Zoek de verschillen...
De aceto wordt tegenwoordig ook fabrieksmatig geproduceerd en afhankelijk van het bereidingsproces worden er soms redelijke resultaten bereikt. Aceto Balsamico Tradizionale is donker van kleur doordat de wijn op eikenhout is gerijpt. De ‘nepper' is gemaakt van witte wijnazijn die haar donkere kleur te danken heeft aan de toevoeging van karamel en aroma's.
Niet geheel onbelangrijk is, dat hij wèl een stuk vriendelijker geprijsd is. Hij mag evenwel geen Aceto Balsamico Tradizionale, maar slechts Aceto Balsamico heten. Een groot verschil met de tradizionale, is dat er aan de Aceto Balsamico allerlei conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Toch is het de moeite waard om de verschillende kwaliteiten eens naast elkaar te proeven.
Doordat echte Aceto Balsamico zo kostbaar is, wordt er vaak mee gesjoemeld pas dus goed op bij het aanschaffen van de azijn. Er worden met regelmaat valse kwaliteitsaanduidingen, zoals sterren of punten, gebruikt bij het aanprijzen van dure Aceto Balsamico. Ook zijn er clandestiene aanbieders die beweren dat hun aceto wel vijftig of honderd jaar op het vat heeft gerijpt! Dat kan natuurlijk niet, de Aceto Balsamico Tradizionale is minimaal 12, 18 , of 25 jaar oud.
Mocht je nog twijfels hebben, dan zegt één blik op het etiket al genoeg. op een flesje Aceto Balsamico Tradizionale vind je namelijk geen ingrediëntenlijst.
Een handige truc om te ontdekken of je een goede aceto te pakken hebt, is door een laagje azijn in een diep bord te gieten. Wanneer er een goede weerspiegeling in het bruine goedje te zien is, weet je zeker dat jouw Aceto Balsamico van topkwaliteit is.
Aceto Balsamico Bianco
Er bestaat ook een witte variant op de Aceto Balsamico, hoewel een purist van het idee zal gruwen. Deze aceto schijnt ook gemaakt te worden van de most van witte druiven, maar heeft niet gerijpt. Als geconcentreerde most oxideert, blijft deze namelijk niet licht en helder van kleur, een voorwaarde om tot een bianco te komen. De Aceto Balsamico Bianco is zacht van smaak en heeft als groot voordeel dat het gerechten waarin het gebruikt wordt, niet doet verkleuren. Let op: er is ook een condimento balsamico bianco te koop: dat is geen azijn, maar een dressing.
Balsamico è
22 mei tot 6 juni staat Modena jaarlijks in het teken van Balsamico è. Dit evenement biedt toeristen en fijnproevers uit de hele wereld de kans om de Aceto Balsamico Tradizionale beter te leren kennen, gebruiken en waarderen. In de hele provincie worden rondleidingen, proeverijen, kookcursussen en presentaties georganiseerd.
In cucina....
Aceto Balsamico Tradizionale is een azijn met een uitgebalanceerde, rijke smaak, met een mooie, donkerbruine kleur en aromatische geur. Je hebt er maar enkele druppels van nodig en het wordt aangeraden om de aceto pas op het bord te gebruiken en niet met gerechten mee te koken.
Aceto Balsamico past bij veel verschillende gerechten: van voor- tot nagerechten en van pittig tot zoet. Traditionele maar ook verrassende combinaties zijn bijvoorbeeld een druppel Aceto Balsamico op een stukje Parmigiano Reggiano en natuurlijk de klassieker: een paar druppels Balsamico gesprenkeld over aardbeien. Semplice, puur en onovertroffen...
Ook op verse, gekookte, gegrilde groente, vis, vlees en zelfs in risotto zorgt de Balsamico voor een smaakvolle, verrassende finishing touch. Een hele aparte is een balsamico dressing over chocolademousse. En het schijnt zelfs een prima digestief te zijn.
Buon appetito!