- 500 gram bloem
- 2 1/2 deciliter lauw water
- 600 gram linzen
- 80 gram vette prosciutto
- 350 gram gepelde tomaten
- 1 bosje basilicum
- 1 bosje peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 peperoncino (chilipeper)
- 1.5 deciliter olijfolie
- zout
- Laat de linzen tenminste 12 uur in water liggen. Was ze en doe ze in een pan met 2 liter koud water. Doe er één teentje knoflook en een snufje zout bij. Vanaf het kookpunt moeten ze 30 minuten op laag vuur doorkoken. Maak ondertussen de sagne: Zeef de bloem en kneed met het water en een mespuntje zout tot een stevig, glad deeg.
- Laat hem een half uurtje rusten. Maak er met een deegroller een dikke plak van en snijd hem in kleine vierkantjes van ongeveer 3 cm per stuk. Doe dan de ui, een teentje knoflook, de basilicum, de peterselie en de in blokjes gesneden ham in een pan met olie en laat fruiten. Voeg de tomaat en peperoncino naar smaak toe en laat het geheel nog 15 minuten op staan.
- Als de saus klaar is, doe je hem bij de linzensoep. De linzen moeten ongeveer op de helft van hun kooktijd zijn. Doe ook de sagne in de soep en laat hem al dente koken. Haal de soep van het vuur en laat hem 10 minuten rusten alvorens je hem opdient.
Buon appetito!!