Er zijn allerlei verhalen over de herkomst van dit gerecht – wie was Norma? – maar het recept kreeg die naam waarschijnlijk pas lang nadat het was ‘uitgevonden’.
Pasta met tomaten en gebakken aubergine is inderdaad een soort intuïtieve combinatie op een plek waar beide groenten zo overvloedig groeien.
Door de gefrituurde aubergines op de aangemaakte pasta te leggen blijven ze mooi heel – dit gerecht komt vanzelf samen als iedereen zijn eigen portie opschept.
- 900 gram aubergines stevig, in blokjes van 4 cm
- 450 gram Zitti of een andere buispasta
- 480 ml tomatensaus goede kwaliteit of zelf gemaakt
- 115 gram ricotta salata
- handvol basilicum grof gesneden, tbv garnering
- fijn zeezout
- plantaardige olie voor het frituren
- Schenk een laag van circa 5 cm plantaardige olie in een brede pan met zware bodem en verhit de olie op halfhoog vuur tot het heet genoeg is om in te frituren. Zet een rooster op een bakplaat.
- Laat wat aubergineblokjes voorzichtig in de hete olie zakken zonder de pan te vol te maken.
Frituur ze circa 5 minuten tot ze rondom goudbruin zijn; keer ze af en toe.
Schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op het rooster. Bestrooi ze met zout. Herhaal met de rest van de aubergineblokjes. - Kook intussen in een grote pan gezouten kokend water de pasta al dente. Giet af.
- Doe de pasta in een grote serveerkom en voeg de opgewarmde tomatensaus en de helft van de geraspte ricotta salata en de helft van het basilicum toe.
Hussel voorzichtig om te mengen. Schep de gefrituurde aubergine erop en leg daar de rest van de ricotta salata en het basilicum op. Serveer de pasta meteen.
Dit recept wordt beschikbaar gesteld door De Keuken van Sicilië – Fabrizia Lanza
Als er een keuken binnen Italie waarin je tal van verschillende invloeden terug ziet en proeft, dan is het wel de Siciliaanse keuken. Het eiland is letterlijk en figuurlijk een buitenbeentje, maar daardoor misschien wel des te spannender… Het kookboek ‘De Keuken van Sicilië’ is in elk geval een aanvulling in jouw kookboekenkast. En jij kunt kans maken op een van de vijf exemplaren die we mogen weggeven!
De pistachenoot valt niet ver van de boom
Auteur Fabrizia Lanza weet waar ze het over heeft. Haar familie woont al sinds mensenheugenis op het eiland. Haar moeder richt 35 jaar de Anna Tasca Lanza Cooking School op ten zuiden van Palermo. Fabrizia keert na jarenlang niet op het eiland te hebben gewoond, terug en geeft in dit Sicilaanse kookboek boordevol recepten in elk geval een inkijkje te geven, niet alleen in recepten, maar ook in de groenten, fruit, noten en meer lekkers dat het eiland voortbrengt.
Dé Siciliaanse keuken en dé Siciliaan bestaan niet
Fabrizia maakt wel een kanttekening: “Dé Siciliaanse keuken bestaat niet. Net zo min als dé Siciliaan of hét recept voor caponata: er zijn zoveel verschillen! Het eiland heeft veel verschillende gezichten en minstens zovele smaken. Dat komt ook door het landschap dat zo veelzijdig is. Als je aan Sicilië denkt, denk je aan langgerekte stranden met azuurblauwe zee. Maar het eiland kent ook heuvels en hoge, ruige bergen. Die verschillen én de infrastructuur van het eiland zorgt ervoor dat elke streek zijn eigen producten en gerechten heeft. En dan kende Sicilië ook nog verschillende overheersers: van Vikingen tot Grieken, van Romeinen tot Arabieren, van Spanjaarden tot Fransozen. Ze drukten allemaal hun stempel op de Siciliaanse keuken. ”
313 pagina’s smullen
Het 313 pagina’s tellende kookboek met harde kaft bevat een mooie mix aan informatie en recepten: van voorgerechten, soepen, pasta, rijst, vlees, vis, groenten, pizza, brood tot desserts. De talrijke foto’s zorgen voor een appetijtelijke aanblik che ti fa venire l’acquolina in bocca, die je het water in de mond doet lopen. Ken je bijvoorbeeld kikkererwtenfritters, watermeloenpudding of citroenknoopkoekjes?
De recepten worden afgewisseld met weetjes. Fabrizia heeft het zelfs over broodkruimels: er wordt niets sprecato, weggegooid! En zo leer je dat in menig huishouden de kaas op bijvoorbeeld bucatini wordt vervangen door… broodkruimels!
De (overige) ingrediënten zijn te vinden in de supermarkt, op de markt en bij Italiaanse delicatessenzaken.
Bestel De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza
Enthousiast? Bestel dan gelijk De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza!
Hardcover, 313 pagina's, € 35
Bestel het boek via onze Bol.com partnerlink