Schiacciata di Firenze is een type focaccia dat zachter is en wordt opengesneden, belegd en geserveerd terwijl hij nog een beetje warm is. Heerlijk streetfood van Firenze en omstreken. Volgens mij is de beste te vinden net buiten Firenze in het dorpje Chiesanuova, bij bakkerij Forno Giotto.
- 325 gram water op kamertemperatuur
- 5 gram droge gist of 15 g verse gist of 100 g desemstarter (lievito madre)
- 500 gram middelsterke bloem 260w, proteïnegehalte 12-13%
- 10 gram zout
- 10 gram Extra Vergine Olijfolie + extra om af te werken
- zeezout
- Verwarmd de huishoudoven 15 minuten voor op 240 °C
- Voeg de gist bij het water in een kom en meng door elkaar. Laat 10 minuten staan.
- Plaats de bloem op een schone werktafel op een hoopje en maak een gaatje in het midden. Begin met er de gist en een klein beetje van het water in te gieten. Gebruik je vingertoppen om het water door de bloem te mengen. Geleidelijk aan voeg je steeds meer water bij de bloem, constant mengend met je vingertoppen. Voeg ten slotte het zout en de olijfolie erbij en kneed het geheel tot een deeg.
- Plaats het deeg in een kom ingevet met olijfolie. Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige handdoek en laat het deeg 4 tot 8 uur staan, tot het verdubbeld is in grootte. Indien je lievito madre gebruikt, vraagt dit nog meer tijd. Wil je een nog betere smaak en textuur nadat het deeg reeds verdubbeld is, laat het dan in de koelkast staan voor nog eens 12 uur.
- Neem een bakplaat en vet in met olijfolie, net genoeg om de bodem te bedekken. Giet het deeg op de bakplaat. Doe wat olijfolie op je handen, dit maak het gemakkelijker om het deeg te verdelen over de bakplaat. Druk voorzichtig op het deeg en verdeel het over de bakplaat, het moet ongeveer 2 à 3 centimeter dik zijn. Dek af met een schone keukenhanddoek en laat 2 uur rusten op kamertemperatuur.
- Verwijder de keukenhanddoek. Druk met je vingers gaten overal in het deeg. Sprenkel nu eerst wat olijfolie over het deeg en daarna een klein beetje water en zeezout. Druk nog eens met je vingers in het deeg om die typische focacciavorm te krijgen.
- Plaats het deeg in een voorverwarmde oven van 240 °C. Bak de schiacciata 15 minuten af of tot goudbruin. Haal de schiacciata uit de oven en laat net genoeg afkoelen dat je je handen niet meer verbrandt.
- Snijd de schiacciata in vier gelijke delen. Snijd de delen doormidden en beleg ze met je favoriete vulling, prosciutto, salami, mozzarella… Wat je maar wilt, wees creatief. Een van mijn favoriete vullingen: schiacciata gevuld met pistachenotenpesto, mozzarella en mortadella.
Buon appetito!!
Dit recept wordt beschikbaar gesteld door Belinda's Italiaanse bakboek
Houd je van bakken, en van hartig en zoet, maak dan ruimte vrij in je boekenkast. Belinda MacDonalds bakboek staat vol met heerlijke Italiaanse baksels. Met haar bakboek leer je meer over de verschillende deegbasissen tot en met het eindproduct. De paginagrote foto's laten je het water in de mond lopen.
In het bakboek legt Belinda je ook uit wat voor soorten farina, meel, er zijn. En welke je moet gebruiken om Italiaans brood of pizza mee te maken. De ene bloem is het andere niet. Dat proef je terug in Italiaans gebak; dat heeft een compleet andere structuur en smaak dan Hollands, Duits of Engels gebak.
De basis van het maken van brood en pizza wordt uitgebreid beschreven. Dit heeft als voordeel dat je in plaats van slaafs een recept te volgen, leert over het waarom van de keuzes.
Belinda werkt vooral met lievito madre, de Italiaanse versie van zuurdesem. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. In haar bakboek legt ze uit hoe je het zelf, thuis kunt maken. En wat je ervoor moet doen om er heel lang plezier aan te beleven. Als je Belinda's uitleg hebt gelezen waarom ze zo dol is op deze lievito madre en waarom het zo gezond is, dan wil je zelf aan de slag.
Dit bakboek geeft je toegang tot meer dan 60 recepten voor focaccia, schiacciata, pinsa Romana, aperitiefkoekjes, pizza's, dolci en biscotti. Belinda heeft het boek ingedeeld in seizoenen, wel zo handig in het gebruik.
Bestel Belinda's Italiaans bakboek
Enthousiast? Bestel dan gelijk Belinda's Italiaans bakboek!
Hardcover, 176 pagina's, € 25,99
Bestel het boek via onze Bol.com partnerlink