- 1 kilogram verse sardines
- 25 gram sultana’s (rozijnen)
- 25 gram pijnboompitten
- 2 teentjes fijnsneden knoflook
- 2 eetlepels fijngesneden kappertjes
- 2 eetlepel fijngesneden bladpeterselie
- 2 eetlepels vers Pecorino geraspt
- 4-5 gebroken laurierblaadjes
- 100 gram vers wit broodkruim
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels sinaasappelsap
- zout
- versgemalen peper
- Verwarm de oven voor op 200 C of gasstand 4. Wel de sultana’s in heet water terwijl je de vissen schoonmaakt. Snijd de koppen van de sardines, snijd ze aan de buikzijde in de lengte open en haal ze leeg. Leg ze met de open kant naar boven op een houten keukenplank en duw de ruggengraat een beetje in. Snijd de ruggengraat aan de staartkant met een mes door en trek hem eruit. Natuurlijk kun je dit ook door je visboer laten doen wat de bereidingstijd aanzienlijk verkort. Was de sardines onder de koude kraan en dep ze droog.
- Verwarm drie eetlepels olijfolie in een koekenpan, bak hierin het broodkruim goudbruin en voeg pijnboompitten, knoflook, kappertjes, peterselie en de uitgelekte sultana’s toe. Laat het mengsel twee minuten sudderen. Schep het mengsel in een kom, voeg de pecorino en peper en zout naar smaak toe. Bestrooi de sardines aan beide kanten met een beetje zout en rijkelijk zwarte peper. Verdeel de vulling over de sardines, rol de visjes in de lengte vanaf de kop op en zet ze vast met een houten cocktailprikker.
- Leg ze in een ingevette ovenschaal, met staart naar boven. Besprenkel met de rest van de olie en het sinaasappelsap, steek het laurierblad erin en zet ze afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten in de oven.
Buon appetito!!