- 3 courgettes (circa 800 gram totaal)
- olijf- of zonnebloemolie
- 100 ml witte wijnazijn
- 50 gram suiker
- 1 el gedroogde munt
- zout
- zwarte peper
- olio d'oliva extra vergine om te serveren
- 250 gram ricotta
- 1/2 schil citroen geraspt
- Verhit een grill op de hoogste stand. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Snijd de courgettes in de lengterichting in plakken van 1 cm dik. Leg ze op de bakplaat, smeer ze aan beide kanten in met olie en strooi er een beetje zout overheen.
- Gril ze circa 10 minuten tot ze zacht en goudbruin van kleur zijn. Draai ze halverwege om. De courgettes kunnen ook worden gegrild in een grillpan.
- Verwarm op halfhoog vuur de azijn met de suiker en de gedroogde munt. Voeg een beetje peper toe en blijf roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Kook op laag vuur 2 minuten in.
- Leg de plakken courgette naast elkaar op een schaal, giet de azijndressing eroverheen en druppel er wat extra vergine olijfolie over.
- Geklopte ricotta (voor erbij) Klop met een vork 250 gram ricotta los met 1½ eetlepel extra vergine olijfolie, de geraspte schil van ½ citroen en zout en peper naar smaak.
Dit recept is afkomstig uit het mediterrane kookboek Med van Claudia Roden. In het kookboek brengt en vermengt ze allerlei mediterrane invloeden tot een nieuw, verrassend en simpel te bereiden gerecht. Dit is wat Claudia Roden zegt over dit recept:
"Zoetzuur is een van de smaken die de Arabieren meenamen naar Sicilië in de negende eeuw.
Dit courgettegerecht, zucchine in agrodolce alla menta, is heerlijk met ricotta."
Buon appetito!