Als je DOP, IGP of STG ziet staan op een Italiaanse voedingsmiddelen, dan heb je te maken met een keurmerk. Dit zegt iets over de kwaliteit én herkomst van het Italiaanse voedingsmiddel. Er zijn momenteel maar liefst 315 DOP, IGP en STG gekeurde producten. Italië is daarmee koploper.
Italiaanse wijn kent andere certificazioni di autenticità, keurmerken: IGT, DOC, DOCG. Lees meer over de verschillen tussen deze Italiaanse keurmerken.
DOP: Denominazione d'Origine Protetta
DOP is de benaming voor een typisch Italiaans prodotto agroalimentare, voedingsmiddel, van kwaliteit. Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese Unie. Het voedingsmiddel heeft een vastgelegd herkomstgebied, moet daar ook helemaal worden verwerkt. Ook de maakwijze ligt vast. Het herkomstgebied en de invloed van het klimaat en andere natuurlijke elementen zorgen voor een prodotto inimitabile, uniek product. Het kan en mag nergens anders worden nagemaakt.
Kenmerkend voor het DOP-product is dat het volledig afkomstig moet zijn uit een bepaalde streek. Niet alleen de grondstof maar ook de bewerking tot het eindproduct.
De DOP-producten zijn onder te verdelen in verschillende categorieën waaronder wijnen, kazen, vleeswaren, vis en oliën.
Eind 2021 zijn er 167 DOP-producten geregistreerd. Je kent er ongetwijfeld een aardig aantal. Denk aan Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Mozzarella di Bufala Campana, Pecorino Sardo.
IGP: Indicazione Geografica Protetta
De eisen waaraan IGP-producten moeten voldoen, zijn minder streng dan die voor DOP-producten. In tegenstelling tot bij DOP hoeft een IGP-product niet volledig afkomstig te zijn uit een bepaalde streek. Slechts één fase in het productieproces moet plaatsvinden in het gebied: van herkomst, verwerking tot aan de verpakking. De grondstof hoef niet per se uit het gebied te komen.
Eind 2021 zijn in Italië 130 geregistreerde producten met het IGP-keurmerk, waaronder vlees, vis, groenten en fruit, granen, zoetwaren, deegwaren en wijn. Voorbeelden zijn de Aceto Balsamico uit Modena, Mortadella uit Bologna, Lardo di Colonnata, Bresaola della Valtellina, Panforte di Siena.
IGP-producten kun je herkennen aan de geel-blauwe sticker met de vermelding ‘Indicazione Geografica Protetta’.
STG: Specialità Tradizionale Garantita
In tegenstelling tot de DOP- en de IGP-gekwalificeerde producten hoeft de productie van een STG-product niet helemaal in een bepaalde streek te hebben plaatsgevonden. Het product mag overal binnen de EU gemaakt worden. Enige voorwaarde is dat het gaat om een product dat volgens een typisch recept of een traditionele methode is gemaakt. Het recept of de bereidingswijze moet wel minstens 30 jaar oud zijn.
Bekende typische STG-producten zijn de Pizza napoletana STG en de Mozzarella STG. De pizza napoletana is uniek en wordt op traditionele wijze gemaakt. Volgens de criteria van de Associazione Verace Pizza Napoletana moet de pizza met de hand en dus niet met de deegroller gemaakt worden. De topping moet echte San Marzano tomaten bevatten en Mozzarella di bufala. Dit alles met olijfolie extra vergine. Deze Napoletaanse pizza moet in een houtoven worden gebakken op 485 graden; de baktijd: 60 tot 90 seconden
Top 10 verkochte DOP en IGP producten
Het aantal EU-gecertificeerde producten is de laatste jaren hard gestegen, niet in de laatste plaats dankzij de Europese subsidie van 140 miljoen euro. Italië is koploper wat betreft het aantal producten met een kwaliteitskeurmerk.
Er is een fatturato, omzet, van maar liefst 6,3 miljard euro gemoeid met de kwaliteitskeurmerken. Interessant gegeven is dat de 10 best verkochte producten IGP en DOP producten maar liefst 79 procent van die omzet van de gecertificeerde Made in Italy producten uitmaken. Het gaat om de volgende producten:
- Grana Padano (Dop)
- Parmigiano Reggiano (Dop)
- Prosciutto di Parma (Dop)
- Aceto Balsamico di Modena (Igp)
- Mozzarella di Bufala Campana (Dop)
- Mortadella Bologna (Igp)
- Gorgonzola (Dop)
- Prosciutto di San Daniele (Dop)
- Pecorino Romano (Dop)
- Bresaola della Valtellina (Igp)
Leestip: