- 240 gram droge witte wijn
- 900 gram savooienkool in repen
- 1.2 deciliter olijfolie extra vergine
- 2 gesneden rode ui
- 3 stengels bleekselderij in blokjes
- 3 wortels in blokjes
- 1 liter water
- 3 takjes tijm
- 12 sneetjes boerenbrood oud grof
- 3 teentjes knoflook gekneusd
- zout
- peper
- Zet de bonen onder water, breng ze langzaam aan de kook en laat ze op een laag vuur koken tot ze zacht zijn (circa 2 uur).
- Stoof de savooienkool circa 10 minuten op een laag vuur met 3 eetlepels olie in een afgedekte pot. Voeg de uien, bleekselderij en wortels toe en stoof de groenten nog eens 10 minuten.
- Pureer de helft van de bonen in een keukenmachine en voeg de puree toe aan de soep met de rest van de (hele) bonen, het water waar de bonen in werden gekookt en het schone water. Voeg de tijm toe en breng de soep op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pot en kook de soep circa 1 uur op een laag vuur.
- Bestrijk het brood met het knoflook en leg de helft van het brood in een soepterrine. Voeg de helft van de soep toe, dan de rest van het brood en vervolgens de resterende soep. Laat de soep volledig afkoelen. Breng de soep weer aan de kook en serveer hem direct. Voeg aan elke soepkom een eetlepel van de resterende olie toe.
Buon appetito!!