Grappa
Grappa is een van de bekendste Italiaanse digestivi. Het werd oorspronkelijk gemaakt van de druivenschillen, pitjes en steeltjes die overbleven na het gisten en persen van de wijndruiven. Tegenwoordig wordt grappa vooral gemaakt door wijn te distilleren. Grappa is een drank die je moet leren waarderen. Doordat hij vrijwel altijd kleurloos is, doet-ie aan jenever denken, maar heeft er verder niets van weg. Er zijn heel veel soorten grappa met enorm uiteenlopende smaken. Serveer grappa nooit koud of met ijs erin, dat wordt in Italia gezien als een echte schande.
Limoncello
Limoncello is een beroemd digestief. Het kan als aperitief (met water of ijs) en als digestief worden gedronken. Het is eenvoudig zelf te maken, wat vele Italianen elke zomer dan ook doen. Pas wel op dat je onbespoten citroenen gebruikt.
Cynar
Cynar is een beroemd digestivo gemaakt van carciofi, artisjokken, en 13 kruiden. Cynar heeft een minder hoog alcoholpercentage dan de meeste amari, 16,5% in plaats van 30 tot 40%.
Nocino
Een beroemde likeur die, net als limoncello, veelal door de Italianen zelf wordt gemaakt is il nocino; een likeur gemaakt van walnoten. De walnoten moeten volgens oud gebruik blootsvoets en door vrouwenhanden geplukt worden durante la notte di S. Giovanni, in de nacht van 23 op 24 juni. In de praktijk luistert het niet zo nauw, als je maar onrijpe walnoten gebruikt..
Fernet Branca
Fernet Branca is voor mensen die van extra bitter houden. Zeker is dat na het ledigen van een glaasje Fernet, je geen nasmaak meer hebt van de maaltijd die aan dit avontuur vooraf ging. Fernet Menta is voor meer weekhartigen, zoeter en met sterke munt smaak. Je vergeet hierna zeker je tanden te poetsen.
Sambuca
Sambuca, vaak geserveerd met 3 koffieboontjes erin en even geflambeerd, wie kent het niet? Een zoete, kleverige drank met anijssmaak, te vinden in elk Italiaans huishouden. Sambuco betekent vlier, maar ondanks de naamsgelijkenis heeft het drankje niets met vlierbessen te maken.
Amaro
Amaro Montenegro, Averna, Rabarbaro, Amaro Lucano... het zijn slechts enkele van de bekendste amari van Italia. De recepten worden strikt geheim gehouden. Deze en andere amari worden allemaal van kruiden gemaakt en de meeste bestaan als merk al sinds halverwege de negentiende eeuw.
Liquore di liquirizia
Liquore di liquirizia is een digestivo dat sterk naar drop smaakt. Ongelooflijk maar waar. Deze drank wordt onder andere gemaakt van de wortel van liquirizia, zoethout, een plant die in mediterrane streken in het wild groeit. Zoethout staat van oudsher bekend om zijn genezende werking bij kolieken en wordt geacht de spijsvertering in moeilijk tijden te helpen. Liquore di liquirizia wordt koud geserveerd.
Unicum Amaro
Unicum Amaro is eigenlijk van Hongaarse afkomst. Het drankje bestaat al sinds het jaar 1790. De typische rondbuikige fles heeft een groot rood kruis erop, hetgeen je aan het denken zet in hoeverre de inhoud van de fles je goed zal doen. Unicum is een zeer bittere amaro die men ofwel lief heeft, ofwel haat.