Celeberrimo, wereldberoemd, is het Italiaanse dessert tiramisù gemaakt van savoiardi, lange vingers, sterke drank, espresso en mascarpone. Waar de naam vandaan komt is minder bekend. Letterlijk betekent het ‘trek me op’, waarmee ‘beur me op’ of ‘kikker me op’ bedoeld wordt. Een opkikkertje dus, waarschijnlijk zo genoemd vanwege de cafeïne bevattende ingrediënten cacao en espresso.
Foto © Claudia Zanin
Tiramisù tijdens de eerste Wereldoorlog
Over het ontstaan van de lekkernij doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou tijdens de Eerste Wereldoorlog tiramisù door Noord-Italiaanse vrouwen zijn meegegeven aan hun mannen die ten strijde moesten trekken. Wellicht wilden ze daarmee hun liefde tonen, net zo bitterzoet als de tiramisù. Of misschien wilde ze hun mannen een extra energiestoot geven, zodat ze een grotere kans maakten om op het slagveld te overleven.
Tiramisù uit de renaissance
Heel wat ouder is een theorie uit de renaissance, waarin gesteld wordt dat Venetiaanse vrouwen de tiramisù bereidden om hun mannen fit te houden tot in de late uurtjes….
Ook geloofwaardig klinkt de theorie dat de ingrediënten zoals koude koffie en mascarpone gewoon restjes waren, wat aangeeft dat Italianen zelfs daarvan nog een lekkernij kunnen maken.
Eind zeventiende eeuw in Toscana
Weer een ander verhaal vertelt over het ontstaan van dit toetje tegen het einde van de zeventiende eeuw. Tiramisù werd ter ere van de groothertog van Toscana, Cosimo III dei Medici, door banketbakkers uit Siena bedacht. De tiramisù werd het lievelingstoetje van hovelingen omdat zij er bijzondere, zinnenprikkelende eigenschappen aan toeschreven. Ze maakten er dan ook een gewoonte van om voorafgaand aan elke romantische ontmoeting een flinke portie tiramisù te eten. Romantische ontmoeting of niet: een goedgemaakte tiramisù brengt je vanzelf in de zevende hemel…