje voetbal bekijken of gewoon de glitterati te aanschouwen.
Openbaar vervoer
Om je snel van de ene zijde van de stad naar de andere te verplaatsen, kun je het beste de metro gebruiken. Met de tram of bus zie je weliswaar meer, maar de metro is het gemakkelijkste en snelste manier van openbaar vervoer in Milaan.
Voor degenen die hier van houden: houd de aanbiedingen van de vliegmaatschappijen in de gaten. Probeer hierbij Malpensa te vermijden maar vlieg indien mogelijk op Linate of zelfs Bergamo. Je kunt er ook met de auto in 10 uur naartoe rijden, je onderdompelen in de hektiek van de stad en vervolgens een paar dagen uitrusten aan het 45 minuten verder gelegen Lago di Como.