Dit gerecht wordt soms ook penne pic pac genoemd en is de makkelijkste pasta die je maar kunt bedenken. Hij wordt ’s zomers gemaakt, wanneer tomaten, knoflook en basilicum allemaal op hun lekkerst zijn. Door de hitte van de gekookte pasta en het bewegen en doorroeren van de rauwe ingrediënten worden de sappen in de serveerkom gemengd.
Als je de sausingrediënten een paar uur voor je de pasta toevoegt in de kom laat staan, wordt dit gerecht alleen maar lekkerder. Het moeilijkste deel onderdeel is het vinden van echt lekkere tomaten en uitstekende gedroogde pasta. Ga op zoek naar San Marzano- of romatomaten en als het kan ambachtelijke penne (de penne van Feudo Mondello in de Belice-vallei zijn fantastisch, maar het is lastig die buiten Sicilië te vinden).
Attenzione: De saus kan 2 uur van tevoren worden gemaakt en opzij worden gezet op kamertemperatuur.
- 900 gram romatomaten
- 1 teen knoflook (groot) grof gesneden
- 120 ml olijfolie
- 450 gram g gedroogde penne of een andere korte buispasta
- fijn zeezout
- versgemalen
- Snijd een klein kruisje onder in elke tomaat. Breng een grote pan water aan de kook. Leg de tomaten erin en kook ze 30 seconden. Schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze afkoelen in een kom. Laat de pan met water op het fornuis staan om de pasta in te koken.
- Trek, als de tomaten voldoende zijn afgekoeld en je ze kunt vastpakken, de velletjes er bij het kruisje af – dat zou nu heel makkelijk moeten gaan. Hak de tomaten in grote stukken. Als ze heel sappig zijn kun je ze in een vergiet leggen, met zout bestrooien en een paar minuten laten uitlekken om het overtollige vocht kwijt te raken.
- Leg de gehakte tomaten in een grote serveerschaal. Voeg de knoflook, het basilicum en de olijfolie toe. Voeg als je de tomaten nog niet hebt gezouten zout naar smaak toe.
- Breng het water in de pan op het fornuis weer aan de kook en voeg royaal zout toe. Kook de penne in het kokende water al dente.
- Giet de pasta af en schep het meteen in de kom met de tomaten. Meng alles goed, voeg flink wat peper toe en serveer de pasta meteen.
Dit recept wordt beschikbaar gesteld door De Keuken van Sicilië – Fabrizia Lanza
Als er een keuken binnen Italie waarin je tal van verschillende invloeden terug ziet en proeft, dan is het wel de Siciliaanse keuken. Het eiland is letterlijk en figuurlijk een buitenbeentje, maar daardoor misschien wel des te spannender… Het kookboek ‘De Keuken van Sicilië’ is in elk geval een aanvulling in jouw kookboekenkast. En jij kunt kans maken op een van de vijf exemplaren die we mogen weggeven!
De pistachenoot valt niet ver van de boom
Auteur Fabrizia Lanza weet waar ze het over heeft. Haar familie woont al sinds mensenheugenis op het eiland. Haar moeder richt 35 jaar de Anna Tasca Lanza Cooking School op ten zuiden van Palermo. Fabrizia keert na jarenlang niet op het eiland te hebben gewoond, terug en geeft in dit Sicilaanse kookboek boordevol recepten in elk geval een inkijkje te geven, niet alleen in recepten, maar ook in de groenten, fruit, noten en meer lekkers dat het eiland voortbrengt.
Dé Siciliaanse keuken en dé Siciliaan bestaan niet
Fabrizia maakt wel een kanttekening: “Dé Siciliaanse keuken bestaat niet. Net zo min als dé Siciliaan of hét recept voor caponata: er zijn zoveel verschillen! Het eiland heeft veel verschillende gezichten en minstens zovele smaken. Dat komt ook door het landschap dat zo veelzijdig is. Als je aan Sicilië denkt, denk je aan langgerekte stranden met azuurblauwe zee. Maar het eiland kent ook heuvels en hoge, ruige bergen. Die verschillen én de infrastructuur van het eiland zorgt ervoor dat elke streek zijn eigen producten en gerechten heeft. En dan kende Sicilië ook nog verschillende overheersers: van Vikingen tot Grieken, van Romeinen tot Arabieren, van Spanjaarden tot Fransozen. Ze drukten allemaal hun stempel op de Siciliaanse keuken. ”
313 pagina’s smullen
Het 313 pagina’s tellende kookboek met harde kaft bevat een mooie mix aan informatie en recepten: van voorgerechten, soepen, pasta, rijst, vlees, vis, groenten, pizza, brood tot desserts. De talrijke foto’s zorgen voor een appetijtelijke aanblik che ti fa venire l’acquolina in bocca, die je het water in de mond doet lopen. Ken je bijvoorbeeld kikkererwtenfritters, watermeloenpudding of citroenknoopkoekjes?
De recepten worden afgewisseld met weetjes. Fabrizia heeft het zelfs over broodkruimels: er wordt niets sprecato, weggegooid! En zo leer je dat in menig huishouden de kaas op bijvoorbeeld bucatini wordt vervangen door… broodkruimels!
De (overige) ingrediënten zijn te vinden in de supermarkt, op de markt en bij Italiaanse delicatessenzaken.
Bestel De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza
Enthousiast? Bestel dan gelijk De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza!
Hardcover, 313 pagina's, € 35
Bestel het boek via onze Bol.com partnerlink