"Giardiniera is een soort relish of smaakmaker. Er zijn in heel Italië verschillende variaties te vinden. "Giardiniere, wat tuinman betekent, verwijst naar de smaakmakende traditionele verscheidenheid aan ingelegde of gemarineerde groenten.
De specifieke groenten die worden gebruikt, kunnen variëren afhankelijk van regionale voorkeuren en persoonlijke smaak. In Noord-Italië, met name in de regio Lombardia, is de variant giardiniera lombarda populair. Deze bevat meestal groenten zoals bloemkool, wortels en uien, samen met groene olijven en ingemaakte augurken. De groenten worden gemarineerd in een
mengsel van azijn, olijfolie en kruiden, en het resultaat is een smaakvolle en knapperige smaakmaker. Je kunt zoveel verschillende soorten groenten naar eigen voorkeur gebruiken als je wilt. Dit is mijn favoriet," aldus Luna Trapani in haar kookboek Veganissima", aldus Luna Trapani in haar kookboek Veganissima.
Het Giardiniera recept is veganistisch.
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 3 wortels
- 2 bleekselderij stengels
- 1/2 bloemkool
- 3 rode uien
- 2 dl witte wijnazijn
- 4 theelepels zout
- peper naar smaak
- 4 theelepels suiker optioneel
- water
- Maak alle groenten schoon en snijd ze in gelijke stukken.
- Vul 4 gesteriliseerde potten van elk 500 ml met de groenten, en meng deze door elkaar.
- Voeg aan elke pot 50 ml azijn, een theelepel zout en flink wat gemalen peper naar smaak toe. Voeg eventueel een theelepel suiker toe om de marinade licht zoetzuur te maken.
- Giet in elke pot zoveel water dat de groenten helemaal onderstaan. Sluit elke pot met een deksel.
- Plaats de gevulde potten in een grote pan en vul deze met water totdat ze volledig onderstaan. Laat 30 minuten koken. Haal de potten uit het water en laat ze omgekeerd afkoelen. De ingelegde groenten zijn nu klaar
Dit recept wordt beschikbaar gesteld door Veganissima van Luna Trapani
Veganissima is het derde kookboek van de half-Italiaanse chef Luna Trapani. Haar kookboek helpt je om de stap te maken en om te begrijpen wat je nodig hebt als je uit de losse pols plantaardig wil koken. Ze schrijft het met ervaring: haar Italiaanse restaurant Spritz in het centrum van Antwerpen serveert niet anders dan vegan gerechten.
Luna Trapani: “Waarom ben ik vegan Italiaans gaan koken en is dat niet enorm moeilijk, zo vragen velen mij. Wel, ik vond dat er iets ontbrak in de vegan foodie wereld. Alles was ongeveer hetzelfde: veel buddha bowls, avocado toasts. Er bestonden geen specifieke recepten van gerechten die ik voorheen at als non-vegan.
Toen ben ik zelf aan de slag gegaan en ben me gaan verdiepen in de Italiaanse keuken.
Tot mijn grote verrassing waren veel Italiaanse gerechten al vegan of vegetarisch en vegan Italiaans was beslist niet zo moeilijk. Met mijn recepten in dit boek wil ik laten zien dat vegan Italiaans lekker, simpel en makkelijk is te bereiden, voor wie dan ook.”
Bestel Veganissima van Luna Trapani
Enthousiast? Bestel dan gelijk Veganissima van Luna Trapani!
Hardcover, 192 pagina's, € 29,99
Bestel het boek via onze Bol.com partnerlink