Hoeveel ijs eten de Italianen? En wat is hun voorkeur? Waar eten ze het meeste ijs in Italië. Check 10 leuke cijfermatige weetjes over ijsconsumptie in Italië.
IJs eten is gezond. Het zorgt namelijk voor un buon umore, een goed humeur! Een ijsje eten stimuleert namelijk de de productie van het gelukshormoon serotonine. Als je kijkt naar de cijfers over ijsconsumptie in Italië, rijst de vraag of dat misschien een van de verklaringen is voor de lichtheid en vrolijkheid die Italianen kenmerkt. Regalarsi un piccolo piacere, zichzelf verwennen, met Italiaans ijs is een dagdagelijkse bezigheid voor menig Italiaan...
Italiaans ijs in cijfers
- Verrassend genoeg zijn het niet de zuidelijke provincies waar de meeste gelateria’s met gelato artigianale, ambachtelijk ijs zich bevinden. Het is het noordwestelijk gelegen Lombardia dat de kroon spant met bijna 6.000 ijssalons, op de voet gevolgd door Veneto en Lazio.
- In Roma wordt het meeste geld uitgegeven aan ijs. Er gaat € 134,6 miljoen in om. De hoofdstad wordt op de voet gevolgd door Milano met € 133,9 miljoen per jaar. In Torino geven ze € 95,7 miljoen uit aan ijs; in Napoli € 72,4 milioni.
- In de praktijk laat het uitgavenpatroon zien dat Noord-Italië gemiddeld € 91 euro per jaar uitgeeft aan ijs. In centraal Italië. zakt dat naar € 78 per jaar; in het zuiden geven ze gemiddeld 30% minder uit, namelijk zo’n € 67.
- Ruim driekwart van de Italiaanse bevolking verkiest il gelato artiginale, ambachtelijk ijs, boven voorverpakt ijs. Niet alleen vanwege smaak en kwaliteit, maar ook omdat de ijssalons rekening houden met voedselintoleranties en diëten; zo is er tegenwoordig steeds meer vraag naar veganistisch, glutenvrij en lactosevrij ijs.
- Er zijn zo’n 600 verschillende soorten gusti, smaken, Italiaans ijs. Als je denkt dat het juist de nieuwe smaken zijn die de voorkeur hebben, heb je het mis. Cioccolatto is de absolute nummer 1; iets meer dan 1 op de 4 Italianen noemt chocola het aller-allerlekkerste ijs dat er is. Dat is volgens onderzoek van het maaltijdplatform Deliveroo ook in Nederland de favoriet. Daarna volgen in Italië pistacchio (14%) nocciola (11%) en limone.
- Il gelato più caro del mondo, het duurste ijs ter wereld, 'Frozen Haute Chocolate', kost 18.500 euro en bevat maar liefst 28 soorten cacao en 5 gram eetbaar 23-karaats goud.
- Cono o coppetta, hoorntje of bakje? Maar liefst 41% van de Italianen eet een gelato het liefst uit een cono. Zo’n 22% verkiest un barattolino of vaschetta, bakje. IJs vanaf een biscotto, koekje, kiest 13%; 12% kiest een coppetta, coupe, 11% lo stecco, het stokje, en 5% houdt het bij een ghiacciolo, waterijsje.
- Zo’n 36% van de Italianen gunt zichzelf 1 – 2 keer per week een ijsje. Zon 30% eet drie tot vier keer per week ijs. En i più golosi, de grootste smulpapen, eten elke dag een ijsje. Dat is nog steeds zo’n 11%! Een op de drie eet niet alleen in de zomer een ijsje, maar het hele jaar door.
- Als een Italiaan kiest voor een voorverpakt ijsje, dan wordt dat door 2 op de 3 ’s middags genuttigd. De helft van de Italianen lust ook wel een ijsje na het avondeten. Het liefste wordt dan een cono, hoorntje, verorberd. Een derde vindt de portiegrootte van het voorverpakte ijs het grootste voordeel.
- Italianen zijn overigens niet de grootste ijsliefhebbers ter wereld... Dat zijn de inwoners van Nieuw-Zeeland. Daar wordt maar liefst 28 liter ijs per inwoner per jaar verorberd. De Verenigde Staten en Australië staan op de tweede en derde plaats. Italië steekt daarbij schril af. De Italianen eten 3,6 kilo ijs per persoon per jaar volgens AIDEPI. Naar cijfers voor Nederland was het opvallend genoeg even zoeken. Frituurwereld meldt dat in Nederland ruim 8 liter ijs per persoon wordt gegeten. 80% daarvan is verpakt; 20% is schepijs en softijs.